Empat beradik dengan variasi sikap. Mak abah kena bijak.

Orang kata bila dah besar bawa diri masing-masing. Mak ayah dah besarkan kita sebaiknya. Masa kecik makan sama dalam talam, tidur sebantal tapi kenapa bila besar lain jadinya? Semua punca daripada hati. Betul ke susah jadi anak sulung? Along selalu mengadu macam ni , “Ummi awat along jadi Along? Semua Along kena tahu, Along nak jadi adik lah!”

Ehm, bukan begitu , setiap kita ini Allah dah bagi rezeki dan tanggungjawab. Ada sebab abang jadi Along dan ada sebab Angah , kakak dan adik jadi anak nombor berapa. Semua tu bukan Ummi dengan abah boleh pilih. Tuhan yang ciptakan Along dan adik beradik.

Mungkin kadang dia rasa macam banyak sangat tanggungjawab jadi abang. Yer la banyak nak kena tolong Ummi dan abah. Tapi pada masa yang sama dia adalah yang terbaik. Susah payah dia dulu yang rasa. Tapi sebab dia masih kecil mungkin dia tak faham.

Angah pula dengan sikap Angah. Nombor dua, nak kata dimanjakan tidak tapi dia ada pendirian. Bab manja dia nombor satu! Tapi bagus bila ada adik dekat ini dia bijak berdikari. Cuma Angah selalu kena mengalah dengan kakak yang sikit bossy! Adeh, kakak kau ikut perangai Ummi ke..hahaha

Adik, walaupun kecil tapi dia paling rajin dan tertib. Sampah kau jangan cuba sepahkan, nanti semua dia angkut masuk tong sampah! Lantai pastikan bersih tanpa air tumpah. Pantang kalau ada tompokkan air di lantai, terutama air manis seperti air coklat.

Bab mainan, Along paling untung. Semua barang akan beli ikut level usia Along. Kecuali hadiah birthday barulah hak persendirian. Jadi , kalau mainan kecil-kecil macam lego tu Along punya cuma bertanggungjawab jaga dan main sampai adik-adik di bawah boleh main. Bab ini kalau sepah memang kena marah, nak beli mahal satu hal. Bersepah satu hal! Jadi kalau rasa nak main memang kena ikut peraturan!

Inilah kemeriahan keluarga kami. Empat orang anak dengan sikap masing-masing. Jadi Ummi dengan abah la kena bijak tackle. Dulu terjerit-jerit juga, tapi sekarang masing-masing dah besar kena guna bahasa NLP. lagi satu ummi kalau nak bagi arahan, Ummi buat gini.

Tangan kanan letak di dada kiri, dan panggil dengan hati. Berkesan tau. Cuba buat dengan yakin. Terutama bab nak panggil makan, mengemas dan juga boleh guna kalau nak panggil solat. “Along, along, along…bangunlah…”, cakap dengan nada memujuk. Terus dia datang, “Ummi panggil Along ke?”

Okaylah, semoga kita semua sebagai mak ayah berjaya didik anak jadi orang yang soleh. Amin.

Jamu Ratus Warisan , JUZQ30 dan Bedak Magic dipercayai sejak 2013

Berniaga atau bekerja? Yang mana satu pilihan? Boleh ke berhenti kerja dan terus berniaga? Saya dulu pernah nak kejar nak berniaga sedangan ilmu baru paras buku lali.

Saya pikir bilaa boleh cipta sendiri masa. Salah satu sebabnya tertekan dnegan kerja hakiki sedia ada. Kadang-kadang hujung minggu pun kena kerja, betul? Tapi itu bukanlah jalan terbaik untuk saya terus berhenti kerja dan berniaga.

Namun, sejak 2013 sehingga kini saya masih aktif berniaga. Cuma proses marketing tidaklah terlalu vougue atau beria. Saya ada perkara lain perlu fokus. Kejayaan ini luas, saya suka buat apa yang saya suka dan janji perkara tersebut boleh buat saya happy

Cerita berkaitan produk.

Saya berniaga hanya bermula selepas saya yakin bahawa produk tersebut boleh mendatangkan kebaikan kepada saya dan ahli keluarga yang amalkannya.

Ketika itu, saya paling aktif jual Juzq30. Juzq30 ini bagus untuk perkembangan minda anak-anak. Boleh baca testimoni di sini. 

Ini pula Jamu Ratus Warisan Plus. Jamu modeden yang boleh diamalkan dimana sahaja walaupun ketika dalam perjalanan ke tempat kerja. Koyak sachet dan terus minum. Tiada bau tengik dan boleh diminum begitu sahaja.

JUZQ30 produk paling dipercayai sehingga kini :

Alhamdulillah , dengan berkat usaha dan izin daripada Allah swt, pelanggan yang telah mendapatkan JUZQ30 untuk anak-anak mereka serta kegunaan mereka sendiri berpuas hati dengan JUZQ30 dan khasiatnya.
JUZQ30 terdiri daripada ramuan bahan sunnah yang di terapi menggunakan air zam-zam yang  menggunakan kaedah rawatan pinggan putih.Terdapat perbezaan antara Air zam-zam daripada rawatan pinggan putih serta menggunakan air yang dirawat atau di terapi hanya dengan menggunakan kaedah pemasangan CD. Maka, oleh sebab itu dengan IZIN ALLAH SWT, mereka mendapat khasiat yang terbaik.
Alhamdulillah.

Terkini : Dayang Silky Glow Powder

Untuk merke yang sukakan penampilan simple dan kemas  bedak Dayang Silky Glow ini sangat sesuai. Boleh di gunakan dan sangat mesra wuduk. Bermakna senang dicuci dan mencantikkan kulit wajah pada masa yang sama.

Apa sahaja kita buat buat dengan hati yang gembira dan jiwa yang suka. Sebabnya semua tu akan jadi dengan baik dan kita akan jadi seronok. Walaupun tak tidur malam tapi sekali kita buat, kita rasa woww! Puas. Jadi nak berniaga atau nak kerja pilihan maisng-masing. Semua akan berjaya tengok level fokus tu berapa percent! Okay, siapa nak order produk yang saya dagangkan ini boleh wasap ke 012-4430338. 🙂

Pertandingan Bowling di hari bersama media LZS dan JAIS.

Regang rasanya urat-urat yang telah lama duduk diam tanpa dipaksa untuk bermain. Pada 3 Februari lepas LZS dengan kerjasama daripada Majlis Agama Islam ada menganjurkan pertandingan bowling bersama media. Oleh sebab tiada kekangan tugas, maka ambil kesempatan untuk berjumpa dengan rakan media. Terima kasih LZS sedaya upaya untuk bersama media dalam menyampaikan maklumat kepada orang ramai melalui media blog juga khasnya.

Hari Sabtu aura Merah, jadi kita pakai warna yang menyemarakkan aura wajah dan diri. Kadangkala kalau kena pada masanya mood boleh jadi 1001 kali lebih baik hanya dengan memakai warna aura yang betul.

Ini kawan-kawan baru saya pada hari tersebut. Ayu kirana salah seorang admin untuk pages warga puchong. Alhamdulillah kami dapat berukhwah dan bermesra untuk bekerjasama lagi selepas ini. Semoga jalinan ukhwah akan berkekalan. Amin.

Kbba9 dan kumpulan sokongan

Syok juga beramai-ramai kami main bowling. Kak Mas pun dah lama tak jumpa , ini kali pertama selepas beberapa bulan melahikan baby. Team kami terdiri daripada Ben Ashaari, Kak Saidila dan juga kak Mas. Saya main sempat la beberpaa game, lepas tu tukar orang. Minta adik ganti, bukan apa lenguh juga main sampai 3 game. Juara ke? Susah nak cakap!

Apapun tahniah LZS kerana berjaya menganjurkan acara ini dan mengumpulkan rakan media dari pelbagai jabatan. Satu usaha yang sangat baik dan boleh di contohi dalam  menjaga hubungan baik dengan media. Saya kagumi dan ingin pelajari banyak lagi dengan kerjasama LZS terutama Puan Mala dan En Zubir daripada komunikasi korporat LZS.

Semoga acara seperti ini dapat dijalankan lagi bagiengeratkan hubungan sesama kita insyaAllah.

Tajaan Makanan Sempena Bengkel Fotofon di Matic 2018

Makan? Makan lagi… adus ini bengkel makan tau! Dari pagi sebelum kelas sehinggalah petang selesai kelas makanan sentiasa disajikan. Siapa lapar tu boleh makan roti daripada Ira Bakeri.

IRA BAKERI PENAJA ROTI

Terasa kelembutan di setiap gigitan.. lembut sangat 😍 Terima kasih Ira Bakeri sudi menaja kami. Untuk pengetahuan korang, Ira Bakeri sedia menerima tempahan untuk Birthday Cakes, Wedding Cakes dan Pastries.

Jika korang ada jamuan di pejabat atau sekolah boleh la tempah dengan Ora Bakeri.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi (SMS/Whatsapp): 0123481103 (Pn Ira)
www.irabakeri.blogspot.com

SANDWICH DAN BROWNIES

Sandwich tu sedap dan fresh, makan satu memang tak cukup. Brownies sedap dan kurang manis sampai ada yang tak sempat nak rasa.

Ig: @khaisyadelite. Mereka sedia menerima tempahan seperti Brownies, PGM, Tartlets, Dessert untuk apa-apa jua majlis. Khas untuk orang putrajaya boleh COD tau. Jangan tak tahu, sekali rasa nak berkali-kali tau!

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi (SMS/Whatsapp): www.wasap.my/60196228446

BRILL PREMIUM COFFEE

Jutaan terima kasih buat Brill Premium Coffee di atas kesudian menaja Minuman untuk bengkel kami.

Rasa kopi yang setanding kualiti kopi terkemuka. Kalau sebotol tak cukup. Minum dalam keadaan cuaca panas,fuh lagi umphh!

Minuman keluaranereka ada 3 perisa utama iaitu Mocha, Latte & Caramel Macchiato.. 😋 Ummi dah cuba Mocha,memang awesome!

Area KL Selangor jika nak rasa boleh hubungi :  0192697375  #brillexperience

CAFE CERITA KAMBING

Ini pula nasi beriani oleh Cafe Cerita Kambing. Rasanya tak pernah tak puas hati. Masa sessi photoshoot dulu pun mereka juga yang taja. Memang puas hati. Boleh usha ig mereka juga :Cafe Cerita Kambing 

TASTY_BAKE

Terima kasih juga kepada Tasty Bake kerana tidak ketingalan untuk menaja cream puff yang lembut dan sedap kepada kami. Mereka juga menjual Cheese Tart Montok, Kek Leleh Yang Sedap, dan juga Tart Nenas Tembam. .
Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi: 0146065769

Terima kasih kepada semua penaja. Jasa anda kami sangat hargai. Semoga murah rezeki dan jualan bertambah-tambah. Amin.

 

 

Happy birthday Angah, kami sayang Angah

“Angah nak sambut birthday di hotel Ummi” – Permintaan Angah kali ini. Bukan tak nak turuti, tapi rasa tak adil dia jer sambut di hotel, adik beradik lain tak.

Kadang kekangan masa penghalang untul Ummi dengan Abah juga. Tahun 2018, banyak lagi yang nak dilakukan. Tetapi kasih sayang kami tetap pada anak-anak.

Di mana sambutan tak penting, yang penting meraikan. Meraikan pun atas dasar menyambut dan meraikan kasih sayang.

Memandangkan Sabtu 3.2.2018 Ummi ada jemputan bowling daripada Lembaga Zakat Selangor. Jadi, Ummi decide untuk celebrate petang.

Semasa pertandingan bowling, pak cik (adik Ummi ) gantikan Ummi. Jadi sempat la lari ke KAISON dan mencari sesuatu untuk Angah.

Ummi jarang belikan mainan yang pelik-pelik. Kereta yang unik-unik atau robot semua tu memang tak ada. Tak sesuai dengan umur. Jadi Ummi pilih bear. Kat rumah ini banyak koleksi bear.

Kau nak lempar, nak baling semua boleh. Malah, Mc Queen pun mereka jadikan kenderaan boleh gerak even bantal. Asal boleh orang kata. Selain itu, kalau beli benda macam ini mudah simpan, basuh dan tidak cepat rosak. Jimat mak!

Kek Birthday Angah

Ummi balik tengahari tu, terus singgah beli kek di kawasan Semenyih Sentral. Harga kek Rm20. Bukan pada harga, cukup untuk menyambut birthday. Kalau beli besar pun tak habis. Lagi pula kek tu.. agaknya berapa gula dalam tu. Takut!

Jangan heran awat dia yang potong. Ini menumpang birthday orang. selagi tak izinlan dia beraksi, gamat rumah. Sabar!

Angah happy je. Tapi di rumah ini biasalah kalau ada kek, walaupun yang sambut tu sorang tapi yang lain pun nak juga potong kek. Terima jer la! Riuh rendah, masa ini kena bijak tackle! Anak ramai ini, mak ayah kena bijak main peranan.

Doa Ummi Abah untuk Angah

Angah dan semua anak-anak Ummi. Tak ada lain Ummi Abah pinta melainkan Allah swt tetapkan iman didada anakanda dan cantikkan akhlakMu wahai anak. Dan semoga dengan limpahan Ya Rahman Ya Rahim kau sentiasa bahagia dalam kasih sayang orang disekeliling Mu. Amin

Kelahiran Angah:

2013 :Seminggu awal telah pun berada di kampung. Masa itu suami berada di USM. Due sepatutnya bulan 1. Tapi dia ni nak keluar lewat.

Plan asal nak bersalin di klinik Dr Suraya. Tempat sama Along dilahirkan. Nak jadi cerita, masa berada di klinik, last scan Dr Suraya cakap ada masalah. Jadi kena refer ke Kedah Medical Centre.

Paling dekat di Perlis la, selain goverment hospital.

Pergi sana, kali pertama tak ada apa jadi balik. On the way balik, sampai dekat tol hutan kampung rasa macam turun darah. Patah balik semula ke KMC.Tapi tak ada apa, hanya tanda-tanda awal.

3.2.2013 tarikh yang dijanjikan. Awal pagi lagi dah sampai di KMC. Dr yang bertugas induce , rasa sakit tu memang tak tahan oiii. Sakit paling sakit. Mak di hujung kepala, suami dan adik Hafiz juga dalam bilik ward. Sini ward best,luas.

Menjerit jangan dikata. Memang ingat lagi.. “Hadoiii…ya Allah.. sakittt! Duk ulang tu saja.

Berjam-jam tahan, akhirnya Dr kata boleh dah nak bersalin. Di tolak masuk ke bilik bersalin.Tapi tak dapat juga bersalin. Tak sampai 10 minit Ummi dah berada dalam operation room..

Nampak segala tindakan Dr. Tak lama dengar suara anak kecil. Lahirlah Angah ke dunia.. syukur. Kini 5 tahun sudah. 😍

Happy Birthday Angah.

Laluan kita berbeza, tujuan kita sama.

Setiap pagi, kita semua menuju ke lokasi yang sama. Tujuan sama untuk sampai segera ke pejabat tempat kita mencari rezeki.
.
Ada yang inginkan kepantasan memilih untuk menunggang motorsikal. Ada mereka yang inginkan keselesaan memilih memandu kereta meredah kesesakkan pagi,walaupun lambat tiba ke destinasi.

.

Kami pula memilih keselesaan laluan MRT. Tanpa perlu memandu dan menunggang motorsikal. Namun, disebalik kesenangan kami perlu berjalan, berdiri di dalam MRT.
.

Pointnya disini adalah, tujuan hidup dan lokasi akhir kita sama. Yang membezakan laluan dan cara pilihan kita.

Sama juga dengan rezeki, ada orang cepat dapat apa yang dihajati. Namun disebalik tangisan dan keluh kesah dia ada kita tahu? Disebalik senyuman dia ada 1001 tangisan ada kita tahu?

Hidup ini nikmati apa yang kita miliki. Lihat apa apa yang kita ada,bukan mencari dan memandang apa yang bukan milik kita. Jauhi rasa iri hati dan dengki. Hidup ini hanya untuk mencari cinta ilahi.

Jom saya dan awak muhasabah diri. Moga kita hidup dalam keadaan Allah swt sentiasa rahmati dan kurniakan kita rezeki di berkati. Amin

Selamat pagi, salam bahagia daripada Umminani #inspektormama

Bengkel Fotofon KBBA9 2018, kerjasama SONY, MATIC dan COSMODERM

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Huhuuu, nak tahu lepas kami semua hadir bengkel FOTOFON KBBA9 2018 di MATIC Sabtu lalu, terus rasa terkial-kial nak shoot gambar. Jika sebelum tu,  klik-klik siap! La ni , ada sahaja angel tak kena. Tak ikut rules! Aduh!

 

Sebelum masuk kelas kami semua semangat. Teruja tu nampak pada senyuman masing-masing. Mana tidaknya kami bakal belajar dengan En Rahman seorang ambassador SONY.  Beliau ada pengalaman selama 12 tahun dalam bidang fotografi.

Ambassasor Sony Malaysia/Asia di Bengkel Fotofon KBBA9 2018

En Rahman seorang jurugambar profesional yang mana beliau adalah ambassador SONY.  Beliau ada pengalaman selama 12 tahun dalam bidang fotografi. Semua teknik yang diajarkan kepada kami sangat awesome!

Asas Untuk Mengambil Gambar

Shutter speed menentukkan kecekapan atau kecepatan lense menutup lubang. Eh, rasa susah nak explain la macam ini. Makin cepat , semakin akan memberikan effect kepada gambar. Cubalah main-main snap. Nanti pasti akan dapat nampak perbezaan pada gambar. Bengkel Fotofon KBBA9 2018, baru tahu teknik semua ini.

Ini adalah asas yang perlu ada pada seorang photograher. Kena tahu bukaan lubang lense “aperture”. Kiranya jumlah bukaan lubang menentukan kualiti cahaya yang masuk dan akan memberikan kesan pada gambar. Sungguh in wajib kena belajar.

Sebelum ambil gambar apa yang wajib ketahui?

  • Light
  • Frame
  • Rule of third
  • Foreground
  • Reflection
  • Perspective line Bab framing ini kena berlatih banyak lagi. Sebelum Bengkel Fotofon KBBA9 masukkan gambar dalam keadaan sesuka hati sahaja. Terus betul. Nak gambar lawa kena banyak berkorban, dan nak kena tahu apa yang kita ingin fokus. Kalau tahu apa benda nak fokus sure dalam gambar tu tak bersepah dengan pelbagai elemen. Kena bijak juga supaya orang yang tengok gambar yang kita snap rasa tenang jiwa raga. Hah!Gituuuu!
    Ha, ini kalau tengok pakar ambil gambar guna teknik ini memang lawa. Cuma diri sendiri nak ambil tu rasa kurnag yakin lagi. Sebab kena ada alat juga nak jadikan gambar tu ada reflection. Contohnya cermin dan air. Kena berlatih juga ini pun. Okay, masuk bab line ini memang kelakar. Balik sahaja daripada bengkel kalau boleh semua gambar yang nak snap akan dipastikan ada line! Hahahah paling mudah atas jalan raya, tapi tak tau fokus apa benda. Hampeh! Dan hari kedua lepas bengkel cuba lagi, kali ini bijak sikit daripada hari pertama. Nak tahu, usha-suah la instagram.

Motion tidak kurang penting. Cuma sebelum ni kalau snap gambar macam ni mesti fikir yang gambar tu tak jadi. Hish salah! Sebenarnya ia memberikan effect objek tu dalam pergerakkan. Barulah nampak real. Adus! Rasa menyesal banyak gambar yang ada motion di delete!

Camera atau henset?

Dua-dua bagus. Masing-masing ada keistimewaan tersendiri. Cuma kena bijak guna manual. Nak gambar lawa , SONY henset la yang paling awesome. Doakan tahun 2018 Ummi dapat Sony sebiji. Dapat free lagi suka, tapi siapalah yang nak bagikan. Ehm, tunggu dividen ASB la.. gitu! Simpan dulu baru guna, ingat tu!

Okaylah next entry Ummi update lagi tentang sponsor yang telah banyak berjasa kepada kami semua pada Sabtu lalu.

Tahun ini bermula dengan baik. Keluarga, sahabat, rakan , geng blogger #Kbba9 baik-baik semua.

Kerjaya pun nampak gayanya baik juga. Harapnya permulaan baik diakhirnya pun baik jugalah. Doakan saja.

Pada 2 Februari 2018, keluar order untuk menjalankan tugas sebagai Insp Perhubungan Awam JSPT dan dikehendaki lapor pada 5 Februari 2018. Tapi oleh sebab ada penugasan belum selesai sempena Op Selamat 12 Tahun Baharu Cina 2018 jadi pospone sehingga Selasa.

Kiranya semalam first day lapor di tempat baru. Idea untuk penambah baikkan tu ada,kena dapatkan restu bos. Tunggu ya. Nanti dah ada berita baik saya umumkan.

Kesibukkan kerjaya tidak menghalan usaha untuk meneruskan penghasilan buku.

Saya tidak pernah terhenti untuk terus berkongsi cerita. Kisah seorang #inspektormama sedang dalam proses editing oleh editor bertauliah. Harapnya semua akan berjalan lancar. Doakan yang baik-baik juga ya.

Jom kita lalui pula FEBRUARI dengan penuh harapan dan doa.😍

DONUT Je .. Tapi kesan dia besar!

Assalamualaikum. Hi semua. Banyak hari tak berkesempatan untuk update blog walaupun banyak perkara berlaku dalam hidup.

Rasa sayang jika tidak diabadikan disini,untuk tatapan dan bacaan anakanda akan datang.

Kisahnya, sejak 2018 Ummi pergi dan balik menggunakan MRT. Bila guna MRT kena kejar mengejar dengan masa.

Perjalanan ambil masa juga, namun keselamatan terjamin. Selesa oun yer juga. Oleh sebab itu, Ummi tak ada kesempatan untuk melayani anak-anak di waktu pagi untuk belikan mereka donut yang digemari.

Jadi hari Isnin lepas, bila si kakak dah bising nak donut Ummi tempah dengan kakak yang biasa jual. Ummi minta kak Aya hantar ke Tadika Angah. Jadi mudah la kerja, balik sekolah Angah bawa balik sekali.

Nak jadi cerita, dah la Selasa tu Ummi balik lambat. Dah tu balik teringat dekat donut yang dipesan. Tanya Angah, dia cakap “Tak ada la Ummi donut, tadi dah makan di sekolah!”.

Ummi pikir itu donut harian yang pagi-pagi kak Aya hantar kepada dia.

Call la kak Aya, penjual donut. “Akak ada hantsr donut petang tadi ke sekolah Amin?” “Ada nani, anak akak dah hantar. Akak dah pesan untuk bagi pada Amin”.

Apa lagi, ini mesti cikgu silap. Call cikgu sorang ni, dia kata dah pesan bagi amin. Tapi teacher sorang lagi kata kenduri dekat sekolah.

Hahah!Patutlah donut tak sampai kerumah. Memang la bukan rezeki, tapi apa salah kalau tanya. Kan ada group wasap. Tak guna kalau tak digunakan jika confuse.

Settle!.

Ummi wasap teacher, ya memang teacher ganti. Sebab rasa bersalah.

Ummi bukan marah, cuma kita penat. Balik anak pula mengamuk nak juga donut. Eh,bukan senang tau. Nak buat boleh,tapi ambil masa la yis nak kembang bagai.

Semalam Amin balik tadika, dia bawa sebekas donut. Ada 15biji. Katanya teacher gantika

Bila depa dapat donut terus happy. Hilang kempunan. Tapi Ummi dah pesan, donut calori tinggi. Tidak boleh diamalkan selalu.

Donut pun boleh bagi anak-anak happy. Jadi, nak bahagia tak susah cuma beri apa orang nak. Banyak,sikit, mahal atau murah itu perkara nombor dua. Beri dahulu, dapat kemudian.

Setakat ini sahaja kisah donut. bye.

Iklan paling berbaloi adalah …..

Zaman sekarang, henset ada di tangan semua orang. Mana lagi sempat melayan tv atau nak beli surat khabar pagi-pagi. Hujung jari semua. Sepanjang pemerhatian dalam MRT, 70% semua pegang telefon. Facebook, IG , sah kegunaannya. 🌎Website google dan apps seperti Lazada dll tidak terkecuali. Ya la, lama juga dalam MRT 30-40 minit. 🚄🚄🚄 Sempat juga cari info.

Mak ayah pun masa ni lah nak mencari barang anak. Nak tahu, Ummi pun sekarang masa salam MRT pun sempat beli pampers. Murah di Lazada. Kadang tu scroll nampak jer pelbagai barang. Ada juga barang keperluan wanita yang terbeli. Contohnya , Hijab Spray Arora.

Klik-klik➡️ bank in settle. Jadi, apa lagi, nak iklankan produk? Guna agen di atas. Bagi yang nak cerita kebaikkan produk, kesan, khasiat, cara guna dan lain-lain guna la prrkhidmatan review di blog. 📞Hello ja sini nak carikan blogger yang power!

Blog juga medan untuk sampaikan ilmu dan juga pelbagai tips. Nak tahu google je, contohnya Cara Mudah Mencari Tempat Latihan Praktikal. Semua hujung jarilah.

Blog ini, boleh set keyword..orang cari produk anda , atau kata kunci jumpa produk anda. Syok ka Syok? Pagi-pagi masyuk!