Kisah Cuti/Travel

Apa yang syok di Perlis?

Apa best di Perlis?

Wah tajuk bukan main lagi kan? Dua minggu lepas kami balik kampung. Sebenarnya adalah untuk hantar mak balik ke kampung setelah dia datag ke sini selama hampir dua minggu.

Tiap-tiap tahun mak secara tidak sengaja mesti ada disini pada tahn baru. Rezeki mak sambut birthday dengan anak-anak disini. Kali ini nak cerita berkenaan negeri kelahiran saya dan kampung kesayangan anak-anak.

Apa ada di Perlis tahun 2018?


Tahun 2018 banyak juga perubahan di Perlis. Antaranya dah ada Hospital KPJ. Satu pembangunan mampan juga. Lepas ini tidak lagi perlu ke Alor Setar. Jika sebelum ini pasti dari Perlis akan mencari hospital seperti KMC dan Putra Medical Centre. Syukur pembangunan yang berjaya menyenangkan rakyat Perlis

Keindahan yang terpelihara:

Walaupun tahun semakin berganjak. Namun keindahan Perlis mastlih tetap sedap mata memandang. Cuba perhatikan setiap keindahan yang ada. Best kan? Dan kalau balik kampung, anak-anak yang seronok sangat. Bukan apa, disinilah mereka bebas bermain dan paling mereka suka adalah memancing.

Ini antara pemandangan yang masih ada dan mungkin lepas ini ianya hanya tinggal kenangan.

Makanan pula, kalau dekat Arau terkenal dengan capati. Kedai Capati Arau ini buka dari pagi sampai malam. Capati pun best, lembut jer. Bila makan tu, wowww nyaman di perut suka di hati.

Atas kedai capati, ada kedai bekam di Perlis. Saya dah pernah cuba berbekam disini, memang best. Boleh la jika ingin mencuba.

Perlis ini kecil, dan masih mengekalkan kehidupan kampung yang relax dan tidak ada tekanan. Jalan jem jauh sekali melainkan malam raya. Itu pun tidaklah berjam-jam dan kematu bontot berada dalam kereta. Jem yang singkat.

menarik di negeri perlis

Kampung ini sejauh mana ditinggalkan pasti akan dirindui. Serius kalau ada driver ingin sahaja balik kampung setiap minggu. Kampung mana lagi best, lalau ada cuba share. Mana tahu boleh cari homestay area sana.

Pengalaman tu sekali sahaja datang dalam hidup kita. Jadi tahun ini planning untuk bawa anak-anak menikmati suasana kampung dengan lebih kerap, walaupun hanya sekitar Kuala Lumpur.

Okaylah, kalau ada kesempatan boleh la pergi ke SINI ya. Kalau perlukan homestay hubungi nombor ini: 012- 4430338.

Bye.Saya sayang Perlis😍

Sehari Bersama Geng Kelab Blogger Ben Ashaari di Bangi Wonderland

Assalamualaikum Hi semua. Eh..ni nak cerita berkenaan trip kami ke Bangi Wonderland bagi program A Day With Bangi Wonderland. Seramai 16 keluarga daripada Kelab Blogger Ben Ashaari telah bersama-sama memeriahkan program semalam.

Ha! Ini excited juga nak cerita. Kami plan daripada hari Khamis untuk surprise buat birthday untuk Leader Kelab Blogger Ben Ashaari. Setelah bincang dengan Shehan dan Kak Nina Mirza, kami setuju.

Perbincangan seterusnya dengan memohon kebenaran daripada pihak Bangi Wonderland. Melalui Cik Rohani, Mr Steven dan pengurusan membenarkan untuk kami membawa masuk Kek Birthday Ben Ashaari. Ikutkan memang tak dibenarkan membawa makanan daripada luar. So, rezeki kami apabila dibenarkan untuk membawa kek special ini ke dalam.

A Day With Bangi Wonderland

Program ini khas Bangi Wonderland aturkan untuk menghargai mereka yang telah banyak membantu mereka. Jadi, sebagai penghargaan Kelab Blogger Ben Ashaari adalah antara yang banyak menyumbang. Oleh sebab itu, antara media yang paling ramai semalam adalah KBBA9. Bagusnya, secara tidak langsung, Bangi Wonderland menghargai pengorbanan dan jasa Blogger terutamanya. Malah kesempatan yang ada sebenarnya membuktikan bahawa Kelab Blogger Ben Ashaari bukanlah kelab yang sia-sia.

Kenapa kata begitu?

Begini nak cerita, apabila ibu atau ayah terlibat dengan blogging banyak masa di korbankan. Masa nak menulis masa itulah nak kena siapkan anak, masa nak menulis jugalah anak nak susu, suami balik kerja, nak masak dan bila ada event suami atau isteri lah yang jaga anak.

 

Ha., gitu! Bukan mudah, tapi bila Bangi Wonderland menghargai pengorbanan Blogger ianya satu penghargaan bagi kami. Pada masa yang sama, menghargai keluarga yang banyak menyokong daripada belakang. Untuk Bangi Wonderland, tahniah atas kejayaan menerima award “New, Best Waterpark”.

Aktiviti sepanjang Program:

Terima kasih Bangi Wonderland sponsor makan.
Ukhwah sesama ahli keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari

    

    

Bagi yang berminat nak kesana untuk mengadakan sebarang event kehadiran korang amat dialukan. Boleh layari website : www.bangiwonderland.my untuk maklumat lanjut.

ARTIKEL BERKAITAN :

Bangi Wonderland Kini Selamat Dikunjungi

Gempak Giler Showcase Bangi Wonderland

Sehari Bersama KBBA9 di Showcase Gempak Giler Bangi Wonderland

Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat Untuk Dikunjungi

Assalamualaikum.  Kami sekeluarga masih excited ini sebab seharian hari ini menghabiskan masa di Bangi Wonderland. Yang menarik tu Bangi Wonderland kini berwajah baru. Ha, tak lah nak katakan 50 % berubah, cuma tahap keselamatan di Bangi Wonderland kini lebih baik. Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat dan Ummi lebih yakin kesini dengan keluarga.

Kalau ikutkan journey kami ke sana pada hujung tahun 2016 dan awal tahun 2017 suasana berbeza. Ketika itu, Ummi sendiri rasa kurang “tenteram” bila membiarkan anak kecil bermain sendirian.  Kalau berhajat untuk membaca pengalaman lepas boleh rujuk disini :

Bangi Wonderland Lokasi Terbaik Seisi Keluarga Sempena Cuti Sekolah

Best Tau Mandi Manda Di Bangi Wonderland Water Theme Park

Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat Dengan Kemudahan Disediakan

Kawan-kawan saya minta maaf, gambar diatas adalah gambar yang saya screenshot daripada youtube. Disini saya ingin sampaikan yang kemudahan serta tahap keselamatan di Bangi Wonderland kini lebih baik daripada sebelumnya.

Pagar Keselamatan :

Ini adalah pool daripada Body Slide. Pool ini dulu tiada pagar yang dipasang. Kiranya kalau anak-anak kecil yang menemani abang atau kakak mereka terdedah kepada bahaya sebelum ini. Yer la, air yang jernih ini sangat menggoda untuk terjun. Jadi apabila pagar dipasang ianya lebih selamat. Parents seperti saya dan saudara juga mungkin lebih yakin dan hati lebih tenteram.

Gerai Makanan:

Selain daripada cafe yang disediakan ada juga mini gerai yang menjual pelbagai jenis jajan disediakan disini. Kiranya saudara tidak perlu berjalan jauh untuk membelikan makanan ringan untuk dikunyah. Paling menarik kalau di tempat sebegini mestilah jagung dalam cawan kan?

Adik nak berjalan sendirian pun saya dah tak kisah. Sebab ada pelapik ini. So, anak selamat hati mak tenang.

Lapik Kaki Kesat :

Maaf, tidak tahu nak letakkan nama apa bagi pelapik kaki yang berwarna maroon ini. Cuma ianya adalah pelapit yang diletakkan bagi mengelakkan lantai licin. Saya suka, sebab biasanya kalau licin memang mudah tergelincir. Tapi tadi semasa disana rasa selesa sahaja memijak lantai. Kiranya memang Bangi Wonderland amat prihatin akan keselamatan pengunjung disini. Tahniah dan terima kasih diatas ke prihatinan dan rasa tanggungjawab untuk memastikan keselamatan kami sebagai pengunjung selesa.

Gazebo :

Ha, excited sangat nak cerita. Ini paling ketara yang mengubah wajah Bangi Wonderland. Serius naik seri satu hal. Kedua rasa percutian disini amat selesa. Mak-mak yang ada anak kecil macam saya ini, bawa bantal dan pelapik dah cukup untuk memastikan si kecil boleh berehat dan tidur seketika. Selesa sambil duduk jaga anak boleh la menulis atau update blog.

Boleh juga gunakan masa berehat disini untuk update status di media sosial kan? Eh, bukan la bermakna apa kita update di media kita nak riak. Cuma perkara baik mestilah di hebahkan. Manalah tahu kita sedang membantu kawan-kawan untuk menyelesaikan kebuntuan mereka untuk membuat pilihan kemana lokasi hujung minggu atau cuti sekolah mereka. Betul ?

Papan tanda arahan:

Disini kita boleh memilih apakah game yang kita ingin bermain. Cuma bagi Pirates Bay masa untuk ombak dipasang ada jadualnya. Jadi kita boleh setkan masa untuk kita mencuba permainan lain yang ada disini seperti Magic Tunnel, Green Pearl, Anaconda Trail, Body Slide, atau Insane Racer.

Yang best kalau nak bermain ombak mestilah sewa pelampung. So, sebelum ke Pirates Bay pastikan dah ambil pelampung ya. Bukan apa nanti rasa rugi kalau ke sana tanpa pelampung.

Kaunter Khas :

Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat

Bagi yang ingin datang kesini cuti sekolah boleh dapatkan tiket online juga melalui 11Street.my , Travelog.com atau Wonderfly.asia. Adakalanya harga disini sangat murah, bergantung kepada Promosi. 

Kalau dah beli online, ingat ada kaunter khas untuk tiket online. Jadi dalam keadaan orang ramai tak perlu lah beratur panjang semata-mata untuk membeli tiket masuk. Untuk promosi semasa harga adalah seperti berikut :

Disember 2017 :

Harga Promosi: 👇🏻👇🏻👇🏻
Isnin – Jumaat: RM150 untuk 4 orang (mykad)
Sabtu, Ahad, Cuti Umum: RM180 untuk 4 orang (mykad)

(Boleh diguna pakai untuk dewasa dan juga kanak-kanak manakala kanak2 yg ketinggian 90cm ke bawah adalah percuma). Promosi dan jualan tiket bermula dari 1 – 31 Disember 2017. Tidak perlu tempahan/booking.

Pakaian:

Untuk bermain disini tidak diwajibkan untuk memakai pakaian renang, cuma jika ada pakailah. Antara sebabnya perlu memakai pakaian yang bersesuaian adalah kerana ianya akan mempengaruhi permainan.

Contohnya, bila Ummi pakai baju tshirt cotton masuk kem Body Slide seakan tersangkut. Huhuu, bukan salah waterpark tapi salah saya sendiri. So, pilih pakaian yang bersesuaian. Bagi WANITA ISLAM, wajib tutup aurat dan jadikan adik-adik diatas ini sebagai contoh dan teladan. Masih boleh bermain dengan mengekalkan keindahan Islam.

Saudara boleh tengok sendiri keterujaan anak-anak Ummi bermain disini. Serius memang semua rasa seronok . Dan nak tahu, inilah kali pertama kami kesini dan balik pada jam 4 petang. Kalau sebelum ini jam 1 tengahari kami dah balik. Kiranya bagi peluang lah untuk depa bermain dengan hati yang tenang. Heavan sebab abah pun bagi chance! Kalau tidak jangan harap okay!

PROMOSI TERKINI DI BANGI WONDERLAND SEMPENA CUTI SEKOLAH 2017: Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat dan Promosi Yang sangat awesome!

Bangi Wonderland Kini Lebih Selamat

Bersempena promosi Cuti Sekolah akan diadakan SHOWCASE GEMPAK GILER yang dimeriahkan dengan persembahan ARTIS-ARTIS TERKENAL tanahair bermula jam 2 petang pada tarikh:

2 Disember (Sabtu): Ameng Spring & Ezad Lazim

3 Disember (Ahad): Dato’ Awie & Siti Nordiana

9 Disember (Sabtu): Amy Search & Nico G

10 Disember (Ahad): Khalifah & Projector Band

Ha, macam-macam promosi dan khabarnya semua artis ini adalah dibawakan khas semata-mata untuk membuatkan pengungjung yang hadir lebih terhibur. Ianya juga sebagai memeriahkan suasana dan sebagai jamuan “jiwa” kepada ibu bapa yang menunggu anak-anak berhibur di sini. Jadi jom sama-sama kita kesana. Untuk saudara pembaca yang ingin menonton video rakaman kami boleh tonton klip dibawah.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari:
Website: www.bangiwonderland.com.my
Facebook: www.facebook.com/bangiwonderlandwaterpark

Kidzania Kuala Lumpur Bukan Pilihan Ummi lagi

Assalamualaikum semua. Kali ini saya nak kongsikan pengalaman kami sekeluarga ke KidZania Kuala Lumpur 15.11.2017 baru-baru ini.Oleh sebab abah ada tugas dan mesyuarat pagi itu,jadi kami anak beranak bergerak dari Semenyih dalam jam 920pagi. Sampai pejabat dalam 1030pagi.

Kami makan dulu dekat Tangling. Bukan apa kalau nak makan disana nanti kan payah. Harga pun boleh tahan. Jadi, makan tengahari kami makan siap-siap.

Okay, apabila sampai di kidzania, kami park di Basement. Ada lift untuk naik keatas. Along punya excited terus tekan level 4. Salah!

Apalagi turun semula ke Ground Level. Kami sahkan tiket “penerbangan” dan pakai tag. Untuk Baby bawah 2 tahun masuk free. Kakak harga dalam Rm36.00.

Bagi 1 dewasa 2 kanak-kanak Ummi beli di 11 Street. Biasa ada harga promo Rm157.00. Cuma bawa tambahan dewasa kena beli online lagi jimat.

Owh ya, rezeki kami hari tu, kami dapat banyak juga pampers free daripada DYRPERS. Maybe untuk promosikan DRYPERS. Syukur sebab dapat banyak helai juga.

1st time masuk, hadoii sesaknya! Semvang dengan oarents lain, rupanya ada rombongan sekolah. Patutlah, bukan satu tapi banyak sekolah. Kira-kira 1300 orang juga yang akan berada dalam kidzania. Fuh!

Latihan Pertama:

Along memilih untuk melakukan aktiviti ini. Kali pertama dan kedua Along jatuh. Dan kali ke tiga, akhirnya dia berjaya.Selepas itu  ada lah kelas dsripada Ummi untuk di tazkirahkan kepada Along.

Apa sekali pun, cuba sehingga berjaya. Jom saksikan video ini di faceboook.

Fire Department Kidzania :

Ini lagi satu dugaan. Untuk bermain dan merasai perasaan menjadi ahli bomba kanak-kanak kena beratur untuk mendapatkan sticker. Kami beratur daripada jam 1ptg dan sticker hanya diedarkan pada jam 130ptg.

Terasa seksanya menunggu. Mana tidaknya anak-anak tadika ini, cikgu yang beratur. Sekali cikgu angkut anak murid dah penut trip. Hahaha🤣.

Alhamdulillah ada juga peluang anak-anak Ummi. Mereka dapat peluang terakhir. Yerla kalau tidak takkan budak-bidak yang ikut rombongan sahaja yang lepas untuk permainan ini.

Inilah situasi yang Ummi ceritakan tadi. Anak-anak dah ada yang bising. Terutama si kakak. Dah bosan. Permainan semua majority untuk anak yang dah sekolah.

Adik sempoi, asalkan ada makanan boleh hidup. Sebekas ini harganya Rm6.00, so kalau anak-anak jenis merengek nak itu ini sediakan duit lebih ya. Semua makanan harga superb🤣. Air masak boleh dibawa. Atau lakukan aktiviti di bahagian Spritzer untuk dapat air percuma.

Masa bermain pun tiba. Semua ahli bomba di taklimatkan dahulu. Sekali lagi, parents hanya dapat tonton dari luar dan gunakan camera yang lens jarak jauh okay! Boleh la snap pic anak dengan sempurna.

Aktiviti paling best ,boleh tembak air konon memadamkan kebakaran. Tapi Along cakap, “Ummi, kalau ada api olok-olok kan lagi best!”. Ehm, tahu pulak bosan 😅😆.

Owh ya disini anak-anak dapat gaji. Tak sempat nak kira gaji 3 beradik ni.

Petrol Station Di Kidzania Kuala Lumpur :

Semua boleh main.  Untuk bermain di area ini, tidak perlukan sticker, cuma kena beratur. Kena pandai adjust masa, takut ada yang terlepas kalau ada ambil atau booking permainan sebelumnya.

Boleh jadi tol gate girl/boy juga area sini.
Pekerja pam minyak (dapat gaji) dan untuk memandu mesti lah ketinggian 130cm. Nak memandu kena ada lesen dan juga insurans. Kena beli di pejabat insurans.Kecewa Along tak dapat memandu kenderaan sendiri. Cuma dapat cuba isi minyak jer la.

Stimulator Pilot:

Untuk beri peluang anak-anak mencuba stimulator ini  kita kena beratur ikut jadual. Jadi kami hanya berpeluang untuk dapatkan sticker pada sessi 320 petang. Dan masa untuk bermain dan mencuba stimulator adalah pada 430petang. So, kenalah bijak mengatur masa untuk beratur mengambil sticker. Tanpa sticker tidak boleh bermain stimulator ini.

Lagi satu, parents hanya dapat tengok daripada cctv sahaja. So untuk snap gambar kat atas stimulator ini kena bijak gunakan ruang dan peluang. Ummi tak masuk, tapi pakai camera yang lens mampu untuk snap gambar anak-anak di jarak yang agak jauh.

Nursery Untuk Bawah 3 tahun :

Siapa anak bawa 3 tahun boleh je kalau nak bawa masuk kesini. Cuma anak-anak tidak banyak permainan boleh main. Yang lainnya lebih kepada education. So, untuk hilangkan kebosanan anak kecil bawa depa main di nursery. Selamat dan selesa.

Cuma kena ada pengawasan orang dewasa juga. Bukan apa bahaya ni tak tahu bila.

Kidzania Kuala Lumpur
Keluar dari Kidzania semua kelaparan. JANGAN risau ada McD boleh bawa anak-anak makan di sana. waktu terakhir adalah jam 5 petang. Dalam kereta semua terlena sampailah ke Semenyih. Letih yang amat, bukan anak sahaja , mak bapa juga.

https://www.instagram.com/umminanipictures/ Dekat ig diatas banyak lagi gambar untuk perhatian parents yang nak bawa anak.

Komen Negatif:

Kidzania ini kurang mesra space bila terlalu ramai. Sesak dan tak puas main.🤣Seharusnya di kecilkan kuantiti harian dibenarkan masuk. Mungkin kena limitkan, terutama jika ada rombongan sekolah. Anak-anak memang enjoy. Tapi kurang selesa.

Cuma Ibu bapa perlu bijak memilih tarikh sebelum datang kesini. Kalau tidak memang menyesal 😂 Ini Ummi beli tiket secara online di 11 Street. Ummi tak perasan yang tamat 15 Nov 2017. So, terpaksa la ambil off day bagi bawa anak-anak kesini.

Hari ini (15.11.2017) terlalu pack sebab di khabarkan ada lebih kurang seramai 1300pax😅, sebab ada beberapa rombongan sekolah. 😑 Hilang feel😣.

Bilik solat :

Bilik solat diruang bawah amat sempit. Boleh muat dalam 3 orang sekali solat. Jenuh juga la masa nak solat Zuhur. Dengan budak-budak sekolah lagi. Hadoii 😅. Kalau korang nak selesa kena ke Tingkat 3. Di tingkat 3, surau selesa. Kami solat Asar di tingkat 3 sebelum balik.

Secara Keseluruhan Kidzania Kuala Lumpur :

Keseluruhan tempat dalam Kidzania adalah sesuai bagi budak besar dalam usia 8 tahun ke atas. Kalau bawa anak-anak lecil Baby dan Todler tempat sesuai dengan mereka adalah di Nursery sahaja. Jika anak berusia  8tahun keatas banyak perkara boleh pelajari sesuai dengan usia mereka.

So, kalau korang nak pergi silakan bagi Ummi, bukanlah kali terakhir. Cuma bila anak-anak semua dah 8 atau 9 tahun keatas  baru rasa nak bawa semula ke Kidzania. Jika sekarang, KidZania Kuala Lumpur bukanlah pilihan selepas ini dalam masa terdekat.

So, selamat merancang percutian anak. Bye.

Jom bawa anak ke :

BANGI WONDERLAND WATER PARK AND RESORT 

 

Konvokesyen di USM Penang, bawa kami lokasi makan pasembor best!

Assalamualaikum, hi semua apa khabar? Ehm, cuti sekolah bakal tiba mesti ramai tengah cari lokasi menarik untuk bercuti kan. Kami sekeluarga pula tahun ini dah bercuti awal. Kebetulan tahun ini suami ada majlis konvokesyen di USM Penang bagi Istiadat Konvokesyen ke 55.

Ummi ini jenis kena prepare awal. Bukan sahaja kelengkapan malah tempat tidur dan juga senarai tempat makan. Hasil daripada pengalaman dulu tahu lah juga sikit-sikit berkaitan dengan Penang. Cuma sekarnag ini Penang pun dah banyak berubah. Banyak tempat menarik yang zaman Ummi kerja di Penang tiada. Kiranya semakin maju dan menarik sebenarnya untuk kesana.

Mencari lokasi penginapan:

Ibu-ibu mesti seperti Ummi, bila kita travel dengan anak ini lokasi penginapan mestilah yang menjadi perkara penting dalam senarai keperluan. Jadi Ummi menggunakan app Traveloka untuk usha masa/tarikh dan kekosongan bilik. Nak tahu di mana lokasi yang menjadi pilihan Ummi?

Ini gambaran Anggerik Lodging. Selesa dan sangat rasa kekampungan. Seronok dan rasa macam duduk di rumah sendiri. Kami dapat bilik yang dibawah. Mudah sangat untuk urusan angkat barang dan anak-anak. Kiranya lokasi di sini amat mesra untuk keluarga.

Tahun 2012, Ummi pernah stay di Anggerik Lodging selama hampir 2 minggu ketika kursus intensif di USM. Jadi hasil carian Ummi, disini jugalah yang sesuai untuk kami berteduh dan berehat. Lokasinya juga tidak jauh daripada USM. Kiranya amat mudah untuk pergerakkan pergi dan balik ke USM pada hari konvokesyen.

Ummi dapat harga bilik dalam RM120.00 satu malam untuk 1 katil double decker dan juga 1 katil queen. Kira okay sangat dengan harganya. Nak tumpang bermalam untuk hilangkan penat sahaja.

Pada masa yang sama, usha juga kemana nak bawa anak-anak berjalan. Yer la, masa agak suntuk dan kena planning betul-betul. Ummi jumpa pages  Penang travel guide . Yang mana ada pelbagai info yang terkini .

Lagi satu perangai Ummi, bila dah jumpa pages menarik mesti set as favoutire. Bukan apa nanti senang nak search semula.

Perjalanan hari pertama ke Penang.

Kami bertolak pada 30 Oktober 2017 pada hari Isnin. Awal pagi lagi dah bersiap sedia dengan barang kelengkapan semua di packing dengan kemas. Barang yang Ummi kena pastikan ada adalah jubbah konvo suami. Kalau ini yang tertinggal mau mengamuk! Dah tu ke sana sia-sia sahaja.

 

Perjalanan kami seperti biasa dengan menaiki kereta. Kami bertolak dari Kuala Lumpur dalam jam 7 pagi dan sampai ke sana dalam 5 lebih. Kira lambat juga dengan jalan yang sikit sesak dan juga hujan lebat. Kami menggunakan jambatan lama, sebab dah biasa. Tak biasa lagi menggunakan jambatan kedua, maybe next time la.

Sampai di Penang, apa lagi kan Penang terkenal dengan nasi kandar. Kami semua pula yang perut jenis minta nasi. Jadi kami memilih nasi kandar Subaidah yang terletak area Tesco Sungai Nibong. Pada malam mini ada raptai bagi penerima scroll, jadi suami terlibat. Tak boleh la pergi jauh-jauh.

Selesai solat maghrib di masjid USM, kami berjalan-jalan di sekitar pesta Konvo USM. Memang best. Sempat juga shopping tshirt untuk anak-anak seorang sehelai.

Korang kalau nak ke Penang, kalau datang pada bulan Oktober/ November yang mana bulan itu ada pesta konvo wajib singgah. Macam-macam barang ada dijual. Batik Terengganu yang original pun ada. Pulak tu dijual dengan harga yang murah. Berbaloi juga berbelanja disini.

Pampers jatuh atas kepala graduan!

Punyalah penat, ingatkan sekejap sahaja. Rupanya lama juga raptai malam itu. Ummi bawa anak-anak naik ke ruangan atas dalam dewan. Korang dah la waktu tu hujan, Ummi tiada pilihan lain selain gunakan pampers untuk menutup kepala anak-anak.

Nak dijadikan cerita, Adik Zakkir tak semena-mena boleh baling pampers dia kebawah! Hahahaha gelak semua orang yang berada kat situ ketika itu. Adoii, agaknya jatuh atas kepala siapalah yer! Kenangan betul kalau dengan anak kecil ini.

Malam itu selepas raptai kami terus gerak balik ke Perlis untuk ambil mak bersama-sama meraikan konvokesyen suami.

Ke Penang dengan menggunakan Feri

Korang, salah satu tarikkan Penang adalah dengan menaiki Feri. Yer la, Ummi pun suka. Selain dapat menikmati suasana kita sebenarnya sedang memberikan satu pengalaman indah untuk anak-anak kita. Mungkin masa depan tiada lagi Perkhidmatan Feri. Jadi apa salahnya bawa anak-anak merasa naik feri kan?

Selain feri ada lagi beberapa kemudahan awam yang ada untuk korang gunakan. Pilihlah yang mana sesuai. Seminggu sebelum konvo, suami dah  pergi ke Penang dengan menggunakan bas. Katanya selesa juga dan cepat. Korang boleh pilih untuk turun di Sg Nibong atau di Butterworth untuk ke Penang.

Kami sampai sahaja ke Penang, terus kami check ini ke Anggerik Lodging seperti yang dah Ummi booking menggunakan apps Traveloka. Harga berbaloi dan sampai sahaja di sana, terus ke pejabat yang disediakan. Nama kita dah siap ada dalam list reservation.

Selesai sahaja booking kami rehat seketika dan apa lagi buka sekali lagi Penang Travel Guide yang Ummi dah setkan favourite tadi. Hasil bacaan daripada blog Ayujean  Ummi pilih untuk kesana. Yer la godaan besar tu tengok gambar yang Ayue share.

Makan Pasembor di Padang Kota Lama

Sekali sebelum kesana kami pilih untuk mengisi perut di Padang Kota Lama. Dah lama kepingin amat untuk makan pasembor Penang ini. Last makan beberapa tahun lepas masa tu awah ayah pun ada lagi. Kalau tak silap 2014.

Serius  makan disini feelnya amat berbeza. Rasa rojaknya tak samalah dengan yang ada di Kuala Lumpur. Mungkin di Penang ini ada secret resipi yang tidak orang lain pelajari lagi. Makan disini dengan suasana angin bayu meniup sepoi sepoi bahasa, sangat mendamaikan suasana.

Along pula dengan tok dia pilih untuk makan Mee Udang. Ummi rasa jugalah sikit, memang marvellous! Rasa manis udang tu yang mahal.

Ingat nak order lagi makanan disini, tapi Ummi juga dah pesan sotong kangkung kegemaran Ummi. Rasanya tak dapat diatasi. Hahaha Ummi masak pun tak jadi begini. So, nak makan lagi kena lah mai Penang kan.

Ada lagi tau tempat menarik di Penang ini. Kornag boleh juga ke rumah terbalik yang terletak area Batu Feringgi dan jugaToys Museum. Korang boleh baca experience Ummi ke Penang sebelum ini di bawah.

Bercuti sekitar Batu Feringgi 

Untuk tempahan Hotel Korang boleh baca disini :

Cara mudah booking hotel 

So, korang jomlah kita ke Penang. Kami dah sampai kesana dan berhajat ingin kesana lagi. Korang boleh check disini untuk pelbagai info graphic keindahan Malaysia  

Okay, setakat ini dahlu. Selamat bercuti

Merasai kehebatan MRT Kajang ke Pasar Seni

Hi semua, ehm dah try ke naik MRT? Kami ada kesempatan Ahad lepas naik MRT dari Kajang ke Pasar Seni. Kami cuba naik dari Stadium Kajang, namun begitu parking amat terhad, jadi Ummi pusing ke MRT Sungai Jernih. Dan syukur kat sini ada parking bertingkat. Amat mudah kalau nak park dan naik MRT dari stesen ini.

Mungkin sebab sini baru dan kuran kepadatan penduduk , jadi stesen MRT Sungai Jernih sunyi sahaja tanpa kehadiran ramai pengguna. Kami terus dapatkan tiket untuk menaikki MRT. Tapi nak tahu apa berlaku?

HARGA TIKET MRT KAJANG – PASAR SENI

Tiket tok pegang tu untuk warga Emas 60 tahun ke atas. Harga pula separuh daripada biasa. Ummi plan nak ke KL  Sentral, namun KL SENTRAL kalau nak pergi kena tukar LRT. Ummi cuba dulu ke pasar Seni. Harga tiket kanak-kanak 7 tahun keatas dah macam harga dewasa RM4.30 dan tok bayar hanya RM2.10 sahaja. Murahkan. Token warga emas boleh beli di kaunter dan untuk token dewasa boleh beli menggunakan mesin. Pastikan ada juga stanby syiling, sebab kadang mesin ini ada waktu buat hal.

Ops lupa nak cakap, kalau park dekat parking bertingkat kos adalah RM4.30 bagi sekali masuk. Ehm, mahal jugalah , tapi murah jika bandingkan nak bayar ikut jam. So, okaylah.

ehm, muka sememeh weh! Apa tidaknya asalnya plan nak ke rumah abang Ummi kat Putrajaya, tapi bila call depa keluar ke Bangi, tu yang ubah plan bawa mak dan anak-anak naik MRT.  Suci bersih jer muka, hahaha redha mak!

Orang tak ramai masa naik dari Sungai Jernih nak hala ke Pasar Seni. So selesa yang amat, oleh engok permandangan yang cantik dari pandangan atas raiL MRT. Suasana selesa , sejuk dan wangi jer.. yer la MRT kan baru lagi, pastilah semua keselesaan di sediakan.

Masa perjalanan

Perjalanan ambil masa lebih kurang 40 minit dari Kajang ke Pasar Seni.Dan Ummi perasan sampai jer kat area Vivatel, gelap! Rupanya melalui terowong yang panjang sehinggalah ke Pasar Seni. Ehm, dah rasa baru tahu, bukan sepanjang perjalanan cerah semua. Dan memang best, teruja sangat. Mak pun suka. Kami sampai kat pPasar Seni ingat nak ke KL -Sentral, tapi bila semak harga tiket LRT, ehmmm! Mengecewakan sebab seorang harganya RM3.70 juga, baik naik MRT balik ke Kajang dan makan kat Sate Kajang Samuri. Jadi, semua ahli rombongan Ummi setuju.

MRT

Sampai semula kat Stesen Sungai Jernih lebih kurang 630 petang, dan Ummi serta rombongan kami segerakan solat asar yang dah di penghujung waktu.

KEMUDAHAN DI STESEN MRT

Kemudahan disini selesa, ada surau yang sejuk sangat dan bilik ar yang selesa. Mudah kalau hari-hari menggunakan MRT, bab solat bukan isu sebab semuanya disediakan. Ada juga 1 mini market disini, mungkin baru lagi di stesen ni jadi kurang meriah. Dan untuk kemudahan OKU serta warga eas ada disediakan lift untuk digunakan.

SATE KAJANG HAJI SAMURI

Kami singgah makan di sate Kajang Samuri. Akhirnya perjalanan kami tamat pada jam 840 malam. Ehm, nak solat di sate Kajang Samuri juga mudah, sebab kat tingkat atas ada surau yang selesa disediakan. So, kalau belum cuba nak MRT, oleh la cuba lepas ni. Satu pengalaman indah tau. Okay, last pesanan Ummi, harga setiap kemudahan awam yang disediakan di Malaysia. Bye, jumpa lagi semua.

Link berkaitan :

Keretapi laju Bukit Keteri  ke Alor Setar

Lepaskan anak penyu dan pirates dinner di Legend Cherating sungguh wow!

Hi semua, Ya ALLAH lamanya rasa tak bersiaran. Hari ini dalam duduk berehat dan layan anak-anak main basikal kat rumah , sempat buka laptop nak mencoretkan kenangan indah saat kami di  Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari 2017.

Antara akttiviti yang masih Ummi tak update ini ha, ada 2 lagi perkara dan aktiviti best yang kami lakukan disana. Melepaskan anak penyu ke laut, yes.. pengalaman indah tu bermanja dengan anak penyu sebelum mereka kelaut dalam, dan yang pasti kita doakan anak penyu ini mampu bertahan sehingga mereka menyelam ke dasar.

Semasa taklimat di katakan bahawa ” anak penyu ini daripada 100 yang dilepaskan hanya kemungkinan beberapa ekor sahaja yang dapat survive. Sebab sebelum mereka ke dasar laut, mereka akan bertarung di permukaan air demi menyesuaikan diri. Mereka yang berjaya survive akan kembali ke pantai ini selepas 20 tahun akan datang.” Ehm, sedih sangat masa nak lepaskan anak penyu ini. Rasa rindu macam nak hantar anak balik ke asrama. ehhehe

Disclaimer: Kalau korang  kesini tak kena masa, tak dapat juga nak tengok anak penyu dan nak lepaskan ke laut. Jadi, kena doa banyak banyak, masa datang sini adalah musim yang betul. Dan semua ini ada charge. Seekor anak penyu yang ingin dilepaskan di kenakan bayaran seekor Rm20. Tapi tertakluk kepada perubahan semasa.

Artikel Berkaitan:

Review  The Legend Cherating Beach Resort Kuantan

Pirates Dinner  ditemani unggun api 

Nak sambung cerita  ni. Korang nak tahu? Bertuahnya kami yang pergi ke family day kali ini , sebab bukan sahaja dapat peluang  Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating ,  malah kami dihidangkan dengan malam istimewa. Iaitu, makan malam  bertemakan pirates.  Menariknya, kali ini bertemankan unggun api yang sangat cantik. Malah hidangan malam tersebut sangat membuatkan kami rasa rindu sehingga hari ini. Makan malam yang rimantik dan ala pirates ini, sangat mengujakan bukan sahaja anak-anak, malah mak ayah juga.

Ummi suggest kat korang nak tengah plan nak bercuti bersama kawan-kawan atau nak buat mini reunion, disinilah tempatnya. Sebab apa tau? jom baca kat bawah :

5 sebab The Legend Cherating Beach Resort pilihan percutian:

Okay , Ummi dah share banyak tentang The Legend Cherating Beach Resort. Nak tanya, korang rasa teruja nak datang sini? hm, kalau ya, dapatkan lebih informasi di  informasi berikut :

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Review The Legend Cherating Beach Resort Cherating

Bismillahhirahmanirrahmin, syukur alhamdulillah hari ini mood dah kembali tenang dan rasa bahagia menerpa dalam setiap sudut di jiwa. Biasalah sebagai manusia biasa, mana ada jiwa yang tenteram sentiasa. Hati  kita akan sentiasa di bolak balik. Namun begitu bersyukur ada lagi kesempatan menjengah blog Umminani.com ini. Kali ni Ummi Nani ingin buat review The Legend Cherating Beach Resort, termasuk bilik dan juga program yang ada disini.

Kalau ada yang ikuti blog Ummi, Ummi ada kongsikan kemeriahan kami semua mengadakan hari keluarga KBBA9 2017 disini. Penat terasa seketika, namun kerinduan yang menerpa jiwa masih terasa sehingga ke hari ini walaupun telah seminggu berlalu. Waktu-waktu bahagia disaat berada disana menerpa ke seluruh jiwa. Terasa sampai ke hari ini sejuknya angin malam ketika bercuti dan hadir untuk review The Legend Cherating Beach Resort  baru-baru ini. Sampaikan, kegembiraan saat percutian lepas dengan keluarga KBBA9 terbawa ke mimpi. Allahuakbar betapa Allah swt memberikan barakah dalam ukhwah KBBA9.

Menyingkap satu persatu gambar di telefon bimbit, terasa macam masih berada di sana. Gambaran gambar yang diambil ketika kesana untuk hari keluarga KBBA9 dan review The Legend Cherating Beach Resort sangat membuatkan hati ini melonjak -lonjak dan ingin kembali kesana.

Keadaan persekitaraan, suasana angin sepoi bahasa dan bilik yang ditawarkan amat lah menarik hati, membuatkan rasa jiwa nak kesana semakin bertambah. Mana tidaknya, melangkah masuk ke bilik Grand Deluxe yang di tawarkan kepada Ummi sekeluarga dah buatkan hati ini bagai jiwa kacau. Tambah dengan syukur di berikan bilik yang cantik, tiolet yang kemas denagn susun atur moden  dan susunan perabot yang teratur sangat menyuntik jiwa kami untuk kembali ke sana satu hari nanti.

Grand Deluxe Room 

bilik harga murah di cherating
Kelengkapan yang disediakan cukup lengkap termasuk cotton buds.
Pengunjung disajikan dengan minuman panas di setiap bilik yang disediakan.
Bilik Grand Delxe yang disediakan cukup luas dan boleh memuatkan sehingga 6 orang , 2 dewasa dan 4 kanak-kanak. Tak cukup katil, boleh tidur kat toto .
Sofa yang empuk bukan lagi milik Ummi abah jika bawa anak-anak bercuti ke lokasi menarik seperti ini.
The Legend Cherating Beach Resort mampu buatkan semua ahli keluarga tersenyum gembira.

Pesanan daripada Ummi :

Jika memilih untuk bercuti disini bersama keluarga dan mempunyai bajet yang seederhana, boleh ambil Bilik Grand Duluxe dan bawa toto atau lapik untuk ahli keluarga lain. Dan bawa juga selimut serta baju tebal jika bercuti disini. Ini pengalaman kami semua, bila malam menjelma dan jam menunjukkan 1 pagi orang dah kesejukkan yang amat sangat. Hinggakan 2 malam kami disini, terpaksa  “off” air cond sehingga pagi. Sejuk sehingga tak dapat melelap mata. Jadi, jika datang kesini bawa bersama jaket tebal dan stokin tebal untuk dipakai ketika berehat di malam hari.

Suasana dan suhu bilik yang teramat sejuk boleh menyebabkan malam di sini terganggu. Jadi, nak selesa pastikan kelengkapan seperti ini dibawa bersama.

Kedua, jika bercuti disini dan inginkan bilik privasi boleh mohon bilik yang ada pintu sambungan antara bilik. Jadi, ibu ayah boleh berada di satu bilik , manakala hero-hero lain boleh menikmati percutian mereka di blik berasingan.

Lain-lain bilik disediakan untuk pilihan pengunjung : 

Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.
Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik. Sesuai untk private party dan mini reunion bersama rakan kolej.
Selain bilik utama ada disediakan bilik berasingan untuk anak-anak jika memilih bilik ini sebagai bilik percutian anda.
Selain menimati suasana di tepi pantai, dari bilik juga berpeluang menikmati suasana dan angin sepoi-sepoi bahasa.

Pelbagai pilihan bilik disedikan serendah RM180-RM2500 satu malam. Sebagai pengunjung yang bijak kita boleh menempah bilik mengikut kesesuaian program dan rancangan percutian. Jika dalam mood honeymoon dan inginkan private room, mungkin Penthouse boleh dijadikan salah satu bilik pilihan. Ianya juga sesuai jika datang dalam 4 atau 6 orang untuk berada dalam 1 pent house untuk merapatkan ukhwah silaturrahim. Semua kemudahan di penthouse di The Legend Cherating Beach Resort ini amat sesuai untuk satu percutian bersama rakan-rakan dan ahli keluarga. Selesa, besar dan ruang sembang yang luas memberikan suasana yang cukup menarik.

Jadi, jika masih merancang percutian pada hujung tahun ini, jadikan Review The Legend Cherating Beach Resort ini sebagai salah satu rujukan dan jadikan juga The Legend Cherating lokasi pilihan anda bercuti. Jika dah serius nak bercuti dan keluar daerah jangan lupa bawa : Cosmoderm Travel Pek Bersama !

Okaylah, boleh baca banyak lagi aktiviti yang dijalankan disini di linik berkaitan:

Family Day KBBA9 di The Legend Cherating Beach Resort

Boleh lakukan aktiviti di bawah sepanjang berasa disini :

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Melihat firefly dan menyusuri paya bakau 

Apa kata mereka ?

Jom baca review Mas Saari 

Untuk tempahan : 

Contact Person: Encik Meor (013-3319822)
Alamat resort:
The Legend Cherating Beach Resort
Lot 1290, Cherating
26080 Kuantan, Pahang Darul Makmur

Berakit dan belajar skuba di Legend Cherating Beach Resort

Ehm,masih mood berfamily day ni. Hahahah ampunkan mak! Banyaknya entry yer nak..Bukan apa benda seronok serius syok nak share, dan banyak lagi story nak tulis ni. Okay, straight to the point, hari Ahad pagi sebelum bersiap untuk balik, kami semua ada aktiviti terakhir iaitu, berakit. Atau orang putih kata sea rafting. Kali ini nak cerita kami Berakit dan belajar skuba. Jom teruskan membaca.

Aktiviti kali ini agak mencabar kerana semua peserta dalam kumpulan kena lakukan sendiri proses menyediakan rakit. Bahan-bahan disediakan oleh pihak Legend Cherating Beach Resort : Legend Cherating Beach Resort Lokasi Pilihan Family Day KBBA9.Cuma peserta hanya perlu ikat dan bawa rakit ke laut.

Masing-masing gigih mengikat rakit masing-masing. Group Bravo yang ada abe Que ini sangat cermat, siap lapit buluh dengan pelampung supaya mudah diikat. Nampak kreativiti mereka disini. Group alpha, yang salah seorangnya Aben pula beruntung sebab ada kak Moha, pandu puteri yang sangat bijak buat ikatan yang kemas dan cantik je.

Manakala, group Charlie pula, mereka antara yang pantas dan bersaing dengan Bravo. Kiranya masa nak pasang ni, dua group ini bersaing sengit. Hhahaha ulasan daripada Ummi sebagai pemerhati.

cara buat rakit
Ini contoh ikatan buluh sebelum diikat dengan pelampung

Mr Suami dengan kak Tati bersungguh mengikat. Kerjasama 2 orang ini Ummi puji sebab ikatan depa juga antara yang kemas dan tersusun je. Boelh bagi 3 bintang daripada 5 bintang.

Ha, ini dia rakit group Charlie, kami penyokong group Charlie la, sebab Mr Suami ada disini. Jadi , lepas ni masanya nak berakit ke laut..jom kita tengok apa yang jadi.

Ini model pemberi semangat dan penyokong group Charlie. Lupa nak bagitau, masa main kat sini, tanah merah ni amat memberi kesan pada baju tau. Balik rumah Ummi cuci dengan Zing Detergent Film yang mana Ummi ada share Review zing detergent film, mujarab untuk baju sekolah.

Sampai masa untuk berakit di laut

Dah siap depa posing dengan rakit masing-masing kena la angkat ke laut, boleh tahan jarak tu jauh juga dalam 100 meter kena lari. Syukur orang KBBA9 semua kuat-kuat stamina boleh tahan depa ni.

Baguskan aktiviti disini, semua nampak bekerjasama. Kata Mr Suami, ikutkan keluarga pun kena ada family day macam ni..yang mana jauh tu boleh didekatkan. Barulah hati bertaut semula.

Masa kat tengah laut ni, Charlie mendahului, lepas tu Bravo u turn dulu.. kiranya sampai ke penamat Bravo la, sebab diaorang tangkas dalam iar. Manakala Alpha pergi senget merata-rata. Hhehehe, macam -macam gelagat tau!

Meleraikan rakit la pula!

Kalau tadi semua kena bekerjasama untuk memasang rakit, kini nak kena leraikan dan letakkan semula seperti mana asal. Dan kat sini Bravo kalah sebab lambat buka ikatan. Dan secara keseluruhannya pertanding Sea Rafting atau berakit di laut ini dimenangi oleh …. rujuk gambar dibawah.

Juara merakit hari Ahad lalu..wah tahniah, dah la siap awal pasang, buka pun paling awal buka dan leraikan semula rakit..terbaiklah Group Charlie.

Hasil daripada aktiviti ini amat memberansangkan. Selain stamina, kumpulan jga belajar bekerjasama dalam kumpulan dan yang pastinya mereka yang tak pernah tahu bagaimana nak merakit atau berakit , lepas aktiviti ini dah tahu dah. Kiranya pengalaman indah la buat aktiviti ini termasuk kepada MrSuami. Serius bila buat dalam keadaan suka, bahagia dan gembira , hilang penat. Seronok bukan main.

Ini aktiviti terakhir kami di sini, dan selepas tu masing -masing berehat dan blogger sambung pula aktiviti dengan kelas Scuba oleh Muck Dive.



Berakit dan belajar skuba : Kelas Skuba Oleh Muck Dive

Berakit dan belajar skuba
kredit photo : papaamyzal dan saidilia.com
credit photo : yanieyusuf.com

Ehm, masa kami dapat taklimat tentang Skuba ini sangat excited nak cuba.Malangnya, coach tak bawa banyak, jadi bagi peluang kepada bebrapa peserta sahaja untuk mencuba. So, kalau korang pergi Kuantan atau Cherating boleh contact Muck Dive okay!

Pantai Balok Kuantan 
Call 013-286 1620
Instagram : @muckdive
Setakat ini dulu cerita kami berfamily day di The Legend Beach Resort. Kalau ada umur panjang , doakan rezeki kami berjumpa lagi di lain masa dan ketika. Serius amat merindui setiap saat disini.
Entry berkaitan :

Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration

Hi…jom sambung lagi baca apa lagi aktiviti yang KBBA9 lakukan sepanjang di Legend. Kami sambung aktiviti hari kedua dengan tour kawasan di sekitar Cherating. Kami dibawa oleh En Meor , Director of Sales The Legend Cherating Beach Resort  melawat ke kawasan sekitar termasuk melawat ke Hafiz’s Cherating di Kampung Cherating. Hafiz’s Cherating menawarkan perkhidmatan “Cherating firefly” dan menyusuri Sungai Cherating melihat keindahan paya bakau atau bahasa English “mangrove exploration”. Ok, semangat ni nak cerita lagi pasal Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration! Jom sambung baca kat bawah

Ummi  nak mulakan dengan cerita perjalanan hari kedua kami petang tersebut ke perusahaan Keropok Ikan ya… jangan konfuse.. ini ikut jadual acara kami.

Keropok Cap Intan :

Petang hari kedua, perjalanan percutian kami di teruskan dengan singgah ke tempat pembuatan keropok Cap Intan. En Meor Amran cakap disini, keropok Cap Intan famous. Siap kak Tati, buat sendiri keropok leko.. pandai pula tu uli bagi jadi panjang-panjang. Kak Saidila pun try, boleh la terjah blog depa.

Selepas memborong keropok, kami ke Pusat Konservasi Penyu.. Jom baca berkenaan penyu kat bawah ya.

Penyu Sanctuary Cherating

Isnins – Ahad : 7:30pm to 7:30am , Program yang dijalankan disini termasuk melepaskan anak penyu, menyaksikan penyu bertelur pada waktu malam dan pelbagai lagi aktiviti tertakluk kepada perubahan.

Info berkenaan Pusat konservasi Penyu Cherating:

Masuk adalah percuma

Nombor telefon untuk dihubungi :  +6 09 581 9087.

Rasanya Ummi sendiri dah lama tak tengok real penyu, hinggakan dah lupa bagaimana rupa penyu, sekali tengok MasyaAllah lawanya penyu…corak batik atas cengkerang tu lawa sangat.

Ada corak yang cantik, serius Ummi suka. Ciptaan Allah ni cantik kan, macam-macam reka bentuk, kadang kita tak perasan. Tengok la kepak penyu tu, corak batik yang menawan, lawa ni kalau corak ni juga di zahirkan atas kain dan dibuat baju kan. Last pergi yang kat Dungun.

Masa ni nak gerak ke Hafiz Cherating, sempat bergambar dengan Ben Ashaari

Disini seronok kalau bawa anak-anak bersama, sambil berjalan sambil menikmati dan belajar perihal kehidupan penyu. Macam-macam disediakan di sudut informasi. So,boleh la singgah kalau datang Cherating atau Kemaman.

Next, apa pula kami lakukan selepas tu? Jom sambung cerita. Kami menyusuri Sg Cherating menikmati suasana paya bakau.

Hafiz’s Cherating firefly dan menyusuri paya bakau “mangrove exploration”

Kami beruntung bila pihak Hafiz Cherating telah menaja KBBA9 untuk 2 aktiviti diatas. Dan kalau nak menonton atau menikmati firefly atau kunang-kunang disepanjang Sg. Cherating ni perlu sampai kesini waktu malam. Untuk menikmati suasana hutan paya bakau pula, boleh dilakukan pada waktu siang hari.

Untuk menyusuri Sungai Cherating ni , pengunjung akan dibawa menaiki bot. Ada bot besar dan kecil, ianya akan dibawa mengikut kapasiti pelancong atau pengunjung.  Jangan risau , tahap keselamatan terjamin disini. Tak perlu risau untuk mendapatkan perkhidmatan mereka disini.

Keindahan alam disini amat memukau mata memandang. Sehinggakan Ummi asyik ambil gambar pemadangan sahaja. Kak Lya yang kat sebelah Ummi dah tanya “Ambil gamabr apa jer depa ni?” Ummi membalas “kak , lawa la gambar disini, yang mana cantik boleh buat wall paper komputer atau henset tau”. Layan je la Kak Lya kan.

Berada dalam bot dan sambil menikmati pemadangan disini tak sah kalau tak selfie dan bergambar sebagai kenangan. Jadi, rasanya 3 bot yang KBBA9 memang asyik bergambar jer la. Bila saat menyusuri Sungai ini, ada pelbagai binatang liar nampak, ada satu pokok tu ada ular katam tebu kalau tak silap..baik jer tidur kat ranting pokok. Kami di maklumkan, supaya tidak dekat, bukan apa, risau sangat kalau bot terlanggar akar pokok bakau ke apa, mau terkejut binatang semua. Dan kalau nasib tak menyebelahi, jatuh pula ular tu kat dalam bot..apa korang nak buat? Malas nak pikir sebab dah selamat hingga kini.

Paya bakau disini bukan sehari dua. Jadi tanggungjawab kita semua untuk jaga dan menghargai keindahan yang Allah anugerahkan kepada kita. Tengoklah, akar pokok bakau ini pun dah lain macam. Ini mesti dah lama hidup, setuju?

Hafiz's Cherating firefly dan mangrove exploration

Jadi, kalau lepas ni ke Cherating, boleh tinggal di Legend Cherating Beach Resort dan nikmati pakej ke sini dengan harga dewasa RM70.0 seorang, kanak-kanak pula dalam lingkungan harag RM40.00 satu kepala. Hafiz’s Cherating firefly dan mangrove exploration wajib ada dalam itenary kalian.

7/ 1156, Cherating village,
Kuantan 26080 Kuantan
Highlights info row image017-978 9256
Ini sehingga petang Sabtu, tapi ada lagi tau aktiviti sebelum dan selepas maghrib pada hari Sabtu tersebut. Nanti Ummi sambung di entry akan datang. Bye