KBBA9

Pertandingan Bowling di hari bersama media LZS dan JAIS.

Regang rasanya urat-urat yang telah lama duduk diam tanpa dipaksa untuk bermain. Pada 3 Februari lepas LZS dengan kerjasama daripada Majlis Agama Islam ada menganjurkan pertandingan bowling bersama media. Oleh sebab tiada kekangan tugas, maka ambil kesempatan untuk berjumpa dengan rakan media. Terima kasih LZS sedaya upaya untuk bersama media dalam menyampaikan maklumat kepada orang ramai melalui media blog juga khasnya.

Hari Sabtu aura Merah, jadi kita pakai warna yang menyemarakkan aura wajah dan diri. Kadangkala kalau kena pada masanya mood boleh jadi 1001 kali lebih baik hanya dengan memakai warna aura yang betul.

Ini kawan-kawan baru saya pada hari tersebut. Ayu kirana salah seorang admin untuk pages warga puchong. Alhamdulillah kami dapat berukhwah dan bermesra untuk bekerjasama lagi selepas ini. Semoga jalinan ukhwah akan berkekalan. Amin.

Kbba9 dan kumpulan sokongan

Syok juga beramai-ramai kami main bowling. Kak Mas pun dah lama tak jumpa , ini kali pertama selepas beberapa bulan melahikan baby. Team kami terdiri daripada Ben Ashaari, Kak Saidila dan juga kak Mas. Saya main sempat la beberpaa game, lepas tu tukar orang. Minta adik ganti, bukan apa lenguh juga main sampai 3 game. Juara ke? Susah nak cakap!

Apapun tahniah LZS kerana berjaya menganjurkan acara ini dan mengumpulkan rakan media dari pelbagai jabatan. Satu usaha yang sangat baik dan boleh di contohi dalam  menjaga hubungan baik dengan media. Saya kagumi dan ingin pelajari banyak lagi dengan kerjasama LZS terutama Puan Mala dan En Zubir daripada komunikasi korporat LZS.

Semoga acara seperti ini dapat dijalankan lagi bagiengeratkan hubungan sesama kita insyaAllah.

Tajaan Makanan Sempena Bengkel Fotofon di Matic 2018

Makan? Makan lagi… adus ini bengkel makan tau! Dari pagi sebelum kelas sehinggalah petang selesai kelas makanan sentiasa disajikan. Siapa lapar tu boleh makan roti daripada Ira Bakeri.

IRA BAKERI PENAJA ROTI

Terasa kelembutan di setiap gigitan.. lembut sangat 😍 Terima kasih Ira Bakeri sudi menaja kami. Untuk pengetahuan korang, Ira Bakeri sedia menerima tempahan untuk Birthday Cakes, Wedding Cakes dan Pastries.

Jika korang ada jamuan di pejabat atau sekolah boleh la tempah dengan Ora Bakeri.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi (SMS/Whatsapp): 0123481103 (Pn Ira)
www.irabakeri.blogspot.com

SANDWICH DAN BROWNIES

Sandwich tu sedap dan fresh, makan satu memang tak cukup. Brownies sedap dan kurang manis sampai ada yang tak sempat nak rasa.

Ig: @khaisyadelite. Mereka sedia menerima tempahan seperti Brownies, PGM, Tartlets, Dessert untuk apa-apa jua majlis. Khas untuk orang putrajaya boleh COD tau. Jangan tak tahu, sekali rasa nak berkali-kali tau!

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi (SMS/Whatsapp): www.wasap.my/60196228446

BRILL PREMIUM COFFEE

Jutaan terima kasih buat Brill Premium Coffee di atas kesudian menaja Minuman untuk bengkel kami.

Rasa kopi yang setanding kualiti kopi terkemuka. Kalau sebotol tak cukup. Minum dalam keadaan cuaca panas,fuh lagi umphh!

Minuman keluaranereka ada 3 perisa utama iaitu Mocha, Latte & Caramel Macchiato.. 😋 Ummi dah cuba Mocha,memang awesome!

Area KL Selangor jika nak rasa boleh hubungi :  0192697375  #brillexperience

CAFE CERITA KAMBING

Ini pula nasi beriani oleh Cafe Cerita Kambing. Rasanya tak pernah tak puas hati. Masa sessi photoshoot dulu pun mereka juga yang taja. Memang puas hati. Boleh usha ig mereka juga :Cafe Cerita Kambing 

TASTY_BAKE

Terima kasih juga kepada Tasty Bake kerana tidak ketingalan untuk menaja cream puff yang lembut dan sedap kepada kami. Mereka juga menjual Cheese Tart Montok, Kek Leleh Yang Sedap, dan juga Tart Nenas Tembam. .
Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi: 0146065769

Terima kasih kepada semua penaja. Jasa anda kami sangat hargai. Semoga murah rezeki dan jualan bertambah-tambah. Amin.

 

 

Bengkel Fotofon KBBA9 2018, kerjasama SONY, MATIC dan COSMODERM

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Huhuuu, nak tahu lepas kami semua hadir bengkel FOTOFON KBBA9 2018 di MATIC Sabtu lalu, terus rasa terkial-kial nak shoot gambar. Jika sebelum tu,  klik-klik siap! La ni , ada sahaja angel tak kena. Tak ikut rules! Aduh!

 

Sebelum masuk kelas kami semua semangat. Teruja tu nampak pada senyuman masing-masing. Mana tidaknya kami bakal belajar dengan En Rahman seorang ambassador SONY.  Beliau ada pengalaman selama 12 tahun dalam bidang fotografi.

Ambassasor Sony Malaysia/Asia di Bengkel Fotofon KBBA9 2018

En Rahman seorang jurugambar profesional yang mana beliau adalah ambassador SONY.  Beliau ada pengalaman selama 12 tahun dalam bidang fotografi. Semua teknik yang diajarkan kepada kami sangat awesome!

Asas Untuk Mengambil Gambar

Shutter speed menentukkan kecekapan atau kecepatan lense menutup lubang. Eh, rasa susah nak explain la macam ini. Makin cepat , semakin akan memberikan effect kepada gambar. Cubalah main-main snap. Nanti pasti akan dapat nampak perbezaan pada gambar. Bengkel Fotofon KBBA9 2018, baru tahu teknik semua ini.

Ini adalah asas yang perlu ada pada seorang photograher. Kena tahu bukaan lubang lense “aperture”. Kiranya jumlah bukaan lubang menentukan kualiti cahaya yang masuk dan akan memberikan kesan pada gambar. Sungguh in wajib kena belajar.

Sebelum ambil gambar apa yang wajib ketahui?

  • Light
  • Frame
  • Rule of third
  • Foreground
  • Reflection
  • Perspective line Bab framing ini kena berlatih banyak lagi. Sebelum Bengkel Fotofon KBBA9 masukkan gambar dalam keadaan sesuka hati sahaja. Terus betul. Nak gambar lawa kena banyak berkorban, dan nak kena tahu apa yang kita ingin fokus. Kalau tahu apa benda nak fokus sure dalam gambar tu tak bersepah dengan pelbagai elemen. Kena bijak juga supaya orang yang tengok gambar yang kita snap rasa tenang jiwa raga. Hah!Gituuuu!
    Ha, ini kalau tengok pakar ambil gambar guna teknik ini memang lawa. Cuma diri sendiri nak ambil tu rasa kurnag yakin lagi. Sebab kena ada alat juga nak jadikan gambar tu ada reflection. Contohnya cermin dan air. Kena berlatih juga ini pun. Okay, masuk bab line ini memang kelakar. Balik sahaja daripada bengkel kalau boleh semua gambar yang nak snap akan dipastikan ada line! Hahahah paling mudah atas jalan raya, tapi tak tau fokus apa benda. Hampeh! Dan hari kedua lepas bengkel cuba lagi, kali ini bijak sikit daripada hari pertama. Nak tahu, usha-suah la instagram.

Motion tidak kurang penting. Cuma sebelum ni kalau snap gambar macam ni mesti fikir yang gambar tu tak jadi. Hish salah! Sebenarnya ia memberikan effect objek tu dalam pergerakkan. Barulah nampak real. Adus! Rasa menyesal banyak gambar yang ada motion di delete!

Camera atau henset?

Dua-dua bagus. Masing-masing ada keistimewaan tersendiri. Cuma kena bijak guna manual. Nak gambar lawa , SONY henset la yang paling awesome. Doakan tahun 2018 Ummi dapat Sony sebiji. Dapat free lagi suka, tapi siapalah yang nak bagikan. Ehm, tunggu dividen ASB la.. gitu! Simpan dulu baru guna, ingat tu!

Okaylah next entry Ummi update lagi tentang sponsor yang telah banyak berjasa kepada kami semua pada Sabtu lalu.

Pencapaian Kelab Blogger Ben Ashaari 2017

2017 Bakal berakhir, dan 2018 akan menjelma. Bagaimana dengan pencapaian kita sepanjang tahun 2017? Mencapai target atau ada yang tidak tercapai? Board dreams yang telah dicipta pada awal tahun mencapai sasaran?

Kali ini entry bukan nak cerita kejayaan diri atau keluarga. Tetapi lebih kepada sebuah kelab yang telah dikutuk! Yes, kelab ini awalnya tiada nama. Malah ramai yang lebih kritik daripada menyokong. Namun bagi saya bukan isu, selagi kita tahu tujuan dan niat sebenar kenapa diwujudkan kelab yang di gembar gemburkan ini.

KBBA9 di FIM ASIA Supermotor

2017 KBBA9 menjadi Kelab Blogger pilihan untuk bekerjasama dengan Firm Asia Supermotor 2017. Tahun ini KBBA9 terus menyokong event yang diadakan. Semoga event seperti ini akan dapat menggalakkan anak muda berlumba di track yang sebenar, bukan lagi berlumpa di jalanan.

PhotoShoot KBBA9 2017

Tahun ini KBBA9 telah dijemput untuk mengadakan photoshoot di Muzium UPM. Disini suasana amat menggamit memori seakan kita kembali ke kampung halaman. Makanan tengahari pula dihidangkan dalam pinggan lama yang sangat cantik dan dekorasi yang unik.

Hari Keluarga di Cherating Beach Resort

Selepas mengadakan hari keluarga di De Rhu Beach Resort , KBBA9 juga dipelawa untuk mengadakan Hari Keluarga di Cherating Beach Resort. Yang menariknya kali ini, program bukan sahaja di resort. Malah kami dibawa menyusuri Sg Cherating, makan keropok leko serta ditaja untuk aktiviti sukaneka. Sangat meriah dan ianya juga sangat memberikan impak besar kepada Cherating Beach Resort Kuantan. Terima kasih kepada pengurusan Cherating Beach Resort yang telah menaja percutian kami juga.

Bangi Wonderland Waterpark

Alhamdulillah 2017, KBBA9 masih menjadi kelab Blogger yang bekerjasama dengan Bangi Wonderland bagi mempromosikan lagi waterpark ini. Tahun ini banyak kemudahan yang telah disediakan dan ianya lebih baik daripada dahulu. Tahap keselamatan pengunjung lebih diutamakan. Kami doakan Bangi Wonderland akan bertambah maju pada tahun akan datang.

Halal-Hab JAKIM

Tahun ini KBBA9 juga telah melebarkan sayap dimana kami juga bekerjasama dengan Halal Hab JAKIM untuk menyebarkan lebih maklumat kepada masyarakat berkaitan hal halal makanan terutamanya. Dan yang menarik, ukhwah disini juga mendatangkan manfaat bukan sahaja bagi kami, malah kepada semua pembaca blog. Terima kasih Halal Hab JAKIM yang mempercayai KBBA9.

Kerjasama Bersama Tentera Laut

KBBA9 juga mendapat pengiktirafan sebagai sebuah media yang boleh diperayai apabila ada wakil yang dijemput bagi menyambut hari media bersama NAVY tahun 2017. Bukan muah sebuah kelab blogger yang mempunyai pelbagai latar belakang boleh bekerjasama dengan sebuah agensi ketenteraan. Tahniah KBBA9.

Kerjasama Dengan Lembaga Zakat Selangor

KBBA9 sentiasa berharap agar blogging bukan semata-mata untuk dapat nama atau suka-suka. Bairlah ada yang disampaikan memberikan manfaat kepada ramai orang. Jadi disamping kami ber blog, kami juga menyampaikan dakwah melaluipenulisan dan media sosial.

Manfaat kepada anak-anak :

Ya, tidak dinafikan yang berblogging adalah mak atau ayah. Namun, rezeki ini kadang pergi kepada keluarga. Cuba perhatikan daripada atas tadi, semua manfaat dapat semula kepada keluarga. Bermakna Ben Ashaari tak makan sorang. Ini cara beliau untuk menyumbang kepada masyarakat. Kecam? Ehm, biasa tapi apabila tahu tujuan dan niat kerana Allah swt, pasti banyak lagi yang Allah swt akan lorongkan. Rezeki ini ada pelbagai!

Kasut sekolah untuk anak.
Terlibat dengan program bekal nutrisi oleh Dugro Dumex
Bekalan baju sekolah kepada keluarga yang mempunyai tanggungan ramai. Syukur

Tahniah kepada founder KBBA9. Terima kasih juga daripada kami kerana tidak pernah mengasingkan antara satu sama lain. KBBA9 seakan keluarga besar yang mana setiap ahli saling bantu membantu. Kena marah kena tegur itu lumrah dalam sebuah keluarga demi untuk menjaga ahli yang lain. Tahun 2018, semoga KBBA9 atau lebih dikenali sebagai KELAB BLOGGER BEN ASHAARI akan terus maju dan menyumbang kepada masyarakat  (terms and conditions). Tahniah!

 

 

Kenapa perlu menulis? Semuanya bermula dengan niat dan matlamat.

Assalamualaikum, apa khabar semua? Hari ini (2012/2017) Rabu. Saya sampai pejabat awal atas tujuan untuk memberi manfaat kepada diri sendiri dengan berjoging dan live di facebook untuk tujuan memberi manfaat kepada followers saya. Niat dan matlamat akan mengikut kita jika kita menulis dan apabila semuanya tertulis.

Saudara, malam sebelumnya saya update facebook sebelum tidur yang berbunyi  :

InsyaAllah esok saya akan live pada jam 715pagi. 15 minit sahaja.

Tajuk : “Kenapa perlu menulis”.

Semua orang boleh menulis..nak tahu join live esok tau.

Janji esok ya.😍😘

Cuba perhatikan perkataan”InsyaAllah dan janji esok ya”.  Pertama saya berjanji dengan mengikat kata dengan insyaAllah kerana setiap sesuatu hanya akan berlaku dengan izin-Nya sahaja. Kedua, janji bermakna saya bukan sahaja ingin berjanji dengan followers saya tetapi dengan diri sendiri. Apabila kita berjanji kita mesti tepati.

menulis

Kenapa perlu menulis?

Menulis menghilangkan stress

Cuba rasakan bagaimana jikakita dalam keadaan tekanan. Semua perkara rasa serabut , malah dalam kelapa bersimpang siur rasanya lebuhraya “otak” yang sedang berfikir. Ini kerana kita tiada gambaran yang jelas yang mana harus difikirkan terlebih dahulu.

Jadi, mulakan dengan menulis dan mencatatkan setiap satu perkara yang sedang kita fikirkan. Seterusnya tulis nombor mengikut keutamaan yang mana seharusnya didahulukan dalam proses menyelesaikan perkara dan situasi tersebut. Semuanya bermula daripada dalam minda.

Bagi orang jenis visual seperti saya, bila saya menukis terus saya akan nampak perkara yang penting jika dibandingkan dengan tidak menulis. Malah apabila kita menulis, kita akan dapat merekodkan setiap perbuatan dan tindakan kita lalukan.

Catatan diary -kita adalah sejarah

Jadikan penulisan kita sebagai diari kita. Apabila kita menulis secara tidak langsung kita merekodkan perjalanan hidup kita yang melibatkan kos perbelanjaan dan pendapatan kita. Malah dengan menulis juga kita boleh expresikan perasaan ketika itu dengan baik. Cuba bayangkan saudara membaca semula diari pada zaman sekolah menengah, saudara senyum atau sedih? Saya yakin dan pasti seperit mana sekalipun peristiwa lalu akan membuatkan kita tersenyum pada hari ini. Jadi, kita adalah sejarah diri sendiri dan mungkin untuk keluarga.

Kongsi pengalaman /pengetahuan

Tujuan kita menulis adalah untuk perkongsian pengalaman yang telah kita lalui untuk bacaan orang lain. Kenapa ingin berkongsi? Saudara, apabila kita berkongsi pengalaman baik mahupun penat lelah kita secara tidak langsung yang sedang membaca tulisan kita akan merasakan mereka bukan berseorangan. Ada juga orang lain yang sedang hadapi situasi sama, jadi tidak perlu mengalah. Melalui penulisan kita, kita secara tidak langsung sedang mengajak pembaca kita untuk terus bangun daripada apa juga situasi.

Menulis sebagai tanda penghargaan

Pernahkah saudara menerima surat penghargaan atau ucapan birthday atau tahniah ketika sedang menghadapi sebarang kejayaan? Jika pernah, saudara rasa ianya membantu menaikkan semangat? Jadi begitulah juga jika kita menulis di blog atau juga buku. Secara tidak langsung kita sedang mencatatkan penghargaan kita kepada mereka yang ingin kita ucapkan perhargaan dan ucapan terima kasih. Jadi, bahagiakan orang lain dengan penulisan. Apa yang kita ada, beri dan pasti kita akan dapat semula. InsyaAllah.

Beri manfaat kepada diri, keluarga dan masyarakat

Tujuan hidup kita pastinya bukan untuk diri sendiri saaja. Setiap orang memainkan peranan yang penting dalam kehidupan. Jadi, bagaimana untuk memberi  manfaat kepada orang lain? Salah satunya dengan menulis. biarpun kita menulis untuk tatapan sendiri tetapi suatu hari mungkin ianya akan menjadi rujukan anak-anak pula. Namun begitu, jika alangkah baiknya jika perkara yang baik kita kongsikan dengan lebih ramai orang. Contohnya tips untuk rambut lebat, tips anak mudah hafaz al quran atau apa juga petua rumah tangga selagi ianya memberikan manfaat kepada pembaca.

Jom saya nak sarankan untuk saudara yang membaca juga lebih rajin berkongsi melalui penulisan walaupun satu ayat. Niat apabila kita meninggal esok pasti ada ilmu yang kita sampaikan kerana ianya juga adlaah amal yang mungkin akan bantu kita kelak. InsyaAllah. Jom jadi penulis yang bermanfaat bukan sekadar menyampaikan berita tidak sahih dan menimbulkan kontroversi. InsyaALLAH. Jumpa lagi di lain entry okay. Bye

Mereka menceriakan hati yang rindu!

Kadang kala ada jiwa yang sepi, ada hati yang rindu, ada perkara terbuku. Sahabat. Hadir mereka menceriakan. Tiada lagi paku. Tiada darjat. Tiada pangkat. Semua beraksi sebagai manusia Biasa Yang punya hati Dan Perasaan Santuni sahabat Mereka penyeri Mereka hadir juga rezeki Terima kasih semua adik beradik KBBA9

Sahabat ini sangat luas pengertian dan juga mereka ini hadir tanpa sebab. Tapi mereka dihadirkan bersama rezeki. Rezeki macamna? Sedangkan ada yang kaya ada yang miskin ada yang belajar dan sebagainya? Begini, sahabat ini rezeki dari sudut lain. Hadirnya sahabat ada kala menceriakan jiwa.

Saya sendiri, di pejabat saya bukanlah bos besar tapi level saya tetap terpisah dengan kakitangan bawah. Ada kala hidup ini mesti mau senyum kan, ada nak ketawa, nak gelak..barulah ceria. Tanpa sedar, bermula dengan alam maya, mereka inilah yang menggembirakan hati saya selain daripada anak-anak.

Celoteh mereka setiap hari ada sahaja yang berbeza. Ada sahaja topik untuk menceriakan suasana. Tapi bagusnya dalam keluarga besar KBBA9 ini, masing-masing boleh interaksi antara satu sama lain tanpa mengira siapa. Tak bermakna terlebih, mereka ada adab. Yang kakak di hormati, yang muda disantuni, yang adik disayangi.

Wassap Group!

Ceria tentang wassap group, bukan setiap masa kita ada masa untuk bersembang. Tapi wassap group inilah yang menyatukan kami semua dari pelbagai pelusuk negeri. Ada yang jauh ada yang dekat, semua boleh berbicara. Waktu bila nak berwassap? Inilah satu-satunya group yang berhenti ketika semua tidur. Kita yang berada dalam group, bukan setiap masa kena layan baca wasap. Tak perlu, cuma demi ukhwah bersembanglah seketika walaupun 5 minit sehari.

Lagi satu, group wasap KBBA9 ini bukan sekadar hanya perlu sahaja baru join. Memang ada kadang tu rezeki datang, ada sponsor barang dan sebagainya. Sedar diri, takkan masa ada faedah baru  kita nak join. Join lah ketika ada masa. Dan saya sendiri memang sayang dengan keakraban sahabat dalam ni.

Namun, saya juga tahu, balik rumah waktu dengan anak dengan anak. Mereka lagi berhak, jadi apa juga pilihan semuanya atas tangan kita. Pilih masa dan apa keadaan sekalipun utamakan keluarga, suami dan anak-anak. Sedar atau tidak  sehari kita hanya ada 4 jam untuk anak-anak itupun belum termasuk waktu kita kerja lebih masa atau balik lewat malam, anak telah dibuai mimpi.

Last nak cakap, dimanapun kita hargai sahabat. Rajin bertanya khabar dan santuni sahabat lama dan baru. Jangan jadi sahabat yang berbaik demi sesuatu matlamat. Jom kita jadi insan yang sentiasa beri manfaat kepada rang lain, wamia dengan memberikan salam. Ingat ya, 2018 kita jaga ukhwah kerana Allah swt. Semoga sahabat semua terus mengecapi bahagia. Assalamualaikum..bye..jumpe entry akan datang.

Sehari Bersama Geng Kelab Blogger Ben Ashaari di Bangi Wonderland

Assalamualaikum Hi semua. Eh..ni nak cerita berkenaan trip kami ke Bangi Wonderland bagi program A Day With Bangi Wonderland. Seramai 16 keluarga daripada Kelab Blogger Ben Ashaari telah bersama-sama memeriahkan program semalam.

Ha! Ini excited juga nak cerita. Kami plan daripada hari Khamis untuk surprise buat birthday untuk Leader Kelab Blogger Ben Ashaari. Setelah bincang dengan Shehan dan Kak Nina Mirza, kami setuju.

Perbincangan seterusnya dengan memohon kebenaran daripada pihak Bangi Wonderland. Melalui Cik Rohani, Mr Steven dan pengurusan membenarkan untuk kami membawa masuk Kek Birthday Ben Ashaari. Ikutkan memang tak dibenarkan membawa makanan daripada luar. So, rezeki kami apabila dibenarkan untuk membawa kek special ini ke dalam.

A Day With Bangi Wonderland

Program ini khas Bangi Wonderland aturkan untuk menghargai mereka yang telah banyak membantu mereka. Jadi, sebagai penghargaan Kelab Blogger Ben Ashaari adalah antara yang banyak menyumbang. Oleh sebab itu, antara media yang paling ramai semalam adalah KBBA9. Bagusnya, secara tidak langsung, Bangi Wonderland menghargai pengorbanan dan jasa Blogger terutamanya. Malah kesempatan yang ada sebenarnya membuktikan bahawa Kelab Blogger Ben Ashaari bukanlah kelab yang sia-sia.

Kenapa kata begitu?

Begini nak cerita, apabila ibu atau ayah terlibat dengan blogging banyak masa di korbankan. Masa nak menulis masa itulah nak kena siapkan anak, masa nak menulis jugalah anak nak susu, suami balik kerja, nak masak dan bila ada event suami atau isteri lah yang jaga anak.

 

Ha., gitu! Bukan mudah, tapi bila Bangi Wonderland menghargai pengorbanan Blogger ianya satu penghargaan bagi kami. Pada masa yang sama, menghargai keluarga yang banyak menyokong daripada belakang. Untuk Bangi Wonderland, tahniah atas kejayaan menerima award “New, Best Waterpark”.

Aktiviti sepanjang Program:

Terima kasih Bangi Wonderland sponsor makan.
Ukhwah sesama ahli keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari

    

    

Bagi yang berminat nak kesana untuk mengadakan sebarang event kehadiran korang amat dialukan. Boleh layari website : www.bangiwonderland.my untuk maklumat lanjut.

ARTIKEL BERKAITAN :

Bangi Wonderland Kini Selamat Dikunjungi

Gempak Giler Showcase Bangi Wonderland

Sehari Bersama KBBA9 di Showcase Gempak Giler Bangi Wonderland

Minat yang betul, akan bawa kita ke jalan betul.

#Kbba9 adalah permulaan menjadi serius dalam “blogging”. Sejak dari itu apa sahaja cuba memuatkan dalam blog.


Ben Ashaari memberikan inspirasi saya menulis. Sejak dari itu serius dan beberapa ketika ini menyepikan diri demi satu matlamat. Alhamdulillah,  sedikit sebanyak 50% telah berhasil.Cuma official announcement belum di buat.  Saya seorang #inspektormama , saya memegang banyak tanggungjawab. Oleh sebab itu, bak kata Prof Muhaya, jadikan setiap hari ada perkara bermanfaat dilakukan untuk Ummah.

Sekarang, saya sedang melakukannya.Semuanya bermula dengan minat dan serius blogging.Anda semua boleh lakukan. Pastikan matlamat dan fokus adalah betul.Salam Jumaat.

Jom bawa anak ke Kids Eco Dash Di Taman Eco Bukit Nenas

Assalamualaikum, apa khabar ibu-ibu. Anak-anak korang ada bersoal jawab kemana nak pergi tak kalau tiba hari Jumaat? Biasa bukan kita mak-mak jer yang pening kepala , malah lagi bertambah sibuk bila anak dah pandai bersoal jawab. “Ummi, jom pergi main bola?” “Ibu jom kita pergi tengok ikan”. Dan macam-macam lagi la ajakan mereka. Korang, ini Ummi nak share tentang Kids Eco Dash. Mungkin aktiviti ini boleh membahagiakan hujug minggu anak-anak.

Salah satu aktiviti hujung minggu kami adalah ” AKTIVITI GROUNDING”.. ianya salah satu aktiviti untuk buang cas negatif daripada tubuh. Bawa keempat-empat berjalan, mak mesti tabah. Ada sahaja yang tak kena dihati. Its okay, ini yang memeriahkan hidup dan masam manis berkeluarga

Kids Eco Dash 2.0 2017

Program ini adalah anjuran  Kementerian Perlancongan Dan Kebudayaan Malaysia untuk menggalakkan anak-anak meyertai dan mencintai aktiviti sukan dan pada masa yang sama ingin menggalakkan anak-anak mencintai keindahan alam sekitar

“The Kids Eco Dash is a KIDS ONLY fun run event supported by Ministry of Tourism and Culture Malaysia to encourage young children to do outdoor activities and appreciate natural surrounding.”

Perlumbaan ini ada 3 kategori iaitu :

Bagi Ummi acara ini boleh disertai seisi keluarga . Namun begitulah mestilah mengikut ketetapan umur. Jadi , bagi mereka yang ada anak lebih kurang usia 4-12 tahun, bolehlah mendaftarkan anak-anak mengikut kategori masing-masing.

Caterpillar : untuk 4 – 6 tahun (Ikutkan Angah boleh join kategori ini)

Rabbit : untuk 7 – 9 tahun (Ini pula kategori Along)

Tiger : untuk 10 – 12 tahun

Yuran Pendaftaran : Rm35

Korang hanya perlu mendaftar secara online di pautan ini  :Pautan Pendaftaran : Pendaftaran Kids Eco Dash  Untuk sebarang updet dan pengumuman boleh di akses di facebook : Kids Eco Dash Setiap pendaftaran yang berjaya jangan lupa untuk collect Kit Race pada 22 Oktober 2017 bertempat di Matic Jalan Ampang mulai pukul 11.00pagi hingga 10.00malam.

Aktiviti Lain  :

Selain daripada aktiviti di atas ada pelbagai altiviti lain disediakan antaranya adalah:

1. Garden Experience
2. Recycling Games
3. Tourism Malaysia Eco House
4. Kids Craft
5. Petting Zoo

Kalau masih ada masa untuk berjalan-jalan dan anak-anak masih bersemangat boleh juga melawat ke  Mini Zoo Menara KL.Kami pun excited  sertai, ingatkan hujung minggu ini, rupanya minggu depan. Apakan daya tak ada rezeki anak-anak untuk sertai acara ini yang pastinya menarik. Bagi ibu-ibu yang free dan ada kelapangan boleh la kesana.

Lepaskan anak penyu dan pirates dinner di Legend Cherating sungguh wow!

Hi semua, Ya ALLAH lamanya rasa tak bersiaran. Hari ini dalam duduk berehat dan layan anak-anak main basikal kat rumah , sempat buka laptop nak mencoretkan kenangan indah saat kami di  Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.

Antara akttiviti yang masih Ummi tak update ini ha, ada 2 lagi perkara dan aktiviti best yang kami lakukan disana. Melepaskan anak penyu ke laut, yes.. pengalaman indah tu bermanja dengan anak penyu sebelum mereka kelaut dalam, dan yang pasti kita doakan anak penyu ini mampu bertahan sehingga mereka menyelam ke dasar.

Semasa taklimat di katakan bahawa ” anak penyu ini daripada 100 yang dilepaskan hanya kemungkinan beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Sebab sebelum mereka ke dasar laut, mereka akan bertarung di permukaan air demi menyesuaikan diri. Mereka yang berjaya survive akan kembali ke pantai ini selepas 20 tahun akan datang.” Ehm, sedih sangat masa nak lepaskan anak penyu ini. Rasa rindu macam nak hantar anak balik ke asrama. ehhehe

Disclaimer: Kalau korang  kesini tak kena masa, tak dapat juga nak tengok anak penyu dan nak lepaskan ke laut. Jadi, kena doa banyak banyak, masa datang sini adalah musim yang betul. Dan semua ini ada charge. Seekor anak penyu yang ingin dilepaskan di kenakan bayaran seekor Rm20. Tapi tertakluk kepada perubahan semasa.

Artikel Berkaitan:

Review  The Legend Cherating Beach Resort Kuantan

Pirates Dinner  ditemani unggun api 

Nak sambung cerita  ni. Korang nak tahu? Bertuahnya kami yang pergi ke family day kali ini , sebab bukan sahaja dapat peluang  Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating ,  malah kami dihidangkan dengan malam istimewa. Iaitu, makan malam  bertemakan pirates.  Menariknya, kali ini bertemankan unggun api yang sangat cantik. Malah hidangan malam tersebut sangat membuatkan kami rasa rindu sehingga hari ini. Makan malam yang rimantik dan ala pirates ini, sangat mengujakan bukan sahaja anak-anak, malah mak ayah juga.

Ummi suggest kat korang nak tengah plan nak bercuti bersama kawan-kawan atau nak buat mini reunion, disinilah tempatnya. Sebab apa tau? jom baca kat bawah :

5 sebab The Legend Cherating Beach Resort pilihan percutian:

Okay , Ummi dah share banyak tentang The Legend Cherating Beach Resort. Nak tanya, korang rasa teruja nak datang sini? hm, kalau ya, dapatkan lebih informasi di  informasi berikut :

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur