Saya dan keluarga

Empat beradik dengan variasi sikap. Mak abah kena bijak.

Orang kata bila dah besar bawa diri masing-masing. Mak ayah dah besarkan kita sebaiknya. Masa kecik makan sama dalam talam, tidur sebantal tapi kenapa bila besar lain jadinya? Semua punca daripada hati. Betul ke susah jadi anak sulung? Along selalu mengadu macam ni , “Ummi awat along jadi Along? Semua Along kena tahu, Along nak jadi adik lah!”

Ehm, bukan begitu , setiap kita ini Allah dah bagi rezeki dan tanggungjawab. Ada sebab abang jadi Along dan ada sebab Angah , kakak dan adik jadi anak nombor berapa. Semua tu bukan Ummi dengan abah boleh pilih. Tuhan yang ciptakan Along dan adik beradik.

Mungkin kadang dia rasa macam banyak sangat tanggungjawab jadi abang. Yer la banyak nak kena tolong Ummi dan abah. Tapi pada masa yang sama dia adalah yang terbaik. Susah payah dia dulu yang rasa. Tapi sebab dia masih kecil mungkin dia tak faham.

Angah pula dengan sikap Angah. Nombor dua, nak kata dimanjakan tidak tapi dia ada pendirian. Bab manja dia nombor satu! Tapi bagus bila ada adik dekat ini dia bijak berdikari. Cuma Angah selalu kena mengalah dengan kakak yang sikit bossy! Adeh, kakak kau ikut perangai Ummi ke..hahaha

Adik, walaupun kecil tapi dia paling rajin dan tertib. Sampah kau jangan cuba sepahkan, nanti semua dia angkut masuk tong sampah! Lantai pastikan bersih tanpa air tumpah. Pantang kalau ada tompokkan air di lantai, terutama air manis seperti air coklat.

Bab mainan, Along paling untung. Semua barang akan beli ikut level usia Along. Kecuali hadiah birthday barulah hak persendirian. Jadi , kalau mainan kecil-kecil macam lego tu Along punya cuma bertanggungjawab jaga dan main sampai adik-adik di bawah boleh main. Bab ini kalau sepah memang kena marah, nak beli mahal satu hal. Bersepah satu hal! Jadi kalau rasa nak main memang kena ikut peraturan!

Inilah kemeriahan keluarga kami. Empat orang anak dengan sikap masing-masing. Jadi Ummi dengan abah la kena bijak tackle. Dulu terjerit-jerit juga, tapi sekarang masing-masing dah besar kena guna bahasa NLP. lagi satu ummi kalau nak bagi arahan, Ummi buat gini.

Tangan kanan letak di dada kiri, dan panggil dengan hati. Berkesan tau. Cuba buat dengan yakin. Terutama bab nak panggil makan, mengemas dan juga boleh guna kalau nak panggil solat. “Along, along, along…bangunlah…”, cakap dengan nada memujuk. Terus dia datang, “Ummi panggil Along ke?”

Okaylah, semoga kita semua sebagai mak ayah berjaya didik anak jadi orang yang soleh. Amin.

Happy birthday Angah, kami sayang Angah

“Angah nak sambut birthday di hotel Ummi” – Permintaan Angah kali ini. Bukan tak nak turuti, tapi rasa tak adil dia jer sambut di hotel, adik beradik lain tak.

Kadang kekangan masa penghalang untul Ummi dengan Abah juga. Tahun 2018, banyak lagi yang nak dilakukan. Tetapi kasih sayang kami tetap pada anak-anak.

Di mana sambutan tak penting, yang penting meraikan. Meraikan pun atas dasar menyambut dan meraikan kasih sayang.

Memandangkan Sabtu 3.2.2018 Ummi ada jemputan bowling daripada Lembaga Zakat Selangor. Jadi, Ummi decide untuk celebrate petang.

Semasa pertandingan bowling, pak cik (adik Ummi ) gantikan Ummi. Jadi sempat la lari ke KAISON dan mencari sesuatu untuk Angah.

