keluarga

Anniversary dan kesedihan yang terbuku

8 Tahun menyulam kasih. Bukan mudah melayari bahtera cinta dengan seseorang yang tidak dikenali pada awalnya. Malah, perbezaan antara 2 negeri membawa satu impak yang besar. Jika keluarga kita sendiri dapat menerima kehadiran pasangan, namun belum tentu keluarga pasangan dapat menerima kita. Begitulah yang terjadi dalam hidup #inspektormama . Hadir dalam sebuah keluarga yang mana …

Hakikat bila melayan anak makan!

Rumah “meriah” dengan anak kecil 👶Anak kecil biar sahaja belajar makan sendiri. Walaupun si bongsu tetapi kena juga belajar menyuap makanan sendiri. Biar tumpah, kalau halang, pinggan terbalik, makan pun tidak. 🤵Abah duduk rumah, lantai di mop, meja dilap untuk beri anak selesa. Baru 10 minit anak balik dari rumah pengasuh dah “jadi” semula sepahnya.🤒 …

Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat Untuk Dikunjungi

Assalamualaikum.  Kami sekeluarga masih excited ini sebab seharian hari ini menghabiskan masa di Bangi Wonderland. Yang menarik tu Bangi Wonderland kini berwajah baru. Ha, tak lah nak katakan 50 % berubah, cuma tahap keselamatan di Bangi Wonderland kini lebih baik. Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat dan Ummi lebih yakin kesini dengan keluarga. Kalau ikutkan journey …

Kidzania Kuala Lumpur Bukan Pilihan Ummi lagi

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak kongsikan pengalaman kami sekeluarga ke KidZania Kuala Lumpur 15.11.2017 baru-baru ini.Oleh sebab abah ada tugas dan mesyuarat pagi itu,jadi kami anak beranak bergerak dari Semenyih dalam jam 920pagi. Sampai pejabat dalam 1030pagi. Kami makan dulu dekat Tangling. Bukan apa kalau nak makan disana nanti kan payah. Harga pun boleh …

ANNABELLE di Sg Long💀

Malam Jumaat biasalah kami akan ke Sg Long. Kalau dulu 2 jam duduk depan rumah cikgu Rohani Anie Wahab menantikan anak belajar. Terkejut mak! Tiba-tiba ANNABELLE ada atas bumbung kereta.. nak lari tak cukup kaki🤢👻. Adoii! Sekarang kelas bacaan ini hanya sejam ,sebab angah pun baru 4 tahun nak masuk 5. Tapi dah bermula sejak …

Family Day JSPT 2017 Di Glory Beach Resort Pd Meriah mlm

Assalamualaikum.Hi semua😍🏊😴🏊 mood bercuti lagi ni. Lama sangat rasanya tidak update blog. Ummi salah seorang urusetia induk bagi Hari Keluarga JSPT, iaitu Jabatan Ummi. Jadi memang sibuk dari awal sehingga selesai program. Pendaftaran Dan Aktiviti Hari Pertama Hari pertama kami mulakan pendaftaran semua peserta jam 230petang. Kalut sikit sebab hotel hanya benarkan masuk bila bilik …

Cabaran apabila anak-anak terpaksa dibawa ke pejabat

Gempa bumi di Menara 1,Bukit Aman. Langit tidak sentiasa cerah. Apabila membawa anak ke pejabat dan  12 jam berkurung dalam pejabat bukan biasa bagi anakanda. #inspektormama kena lebih tabah. Ada yang rindukan abah Muazam Nawawi yang sedang outstation.Itulah yang duk menangis bawah meja itu. Ingatkan berkurung kenapa. Ehm, rupanya rindukan abah dia. Hamparan ‘toto’ menjadi …