Ummi jarang belikan mainan yang pelik-pelik. Kereta yang unik-unik atau robot semua tu memang tak ada. Tak sesuai dengan umur. Jadi Ummi pilih bear. Kat rumah ini banyak koleksi bear.

Kau nak lempar, nak baling semua boleh. Malah, Mc Queen pun mereka jadikan kenderaan boleh gerak even bantal. Asal boleh orang kata. Selain itu, kalau beli benda macam ini mudah simpan, basuh dan tidak cepat rosak. Jimat mak!

Kek Birthday Angah

Ummi balik tengahari tu, terus singgah beli kek di kawasan Semenyih Sentral. Harga kek Rm20. Bukan pada harga, cukup untuk menyambut birthday. Kalau beli besar pun tak habis. Lagi pula kek tu.. agaknya berapa gula dalam tu. Takut!

Jangan heran awat dia yang potong. Ini menumpang birthday orang. selagi tak izinlan dia beraksi, gamat rumah. Sabar!

Angah happy je. Tapi di rumah ini biasalah kalau ada kek, walaupun yang sambut tu sorang tapi yang lain pun nak juga potong kek. Terima jer la! Riuh rendah, masa ini kena bijak tackle! Anak ramai ini, mak ayah kena bijak main peranan.

Doa Ummi Abah untuk Angah

Angah dan semua anak-anak Ummi. Tak ada lain Ummi Abah pinta melainkan Allah swt tetapkan iman didada anakanda dan cantikkan akhlakMu wahai anak. Dan semoga dengan limpahan Ya Rahman Ya Rahim kau sentiasa bahagia dalam kasih sayang orang disekeliling Mu. Amin

Kelahiran Angah:

2013 :Seminggu awal telah pun berada di kampung. Masa itu suami berada di USM. Due sepatutnya bulan 1. Tapi dia ni nak keluar lewat.

Plan asal nak bersalin di klinik Dr Suraya. Tempat sama Along dilahirkan. Nak jadi cerita, masa berada di klinik, last scan Dr Suraya cakap ada masalah. Jadi kena refer ke Kedah Medical Centre.

Paling dekat di Perlis la, selain goverment hospital.

Pergi sana, kali pertama tak ada apa jadi balik. On the way balik, sampai dekat tol hutan kampung rasa macam turun darah. Patah balik semula ke KMC.Tapi tak ada apa, hanya tanda-tanda awal.

3.2.2013 tarikh yang dijanjikan. Awal pagi lagi dah sampai di KMC. Dr yang bertugas induce , rasa sakit tu memang tak tahan oiii. Sakit paling sakit. Mak di hujung kepala, suami dan adik Hafiz juga dalam bilik ward. Sini ward best,luas.

Menjerit jangan dikata. Memang ingat lagi.. “Hadoiii…ya Allah.. sakittt! Duk ulang tu saja.

Berjam-jam tahan, akhirnya Dr kata boleh dah nak bersalin. Di tolak masuk ke bilik bersalin.Tapi tak dapat juga bersalin. Tak sampai 10 minit Ummi dah berada dalam operation room..

Nampak segala tindakan Dr. Tak lama dengar suara anak kecil. Lahirlah Angah ke dunia.. syukur. Kini 5 tahun sudah. 😍

Happy Birthday Angah.

Laluan kita berbeza, tujuan kita sama.

Setiap pagi, kita semua menuju ke lokasi yang sama. Tujuan sama untuk sampai segera ke pejabat tempat kita mencari rezeki.
.
Ada yang inginkan kepantasan memilih untuk menunggang motorsikal. Ada mereka yang inginkan keselesaan memilih memandu kereta meredah kesesakkan pagi,walaupun lambat tiba ke destinasi.

.

Kami pula memilih keselesaan laluan MRT. Tanpa perlu memandu dan menunggang motorsikal. Namun, disebalik kesenangan kami perlu berjalan, berdiri di dalam MRT.
.

Pointnya disini adalah, tujuan hidup dan lokasi akhir kita sama. Yang membezakan laluan dan cara pilihan kita.

Sama juga dengan rezeki, ada orang cepat dapat apa yang dihajati. Namun disebalik tangisan dan keluh kesah dia ada kita tahu? Disebalik senyuman dia ada 1001 tangisan ada kita tahu?

Hidup ini nikmati apa yang kita miliki. Lihat apa apa yang kita ada,bukan mencari dan memandang apa yang bukan milik kita. Jauhi rasa iri hati dan dengki. Hidup ini hanya untuk mencari cinta ilahi.

Jom saya dan awak muhasabah diri. Moga kita hidup dalam keadaan Allah swt sentiasa rahmati dan kurniakan kita rezeki di berkati. Amin

Selamat pagi, salam bahagia daripada Umminani #inspektormama

DONUT Je .. Tapi kesan dia besar!

Assalamualaikum. Hi semua. Banyak hari tak berkesempatan untuk update blog walaupun banyak perkara berlaku dalam hidup.

Rasa sayang jika tidak diabadikan disini,untuk tatapan dan bacaan anakanda akan datang.

Kisahnya, sejak 2018 Ummi pergi dan balik menggunakan MRT. Bila guna MRT kena kejar mengejar dengan masa.

Perjalanan ambil masa juga, namun keselamatan terjamin. Selesa oun yer juga. Oleh sebab itu, Ummi tak ada kesempatan untuk melayani anak-anak di waktu pagi untuk belikan mereka donut yang digemari.

Jadi hari Isnin lepas, bila si kakak dah bising nak donut Ummi tempah dengan kakak yang biasa jual. Ummi minta kak Aya hantar ke Tadika Angah. Jadi mudah la kerja, balik sekolah Angah bawa balik sekali.

Nak jadi cerita, dah la Selasa tu Ummi balik lambat. Dah tu balik teringat dekat donut yang dipesan. Tanya Angah, dia cakap “Tak ada la Ummi donut, tadi dah makan di sekolah!”.

Ummi pikir itu donut harian yang pagi-pagi kak Aya hantar kepada dia.

Call la kak Aya, penjual donut. “Akak ada hantsr donut petang tadi ke sekolah Amin?” “Ada nani, anak akak dah hantar. Akak dah pesan untuk bagi pada Amin”.

Apa lagi, ini mesti cikgu silap. Call cikgu sorang ni, dia kata dah pesan bagi amin. Tapi teacher sorang lagi kata kenduri dekat sekolah.

Hahah!Patutlah donut tak sampai kerumah. Memang la bukan rezeki, tapi apa salah kalau tanya. Kan ada group wasap. Tak guna kalau tak digunakan jika confuse.

Settle!.

Ummi wasap teacher, ya memang teacher ganti. Sebab rasa bersalah.

Ummi bukan marah, cuma kita penat. Balik anak pula mengamuk nak juga donut. Eh,bukan senang tau. Nak buat boleh,tapi ambil masa la yis nak kembang bagai.

Semalam Amin balik tadika, dia bawa sebekas donut. Ada 15biji. Katanya teacher gantika

Bila depa dapat donut terus happy. Hilang kempunan. Tapi Ummi dah pesan, donut calori tinggi. Tidak boleh diamalkan selalu.

Donut pun boleh bagi anak-anak happy. Jadi, nak bahagia tak susah cuma beri apa orang nak. Banyak,sikit, mahal atau murah itu perkara nombor dua. Beri dahulu, dapat kemudian.

Setakat ini sahaja kisah donut. bye.

Along dah dapat port pancing!

Rutin kami ke Sg Long untuk hantaq anak kelas membaca sejak 2014. Tapi sebab malam, jarang la nak explore kawasan sini.

Tahun ini Cikgu Ani tukar lokasi, daripada rumah ke premis kedai. Semasa sedang tawaf kawasan, nampak kolam udang. Biasa kami hanya tunggu di dalam kereta sahaja selama sejam.

Ehmm, Along kan memang kaki pancing. Kalau balik kampung memang kena turut kehendak dia nak memancing. Biasa Tok la dengan Tok Njang yang melayan. Malam ni dia pujuk Ummi nak cuba memancing udang.

Ummi survey harga kanak-kanak sejam Rm10.00, umpan Rm3.00. Jadi pikirkan masa ada sejam, Ummi pun bagi jer dia masa untuk bersendirian. Adik-adik ini teman sekejap je, memancing mana boleh bising. Orang masa nilah nak tenangkan jiwa.

Hasil boleh bawa balik, owhh tambah syok la dia. Hasil tangkapan Along ada 13 ekor. Banyak juga dalam masa sejam. Hobi berduit ini Along oiii.

Sejam berbaloi la harga budak. Kalau dewasa Rm18.00 sejam. Pasangan Rm25.00. Ini dia duk ajak pergi lagi. Ummi bagi syarat, sebulan sekali sahaja. Hahaha.

Anak ikut teladan ayah.

Selamat pagi. Setiap kita ingin hidup lebih baik daripada sebelumnya. Cuma, apakah tindakan yang kita buat?

Dalam gambar ini adalah adik. Pantang nampak nasi atau sebarang sampah. Cermat sangat orang kata.

Nak dikatakan pandai menyapu tidaklah. Yer la baru nak masuk 2 tahun.

Tetapi, dia mencuba buat yang terbaik.
Dan ‘result’, mungkin dia akan jadi serajin abah Muazam Nawawi 😚. Untung wife adik esok😄😍.

#teladanayah

Cerita anak lelaki yang boleh harap!

Ini cerita minggu lepas hari Sabtu. Suami kena bertugas pada hujung minggu. Hari Jumaat kira dia off duduk di rumah la.

Jadi kami sahaja anak beranak berpakat untuk pergi ke kenduri kahwin dan juga untuk memenuhi masa mereka kami pilih untuk ke perpustakaan.

Bangun seawal pagi, semua dah semangat untuk berjalan. Oleh sebab kenduri kahwin ini di Felda D’Saji Tasik Titiwangsa jadi kami singgah ambil suami untuk keluar lunch. Sampai disitu kami pilih untuk parking valet, RM10.00. Parking valet ini menyenangkan dan memudahkan kami.

Kami berjumpa dengan Tuan Ramlee. Tuan Ramlee ini bantu kami suami isteri dan bantuan dia akan kami kenang sehingga akhir hayat kami. Orang kata, bila orang berbudi kita berbahasa. Beginilah, sampai  kini ada masa bertanya khabar juga kepada orang lama ini. Semoga ukhwah sehingga akhir hayat kita. InsyaAllah. Bab makan disini memang tip top. Puas hati buat majlis di Felda D’Saji. Along makan banyak, adik walaupun dalam kategori infant, makan pun boleh tahan juga. Nak larang, anak suka,jadi makan jer la.

Lepas makan, kenalah hantar suami balik ke pejabat. Si kakak nak ikut abah masuk pejabat. Ingatkan mahu la dia stay sampai esok pagi, rupanya tidak pun. Boring agaknya, yerla semua orang dewasa di pejabat.

Kami anak-beranak singgah solat zuhur di Masjid Bukit Aman. Nak tahu, adik nak sangat pergi dekat Along dan Angah, Ummi pula risau. Tapi fikir biarkan jer la, dan tunggu lihat apa reaksi dia. Rupanya  baik pula kelakuan. Dia tak bermain, sebaliknya solat ikut jemaah lain. Bagus, ini baru nak masuk 2 tahun. Pandai adik bawa diri. Ummi rakam dan tunggu tengok lama juga. Risau dia kacau orang, sebaliknya baik jer dia. Hish, lepas ini jangan risau tak kena tempat. 

Lepas solat, kami ke Perpustakaan Negara. Alang-alang ke sana Ummi nak pinjam buku. Ummi tinggal jer anak-anak lelaki 3 orang dalam library kanak-kanak. Cepat-cepat beredar dan ke bahagian pinjaman. Dalam duduk pilih buku debaran didada laju aihhh! Bukan apa risau juga tinggalkan adik dengan Along dan Angah. Lepas pinjam terus turun semula ke perpustakaan kanak-kanak. Buka pintu dan cari mereka bertiga. 

Rupanya tanpa Ummi, ketiga-tiga okay jer. Depa melayan televisyen dan baca buku(tak baca sangat) tengok gambar sahaja. Ummi masuk je, bila dah nampak Ummi dah tak duduk diam dah! Ini lah budak, tanpa mak boleh jer main diam-diam.

Tak lama lepas tu singgah semula di pejabat ambil kakak dan balik. Seharian kami di KL, penat tau. Dan sampai jer di Petronas selepas Sg.Long terus Ummi tak tahan lagi nak memandu. Jadi, berhenti dan take res seketika. Terlelap la sekejap. Lepas 20 minit sambung drive. Sampai rumah Along dengan Angah je bangun, adik dengan kakak sambung tidur. Fuh! Penat tapi anak-anak syok setelah 2 minggu terperap di rumah. Okay lah setakat ini dahulu cerita suka duka kami. Bye.

Apa yang syok di Perlis?

Apa best di Perlis?

Wah tajuk bukan main lagi kan? Dua minggu lepas kami balik kampung. Sebenarnya adalah untuk hantar mak balik ke kampung setelah dia datag ke sini selama hampir dua minggu.

Tiap-tiap tahun mak secara tidak sengaja mesti ada disini pada tahn baru. Rezeki mak sambut birthday dengan anak-anak disini. Kali ini nak cerita berkenaan negeri kelahiran saya dan kampung kesayangan anak-anak.

Apa ada di Perlis tahun 2018?


Tahun 2018 banyak juga perubahan di Perlis. Antaranya dah ada Hospital KPJ. Satu pembangunan mampan juga. Lepas ini tidak lagi perlu ke Alor Setar. Jika sebelum ini pasti dari Perlis akan mencari hospital seperti KMC dan Putra Medical Centre. Syukur pembangunan yang berjaya menyenangkan rakyat Perlis

Keindahan yang terpelihara:

Walaupun tahun semakin berganjak. Namun keindahan Perlis mastlih tetap sedap mata memandang. Cuba perhatikan setiap keindahan yang ada. Best kan? Dan kalau balik kampung, anak-anak yang seronok sangat. Bukan apa, disinilah mereka bebas bermain dan paling mereka suka adalah memancing.

Ini antara pemandangan yang masih ada dan mungkin lepas ini ianya hanya tinggal kenangan.

Makanan pula, kalau dekat Arau terkenal dengan capati. Kedai Capati Arau ini buka dari pagi sampai malam. Capati pun best, lembut jer. Bila makan tu, wowww nyaman di perut suka di hati.

Atas kedai capati, ada kedai bekam di Perlis. Saya dah pernah cuba berbekam disini, memang best. Boleh la jika ingin mencuba.

Perlis ini kecil, dan masih mengekalkan kehidupan kampung yang relax dan tidak ada tekanan. Jalan jem jauh sekali melainkan malam raya. Itu pun tidaklah berjam-jam dan kematu bontot berada dalam kereta. Jem yang singkat.

menarik di negeri perlis

Kampung ini sejauh mana ditinggalkan pasti akan dirindui. Serius kalau ada driver ingin sahaja balik kampung setiap minggu. Kampung mana lagi best, lalau ada cuba share. Mana tahu boleh cari homestay area sana.

Pengalaman tu sekali sahaja datang dalam hidup kita. Jadi tahun ini planning untuk bawa anak-anak menikmati suasana kampung dengan lebih kerap, walaupun hanya sekitar Kuala Lumpur.

Okaylah, kalau ada kesempatan boleh la pergi ke SINI ya. Kalau perlukan homestay hubungi nombor ini: 012- 4430338.

Bye.Saya sayang Perlis😍

Bakar-bakar Steamboat di Bangi Lokasi Pilihan Keluarga

Cuti Hari Krismas, kebetulan mak datang ke rumah kami. Jadi, walaupun excident sekali lagi kami tetap usahakan untuk bawa mak jalan-jalan dan makan-makan. Mula-mula plan untuk ke IOI Mall, siap punya segak dah, pakai foundation semua dah nak melawa ;), , tapi sampai jer di IOI Mall Ummi masih rasa nak makan steamboat. Asalnya malam sebekum tu ada cari di facebook, lokasi terdekat di Beranang. Tunjuk kedai dekat suami, katanya macam tak best. Ehm, penting peniaga buat kedai lawa-lawa dan presentation cantik tau, tengok ada customers yang melihat sahaja dah boleh decide nak makan atau tak di kedai anda. Jadi, bila dah sampai IOI Mall, Ummi rasa nak ke Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Search di google, blog Cik Lily Putih yang ada cerita tentang Bakar-bakar Steamboat di Bangi ini. Tapi hati tak sedap juga bila hasil carian google kata tutup hari Isnin. Tapi dah u-turn daripada IOI Mall ke Bangi, macamana ni? Ehm, redha jer la. Tetap menghala ke Bakar-bakar Steamboat di Bangi.

Akhirnya, tak sampai 15 minit kami sampai. Cuma sunyi sepi, jam menunjukkan pukul 1130pagi. Alahai, ada rezeki ke tidak nih?? Terus suruh Along turun survey dulu, buka ke buka restoran ini. Along cakap tutup! Tapi, ada lori hantar barang mentah. Hish tak puas hati ini. Sebab pekerja yang hantar bahan mentah tu tolak pintu restoran dan masuk. Maknanya, pintu terbuka. Jadi, Ummi sendiri turun dan pergi kedalam kedai. Bila baca di papan tanda luar, wah berita gembira, restoran Bakar-bakar Steamboat di Bangi ini buka daripada jam 11.00pagi.

Cuma tak puas hati, masuk dan tanya pekerja sendiri. “En, dah beroperasi ke belum?” “Dah Puan”.  Okay, maknanya kami adalah pelanggan pertama hari tersebut (26 Dec 2017). Syukru rezeki kami sekeluarga dan yang penting dapat bawa mak makan juga.

Harga Ikut Pakej :

Harga makanan disini ikut pakej :

Dewasa =RM42.00+ , Senior Citizen : RM33.00+ , Kanak-kanak RM21.00+, Bawah 6 tahun PERCUMA. So, kalau pergi satu keluarga bajet dalam RM150.00 dah cukup. Ini kalau anak kecil macam Ummi la. Kami seisi keluarga dengan mak baru RM138.00+. Terlupa harga sebenar, tapi ini harga yang tidak tepat pada sen-sen tu.

Bakar-bakar Steamboat di Bangi

Kalau rasa nak cuba boleh pergi sini. Berbaloi dan selesa sebab ruang makan ada air-cond. Ada juga ruang solat di tingkat atas. Kiranya kalau makan dan ambil masa lepak lama pun untuk bersama keluarga tidak jadi masalah. Yang penting waktu solat tinggalkan meja dan solat dahulu. Bilik air juga selesa. Tapi, TIDAK MESRA OKU, sebab toilet di tingkat satu. Lagi jika bawa nenek ke atok yang sakit lulut itu sikit isu. Pergi cari toilet sebelum masuk restoran ini. Lain-lain kemudahan termasuk parking sangat selesa. Lepas makan balik sahaja anak-anak semua terlena dengan nyenyaknya. 

Maklumat lanjut layari facebook  : Bakar Bakar Steamboat & Grill House Bangi

Setakat ini dahulu entry kali ini untuk memori masa akan datang. Jumpa lagi bye. Assalamualaikum .

Sessi Persekolahan 2018, kisah riang ria anak kesekolah

Alhamdulillah, syukur cuti akhir tahun 2017 telah berakhir dan kini telah bermula sessi persekolahan 2018. Syukur semua keperluan anak-anak dapat disediakan dengan sebaiknya. Bab yuran Along dan Angah juga selesai, cuma yang mana perlukan bayaran bulanan itu sahaja perlu diteruskan.

Yuran SRAI dan Tadika

Along, masih di SRAI. Yuran tahunan Along untuk darjah 2 RM144.00 PIBG  rm80.00 dan majalah sekolah RM15.00. Buku sekolah biasa RM27.00 , Buku Agama RM19.80,Tanda nama RM7.00, Baju Pendidikan Jasmani RM18.00, Yuran Makan RM50.00 x 6  = RM300.00 ehm, selesai setakat ini untuk Yuran Tahun 2018 bagi Along. Yuran makan sahaja ada lagi 6 bulan yang perlu diselesaikan. Setakat ini RM610.80.

Angah pula tahun ini nak sangat ke sekolah. Walhal Along dulu tidak pun mengikuti kelas atau pembelajaran secara formal di tadika. Kesiankan Angah jadi hantar jerla dah nama pun dia teringin sangat nak kesekolah. Kos Angah pendaftaran dan juga yuran selama 3 bulan adalah RM1480.00. Ini termasuk transit dan juga kelas iqraq serta fardu ain. Jadi masih jimat jika nak dibandingkan dengan kos pergi balik ke rumah pengasuh. Kiranya Angah stay daripada pagi sampai jam 6 petang ditempat sama. Selamat dan senang Ummi.

Hari pertama persekolahan:

Hari pertama sekolah, Along bangun 515 pagi , mandi dan siap uruskan diri. Ummi train macam recruit, kerja mau cepat dan pantas. Bukan apa Along sempat lagi untuk tahajjud serta buat solat sunat witir. Biasa solat sunat witir dah suruh buat sebelum tidur. Andai terlajak tidur pun tak lah rugi.

Seawal 615 pagi selesai subuh ayahanda mereka dah hantar Along ke sekolah. Seronok Along dari atas sampai bawah baru. Cuma kata Along, beg sekolah jer tak baru Ummi. Pakai yang mana ada , sebab masih elok lagi. Nanti rosak baru beli , bukan apa tak mahu rumah jadi store simpan beg. Dah berlambak beg. Stress nak menyimpan.

Angah akan menempuh alam baru persekolahan dan kelas bermula jam 8.00 pagi, jadi Ummi dengan Abah hantar untuk beri semangat. Angah bangun mandi pun mudah, mungkin sebab dia dah prepare minda dia untuk sekolah agaknya. Bangun pagi, Angah makan sekeping roti dengan butter dan minum milo “Milo kembali ke sekolah”, ha! Siap ada tema!.

Bila sampai sahaja di sekolah Angah buka kasut dan terus masuk. Bila dah duduk, saja tunggu tengok reaksi Angah. Tengok dia relax jer, kira pass la. Dalam ramai-ramai pelajar Angah seorang sahaja pakai kopiah. Bagus, keep it up Angah. Semoga jadi ketua kelas dan pemimpin yang hebat. Ewah, beria Ummi kan? Syukur tiada reaksi pelik daripada anak-anak Ummi.

Jom layan koleksi gambar alam persekolahan 2018 :

Semoga anak-anak kita semua berjaya dunia akhirat dan menjadi asbab kepada kita untuk ke syurga Allah swt nanti kemudian hari. Kita ibu ayah ini hanya mampu usaha, dan doa agar anak-anak di berikan celik hati untuk menerima pelajaran. Selain itu, sebagai ibu ayah, Ummi juga tak putus berdoa supaya akal yang cerdik ini bukan sahaja bab duniawi, tapi sikap juga mencerminkan sikap serta perilaku muslim yang hebat. InsyaAllah. Amin. Jumpa lagi next entry ya. Bye

Untuk tips anak bijak dan cerdik  , boleh download ebook ini:  Power Parenting.my: