Month: October 2016

JUZQ30 Beri Kesan Yang Amat Baik Kepada Minda

3 Tahun berkongsi kebaikkan JUZQ30, ianya bukan sekadar memasarkan.

Dah 3 tahun bersama Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad dan Puan Tun Nurul Huda dalam memasarkan produk  JUZQ30 untuk anak-anak dan juga untuk ibu-ibu. Ada pelbagai kenangan pahit manis dilalui. Ada pelbagai ragam manusia Ummi berhadapan dengan mak ayah yang betul-betul nak lihat anak berjaya.
juzq30
 
Awalnya kami Ummi dengan suami hanya jumpa produk ini di seminar Keluarga Bahagia di PICC 31 Ogos 2013. Lepas hampir sebulan terus mengamalkan produk ini untuk anak-anak paling menampakkan kesan. Gambar ini semasa seminar 7 sifu tahun 2014 di Dewan Telekom, Bangsar.
 

Kesan JUZQ30 kepada anak-anak :

Along dengan angah yang serius ambil juzq30 ini sejak 2013. Sejak itu Along menampakkan kesan yang amat memberansangkan. Demi menuntut sebuah kejayaan di masa depan, tahun 2014 Along berusia 4 tahun. Secara konsisten Along amalkan JUZQ30 pertengahan tahun 2014 Along berjaya membaca dengan lancar. Along juga dah naik Quran , fokus kini sebelum darjah 2 Along dah khatam Quran. Kejayaan itu juga, menarik Along berjaya ujian kemasukkan ke SRAI.
kejayaan-srai
 
Kini, Angah pula menunjukkan hasil kejayaan setelah mengamalkan JUZQ30. Angah lahir 3.2.2013, kini 3 tahun 8 bulan Angah dah boleh membaca 2 suku kata dan iqraq 2 nak masuk iqraq 3. Nampak kan hasil bagi sesuatu yang secara konsisten kita lakukan ? Hasilnya akan nampak samada cepat atau lambat. 
 
Jadi, jika amalkan sesuatu perlukan kesabaran. Bukan mudah tapi kena konsisten. Bila kita dah capai nikmat tu, kita akan lebih bersyukur.
 
Sehingga hari ini kak Diyana Azman banyak bantu dan kerjasama dengan Ummi untuk memasarkan produk JUZQ30.
juzq30-2016

Peluang Niaga 2016

2016 Bawah naungan Dr Tengku #teamDTA akan mengorak langkah dalam berkongsi kebaikkan produk dengan ramai orang. Jika ibu dan ayah yang sedang membaca ingin anak-anak anda juga capai kejayaan luar biasa, JANGAN ambil tindakan sekarang. Save dulu  nombor ini  012 4430338 dan lepas tu wassap untuk kita share kebaikkan produk JUZQ30 ini lebih banyak lagi. Ummi juga buka peluang jika ada yang berminat untuk dropship dan juga agen produk Dr Tengku Asmadi. Ingat Dr Tengku Asmadi.
Instagram : Galeri Umminani 
Atau : Galeri Produk  – tyzara_ibusuri_juzq30

Tudung Sekolah Awning Lembut Untuk Anak

Hampir menutup tirai sekolah tahun 2016 , ibu ayah dah siap merancang untuk belian pakaian sekolah di tahun depan. Syukur  kini dalam merancang perbelanjaan keluarga bagi menghadapi tahun baru ada kemudahan online. Amat mudah bagi ibu yang bekerjaya boleh membeli belah baju anak-anak tanpa perlu ke kedai.  Ummi sendiri dah mula planning untuk membeli baju Along sebagai persediaan darjah 1 tahun hadapan.

tudung sekolah awning lembut istimewa - 1

 Dalam sibuk bersiap sedia untuk Along , Ummi berkenan tengok tudung sekolah untuk anak perempuan. Bukan apa, Ummi kan suka tengok Cik Sarah bertudung daripada Tudung Si Comel ini, sekali bila Hq beritahu ada juga tudung sekolah Ummi yang suka. Niat dah ini nak belikan satu untuk Cik Sarah tahun depan untuk ke kelas Iqraq. Tahun ni di maafkan lagi sebab batu 2 tahun kan. Tunggu Cik Sarah 3 atau 4 tahun baru boleh ajar secara serius bertudung.


Ummi nak anak-anak Ummi belajar menutup aurat dari kecil Teringat masa kecil dulu, Ummi darjah 1 dah pakai tudung sepenuhnya. Jadi , kalau mak Ummi mampu ajar Ummi pasti anak-anak Ummi lebih baik. Untuk ibu-ibu di luarsana jik amasih mencari di mana nak beli tudung sekolah anak-anak, Ummi cadangkan Tudung Si Comel sebagai pilihan Utama..

TIPS MENGAJAR ANAK PEREMPUAN PAKAI TUDUNG DARI KECIL

1. Pakaikan tudung seawal umur mereka. Beli la saiz yang bersesuaian dengan mereka.

2. Konsisten suruh pakai setiap kali keluar rumah. Konsisten sangat penting. Lagi-lagi masa awal nak ajar mereka. Means dari bayi lagi la. Keluar jek wajib pakai. Jangan onn off pulak.

3. Ajar pakai tudung bukan ummi dan abah yg suruh pakai, tapi Allah yang suruh pakai.

4. Rasa tak perlu lagi ajar dengan siapa kena tutup aurat. Pening pulak dorang nanti. Yang penting keluar rumah kena sarung tudung. Mcm anak saya, kalau dalam kereta dah tanggal tudung sebab tidur … Tapi bila turun kereta mereka akan cari tudung utk pakai… Nanti dh besar boleh dah ajar. Dengan sepupu kena tutup aurat dll.

5. Beli la tudung cecomel untuk dorang suka pakai. Dulu-dulu sangat susah nak cari tudung kanak-kanak tau. Lagi zaman Nabeelah kecik, rasa masa tu banyak tudung-tudung dari Indonesia jek. Sekarang dah mudah dah… Tudungsicomel.com, Fathiyah`s Dreams pun ada banyak…

Ajarilah anak-anak anda dari dorang kecil. Dari umur mereka tak pandai argue lagi kenapa kena pakai tudung. Bila dah tahap dorang banyak persoalkan macam-macam, masa tu dah mencabar untuk dorang konsisten pakai.

Serius cakap bila sesuatu perkara sudah sebati dengan mereka. Kita tak perlu nak suruh dan paksa-paksa dah.

-Perkongsian MamaAlya.com

Doakan Maisarah juga istiqamah ya. Jumpa lagi.

Bot tenggelam di Tanjung Dawai – inna lillahi wa inna ilayhi raji’oon

Peringatan Tentang Mati 

Membaca tentang kematian penumpang bot pagi ini di surat khabar, terasa diri ini masyaAllah, bila-bila masa boleh di ambil oleh Allah swt. Kita tak tahu rahsia kematian kita bila dan di mana. Siapa duga kan. Pesanan diri sendiri juga, biasanya kalau naik bot ini bila bercuti. Bila bercuti ada kala leka seronok sangat. Jadi sebagai peringatan , apa juga dan di mana juga ingati Allah sw sentiasa, kematian boleh berlaku pada bila-bila masa. Kematian ini satu peringatan tentang mati untuk kita juga.

tanjung-dawai

ALOR SETAR: Dua maut manakala lima lagi masih hilang apabila sebuah bot penumpang dari Tanjung Dawai ke Pantai Merdeka terbalik kira-kira jam 11 pagi tadi. Menurut jurucakap Bomba dan Penyelamat Kedah, tiga daripada mangsa mengalami kecederaan. Masih tidak dapat dipastikan punca bot berkenaan terbalik dan jumlah penumpang yang dibawa ketika kejadian. Sementara itu, Bernama melaporkan, dua penumpang bot mati lemas manakala lima orang lagi terselamat dalam kejadian itu. Bagaimanapun, nasib lima lagi penumpang yang hilang akibat nahas itu belum diketahui. Bot yang membawa 12 penumpang itu dipercayai terbalik selepas mengalami kerosakan enjin. Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, Nur Hafizah Mohammad Lokman berkata, pihaknya menerima panggilan pada 10.38 pagi dan tiba di lokasi 30 minit kemudian. Pada masa ini operasi mencari dan menyelamat sedang dijalankan, katanya.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/207520

Milik siapakah mereka? Apakah mereka tercipta begitu saja? Ataukah mereka yang menciptakan diri mereka sendiri?

أَمْ خُلِقُوْا مِنْ غَيْرِ شَيْئٍ أَمْ هُمُ الْخَالِقُوْنَ؟
Apakah mereka diciptakan tanpa sesuatu ataukah mereka yang menciptakan? (ath-Thuur: 35)

Allah menciptakan kita, memberikan kepada kita kehidupan adalah untuk suatu tujuan dan tidak sia-sia:

أَيَحْسَبُ اْلإِنْسَانُ أَنْ يُتْرَكَ سُدًى
Apakah manusia mengira, bahwa ia akan dibiarkan sia-sia? (al-Qiyamah: 36)
Berkata Imam Syafi’i (ketika menafsirkan ayat ini): “Makna sia-sia adalah tanpa ada perintah, tanpa ada larangan.” (Tafsirul Qur`anil ‘Azhim, Ibnu Katsir, jilid 4, cet. Maktabah Darus Salam, 1413 H hal. 478)

Jadi manusia hidup tidak sia-sia, mereka memiliki aturan, hukum-hukum, syariat, perintah dan larangan, tidak bebas begitu saja apa yang dia suka dia lakukan, apa yang dia tidak suka dia tinggalkan.


Kehidupan Dunia Hanya Sementara

وَابْتَغِ فِيْمَآ ءَاتَاكَ اللهُ الدَّارَ اْلأَخِرَةَ وَلاَ تَنْسَ نَصِيْبَكَ مِنَ الدُّنْيَا
Dan carilah dengan apa yang telah dianugerahkan Allah kepadamu (kebahagiaan) negeri akhirat, dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari duniawi… (al-Qashash: 77)

Hidup ini sementara sahaja. Kadang kita lupa hakikat sebenar hidup adalah selepas kematian. Di dunia ini masa untuk kita berladang dan menuai di akhirat kelak. Siapa setuju ?

Maka, sebagai ingatan untuk kita agar dalam setiap masa kita , hati ini sentiada dekat dan ingat kepada Allah swt. Semoga apa yang baik di akhir itu jadi bekal kepada kita dunia dan akhirat. Di dunia di sanjung di akhirat bahagia. Semoga fokus kepada akhirat di utamakan. Audit diri, audit aurat dan tingkah laku kita. Pesanan untuk diri , anak-anak dan semua yang tersayang.

Arnab segar buat bbq sedap!!

Masakan arnab pilihan Ummi

Balik kampung last week balik kg, kami singgah sat rumah bonda kami di Bandar Bahru. Bonda ini kami kenal masa pergi ke Sabah 2012, silaturahim tu sampai la ni. Bonda dengan suami sekarang usahawan arnab berjaya di Bandar Bharu, Syok tengok depa, pencen penuh kebahagiaan. Ini gambar Mr Suami dengan ayahanda di Bandar Bharu.

A post shared by Muazam Nawawi (@muazamnawawi) on

Lama tak menyinggah sini, tau-depa depa dah usahakan pertenakkan arnab. Daripada 30 ekor  asalnya , sekarang dah hampir 100 ekor. Maaf gambar tak ada sebab masa sampai kat villa bonda, bateri kong. Jadi, tak dapat nak ambil gambar. Arnab yang bonda paksu bela seakan dalam gambar. Kalau tengok rasa kesian sangat nak sembelih.

arnab-bandar-bharu-kedahKredit Gambar : Google

arnab-untuk-dimasak

Bila dah potong inilah rupa si arnab yang comel tu. Berat walaupun nampak kecil dan gebu. Mula-mula nak pegang memang rasa geli. Nak makan kena beranikan diri untuk pegang dan siang si rabbit yang cantik ini.

arnab-siap-di-masak

BBQ Arnab yang super best

Ummi hanya buat bbq sahaja. Perapkan dengan sos lada hitam dan masak. Sebab kat rumah ada set grill boleh la buat macam ini. Fuh meleleh air liur bila dok bakar ini. Along dengan Angah yang beria nak grill. Bila Ummi tegah si Along cakap  “Ummi masa kat kedai tu boleh jer!” Alahai anak oii, Ummi lupa yang kita pergi makan kat kedai tu uols masak sendiri juga…hahah kan dah kena!

arnab-bakar

Inilah hasil bbq kami yang dah siap dimasak. Menyelerakan betul, Ummi buat kuah black paper. Nak snap gambar Ummi tak dapatlah sebab dalam rumah malas nak pergi ambil tudung semata-mata nak pose! Tengok isi yang dah siap dimasak  pun dah cukup selera .

makan-arnab-bestDepa dua orang ini yang beria masak dan makan. Kata Along dengan Angah sedap daging si rabbit ini. Untung depa Opah dengan Atok Bandar Bharu boleh bela dan bagi cucu makan.  Kalau nak beli sekilo harga pasaran antara RM35-RM40. Harganya mengalahkan daging lembu. Namun begitu, pak su anak bonda bagi tahu yang daging arnab ini bagus untuk mereka yang alami sakit sendi. Daging arnab dapat melegakan. Khasiat lain kena google okay. Itu jer nak cerita, siapa nak tahu di mana nak dapat daging order arnab segar Ummi boleh bagi nombor telefon. Wassap Ummi dulu okay 012 4430338 .

Ada ke cara didik anak bawah 7 tahun yang lebih baik?

Ada sesiapa nak kongsi cara didik anak bawah 7 tahun?

Siapa pernah alami situasi yang mana bila orang marah anak , kita mak yang terasa? Ha, Ummi ada juga terasa. Rasa nak marah balik siapa marah anak Ummi. Waima, Mr Suami yang marah. Boleh ke gitu. Wal  hal itu perkara biasa ayah nak tegur anak-anak. Tapi kalau Ummi yang melenting boleh pula. Haishh, tu orang kata mak ini macam mana sekali pun mesti nak jaga anak-anak dan bagi yang terbaik. Mana la ada mak yang nak anak dia rasa tak best kan.  Bahagia hati Ummi bila anak-anak gembira. Ada ibu ayah yang nak share cara didik anak yang terbaik dengan Ummi untuk anak-anak bawah 7 tahun?

Jpeg

Cara biasa Ummi gunakan adalah bawa anak-anak berjalan di sekitar KL ini pada masa orang lain bekerja. Ummi dengan Mr Suami akan mohon cuti untuk meraikan anak-anak. Meraikan mereka adalah satu cara didikan secara halus dan tawan minda separa sedar anak.

cara didik anak

Walaupun jarak perjalanan dekat dan hanya ambil masa setengah hari, percaya atautidak itulah yang anak-anak akan ingat dalam minda mereka. Sebab mereka rasa di layan dan seronok bermain. Bila keluar begini Ummi dengan Abah dah set awal-awal, tiada suara tinggi dengan mereka. Bukan mudah nak cari masa yang sesuai untuk bercuti dan berjalan-jalan.

Jpeg

Bermain di sekitar kawasan shopping mall juga selesa bagi Along yang ada masalah eczema. Along tak boleh kena panas dan berpeluh sakan. Mujur ada CETAPHIL yang bantu melembabkan kulit Along.

Jpeg

Sekali sekala abah dengan Ummi nak juga bergambar. Jap! Stop sini, cer tengok gambar Ummi dengan Abah. Betul ke muka kami seiras? Saja nak tanya disini sebab ramai orang luar sana komen muka kami sama. Semoga kita semua yang ada amanah anak-anak ini sentiasa pilih cara yang terbaik untuk beri kasih sayang dan didikan terbaik untuk anak. Macam Ummi usia anak-anak bawah 7 tahun inilah masa genting bagi kami sekeluarga. Serba salah jika ada marah depa walhal itu lumrah anak kecil.

Doakan Ummi berjaya didik mereka sebaiknya. Dan tolongg doakan Untuk Angah juga. Supaya kemanjaan Angah terkawal dan kurang merengek demi untuk dapatkan perhatian Ummi. Sama-sama Ummi doakan anak-anak kalian juga jadi insan berjaya. Amin

Mendidik Anak Melalui Psikologi

Mendidik Anak Melalui Psikologi, Ummi juga masih belajar.

Impian seorang ibu adalah melihat anaknya berjaya. Itulah juga impian ummi terhadap anak-anak. Ummi banyak bercakap dengan mereka. Dan nak melatih anak banyak bercakap ummi bagi mereka makanan berkhasiat Namun begitu dalam dunia serba moden ini, masyaAllah banyak sungguh cabaran. Ummi nak anak-anak ummi jadi anak yang berkualiti, nak jadi insan yang berkualiti. Oleh sebab tu, apa juga yang Ummi buat kepentingan anak di tangga pertama. Ummi masih berguru dan sikit sebanyak Ummi belajar untuk mendidik anak melalui Psikologi.

mendidik anak melalui Psikologi.

Membentuk anak-anak memerlukan kesabaran dan mendidik anak melalui Psikologi perlukan teknik dan caranya. Bukan mudah , mesti ada jerit pekit tapi itu suasana yang mewarnai sebuah rumah tangga. Percayalah itu yang terbaik. Dan nak membentuk Cik Sarah dengan Abang-abang dan adik Ummi terapkan  4 R . Ummi selalu ingatkan mereka terutama lepas solat.

Jpeg

4 R itu adalah:

Rasa Selamat

Biarpun anak-anak Ummi setiap hari berada di rumah pengasuh, Ummi akan pastikan mereka sentiasa rasa selamat. Ini amat penting bagi memastikan mereka ada tahap keyakinan yang tinggi.

Rasa Sayang

Bukan mudah untuk membentuk anak-anak seramai 4 orang sekali gus. Mereka perlukan kasih sayang yang sama rata. Tiada pilih kasih dan juga kasih syaang berbeza. Mereka semua lahir daripada rahim yang sama. Jadi bagaimana nak bagi rasa itu sampai? Maka, setiap kami Ummi dengan abah cakap dialognya begini :

“Ummi sayang anak-anak Ummi. Ummi dengan abah nak semua anak-anak Ummi sayang satu sama lain. Along sayang Angah, Angah sayang kakak(Cik Sarah), dan sayang adik. Semua kita kena saling sayang, sebab kemana pun nanti kita jer yang susah senang sama-sama”.

Rasa Ceria

Ummi akui kadang kala balik daripada kerja, perasaan ceria itu sedikit pudar. Sebab kit aletih kan. Namun begitu , nak pastikan rasa itu ada, dah set ini mind dan pasak awal-awal dalam minda supaya anak-anak pun ceria bila jumpa Ummi. Maka, suasana rumah pun akan baik sehingga keesokkan paginya. Begitulah rutin Ummi sehingga hari ini. Bila anak-anak ceria, gembira dan senang hati percayalah Ummi dengan abah pun kuranglah mengamuk.

Gembiranya melihat kemesraan mereka anak-beranak.
Gembiranya melihat kemesraan mereka anak-beranak.

Rasa Dihargai

Ini penting sangat dalam membesarkan anak-anak. Kita sebagai ibu bapa mesti tanam rasa ini dalam jiwa anak-anak supaya mereka membesar sebagai seorang yang berkeyakinan tinggi dan mereka boleh jadi orang yang berdikari. Antara teknik Ummi gunakan adalah ketika berhadapan satu-satu situasi Ummi akan cakap begini :

“Bagusnya Angah, tolong angkat bekas Sarah. Terima kasih Angah” – walaupun Angah masih belum angkat pun, sebab Angah ini lain sikit sikap dia.

Lepas tu ” Bagus Angah tolong Sarah, mesti sebab Along yang selalu nasihat Angah dan Along selalu tunjuk kat Angah kan?? Betul Angah?

Bila cakap macam ni , yang malas pun jadi rajin. Kalau tak percaya cuba lakukan. Ummi pun disikit-sikit masih belajar nak kurangkan baran. Sebab merekalah rezeki Ummi dan amanah paling besar Ummi kena jaga. Okay lah, itu saja perkongsian Ummi. Nak didik anak sekarang ibu ayah yang kena pandai Psikologi. Heheh Bye.

Bahagia Itu Sederhana Dan Penuh Kesyukuran

Bahagia Itu Sederhana

Kalau kita bergaduh dengan pelanggan, walaupun kita menang, pelanggan tetap akan lari.

Kalau kita bergaduh dengan rakan sekerja, Walaupun kita menang. Tiada lagi semangat bekerja dalam satu kumpulan.IMG_20160825_180053

Kalau kita bergaduh dengan boss. Walaupun kita menang. Tiada lagi masa hadapan di tempat itu.

Kalau kita bergaduh dengan keluarga. Walaupun kita menang. Hubungan kekeluargaan akan renggang.

Kalau kita bergaduh dengan guru. Walaupun kita menang. Keberkatan menuntut ilmu dan kemesraan itu akan hilang.

Kalau kita bergaduh dengan kawan.Walaupun kita menang, yang pasti kita akan kekurangan kawan.

Jpeg

Kalau kita bergaduh dengan pasangan.Walaupun kita menang, perasaan sayang pasti akan berkurangan.

Kalau kita bergaduh dengan sesiapapun, walaupun kita menang, kita tetap kalah. Yang menang adalah cuma ego diri sendiri. Yang ini yg susah.. mengalahkan ego diri sendiri..

Renungan bersama….
Apabila kita menerima teguran, kesilapan dan kesalahan usahlah terus melenting dan marah ,bersyukurlah masih ada orang yang mahu menegur kesilapan kita.

BAHAGIA ITU SEDERHANA..

Mendengar isteri membebel di rumah, bererti aku masih punya keluarga.

Mendengar suami masih mendengkur di sebelahku bererti aku masih punya suami.

Mendengar ayah dan mak menegurku dengan tegas bererti aku masih punya mak ayah.

Jpeg

Merasa letih dan jemu menasihati anak yang nakal, bererti aku masih punya anak untuk saham akhirat ku nanti.

Merasa letih setiap ptg selepas penat bekerja, itu bererti aku mampu bekerja keras.

Membersihkan pinggan dan cawan kotor setelah menerima tamu di rumah, itu bererti aku punya teman.

Pakaianku terasa agak sempit, itu bererti aku makan cukup.

Mencuci dan menggook timbunan baju, itu bererti aku memiliki pakaian.

Membersihkan halaman rumah mop lantai, itu bererti aku memiliki tempat tinggal.

Mendapatkan banyak tugasan, itu bererti aku dipercayai dapat melakukannya.

Mendengar bunyi ekzos & hon itu bererti aku masih bisa mendengar.

Mendengar bunyi Azan di subuh hari, itu bererti aku masih hidup.

Akhirnya banyak hal yang dapat kita syukuri setiap hari.

Aku juga bersyukur mendapatkan pesan ini, kerana secara tidak sedar aku masih memiliki orang yang peduli padaku.

Berhenti mengeluh dan bersyukurlah. Bersyukur dalam setiap keadaan meski tak ada alasan untuk bersyukur sekalipun..

Ayuh kita sama2 mencuba utk bersyukur walau diri ini selalu mngeluh tanpa berfkir hikmah di sebaliknye.

Semoga yang terima pesanan ini diberkati dengan kesihatan hingga ke akhir hayat.

Belimbing Cafe Corner Teluk Bahang Lokasi Makan Menarik

Roti Jala Gergasi di Belimbing Cafe Corner 

Lokasi makan-makan adalah perkara penting apabila bercuti di negeri orang. Sebagai orang Islam kita wajib mencari makanan yang bersih dan halal. Percutian kami kali ini di sekitar Batu Feringgi amat menyeronokkan. Jika kita bercuti secara bajet, lokasi homestay sekitar kawasan Teluk Bahang boleh dijadikan pilihan. Kali ini Ummi nak kongsi cerita sarapan pagi kami di sini. Antara yang menarik adalah Roti Jala Gergasi di Belimbing Cafe Corner.

picsart_10-25-08-59-22

Lokasi ini terletak betul-betul di jalan masuk ke Toy Museum Penang. Jika dari Feringgi Night Market, ianya hanya ambil masa dalam 5 minit ke sini. Jika dari Batu Feringgi, kita akan jumpa roundabout menghala ke Taman Negara. Kedai ini betul-betul berada di jam 7 ikut putaran jam. (faham ke?) .

Jpeg
Cara penyediaan roti jala gergasi memang menakjubkan. Ummi dengan Along terpegun tengok. Kenapa gergasi? Sebab roti jala ini di tebar besar diatas kuali yang besar.

belimbing-cafe-teluk-bahang
Kami sekeluarga memilih untuk bersarapan roti canai dan mestilah roti jala gergasi. Roti canai kegemaran Malaysia ini antara kesukaan Angah. Bestnya roti canai di Belimbing Cafe Corner adalah torinya tidak berminyak. Ummi bagi 4/5  bintang. Rasa makanan disini original masakan melayu. Selain roti jala gergasi ada juga nasi berlauk untuk mereka yang suka makan nasi pada waktu pagi.

belimbing-cafe

 

Komen Ummi Sarapan di Belimbing Cafe Corner  :

Kami juga memesan roti jala gergasi. Nak tahu berapa keping? 4 keping roti jala gergasi. Memang mengenyangkan bagi seorang makan. Along melayan roti jalan ini  hampir 2 keping. Sedap sangat katanya. Mr Suami pula buat roti jala gergasi banjir. Makan dengan kuah yang sedap memang puas hati. Antara  2 kuah yang diberikan , Mr Suami suka sangat dengan kuah dhal. Susah nak jumpa kuah dhal yang sedap dan  kami semua bagi 5/5 bintang untuk kuah dhal ini.

Harga Yang Sangat Berbaloi

Jumlah sarapan pagi kami adalah 4 biji roti canai, 3 keping roti jala, 4 air teh tarik, nasi kosong dan bendi semuanya Rm12.00 sahaja. Bagi Ummi murah dan berbaloi sangat dengan rasa masakan yang sedap taraf sarapan pagi di hotel-hotel besar. Memang nak datang lagi ke sini satu hari nanti. Rasa syok pula duduk di Penang ini. Pelbagai pilihan makanan ada selain makanan di nasi kandar.

Lokasi Belimbing Cafe :

Sebelah jalan masuk ke Toy Museum Penang, berdekatan roundabout. Dekat kawasan ini ada Escape Penang.Tak menyesal melawat dan bercuti pendek di Penang. ☺ Boleh waze : Toy Museum . Selepas sarapan Ummi cadangkan  anda boleh pula menghala ke 3D Trick Art Museum. 

Update : 14 Feb 2017 Tetiba nampak Belimbing Corner mendapat liputan di Hyyp Tv

Restoran Rasamas Saji Makanan Sihat Untuk Keluarga

Restoran Rasamas Saji Menu Tema Ayam Untuk Keluarga

Kebiasaaanya hari minggu meruakan hari santai bersama keluarga. Bila tiba hujung minggu Ummi paling sibuk mencari lokasi untuk reakreasi dan beristirehat bersama keluarga. Perkara utama selain tempat untuk anak bermain adalah lokasi untuk makan. Kali ini, lepas bermain sekitar Taman Tasik Titiwangsa kami sekeluarga memilih untuk makan di Restoran Rasamas.
Restoran RasamasSajian di Restoran Rasamas bertemakan masakan ayam. Terdapat nasi ayam bersama ayam masak percik dan ayam black pepper. Ada pakej untuk sekeluarga dan jika pergi secara perseorangan Ummi cadangkan belian secara ala-carte.

picsart_10-25-06-23-45Menu Nasi Ayam Percik untuk sekeluarga di Restoran Rasamas.

picsart_10-25-06-32-41Curry Mee – Antara menu pilihan Ummi di Restoran Rasamas.

picsart_10-25-06-31-12Restoran Rasamas sediakan Ayam Panggang Citarasa Malaysia.

picsart_10-25-06-36-57

Lokasi Restoran Rasamaslokasi-rasamas

Ummi pilih Restoran Rasamas di Hospital Tawakal. Restoran ini terletak di Ground Floor berdekatan pintu masuk ke lobi utama Hospital Tawakal, Jalan Pahang Kuala Lumpur. Namun begitu ada lagi cawangan Restoran Rasamas di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Nak tahu lebih lanjut, boleh klik di www.rasamas.com.my untuk info lanjut.

Alamat Hospital Tawakal Kuala Lumpur: 202A, Jalan Pahang, 53000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Menu Pilihan Ummi  : 

Jpeg

Ummi dah cerita menu-menu yang terdapat disini. Dan antara semua menu yang ada, Um mi paling suka Nasi Ayam, Ayam Percik. Rasa Ayam Percik kat Restoran ini memang Ummi suka. Dengan rating 1-5, Ummi bagi  4/5. Terlalu suka dengan rasa Ayam Percik disini. Selain itu, ada ice cream dan kek sebagai dessert yang disediakan secara ala-carte.

Jpeg
Habis ke Dik Oiii…  ( Mar – http://www.puterymemory.com/ )

Ummi cadangkan untuk dapatkan makanan yang sedap dan sihat, Restoran Rasamas boleh dijadikan sebagai salah satu pilihan tempat makan di KL.

Jadi, boleh singgah ke Hospital Tawakal jika ada berdekatan Kuala Lumpur untuk merasai keenakkan rasa ayam di Restoran Rasamas. 😊😊


  • RasaMas Restaurants has been around since 1996 with its first restaurant in Bukit Jambul, Penang under the brand name Deli Ayamas, later changed to Rasa Gourmet Restaurants.
  • The first Malaysian restaurant concept to sell Roasters with a combination of Asian and Western sides dishes. The name was changed to Rasa Ayamas Restaurants in 2003 to strengthen its association with its holding company – Ayamas Food Corporation Sdn Bhd. To ride on the goodwill of the trusted Ayamas brand.
  • The first Rasa Ayamas flagship restaurant commenced operations in May 2003 at Sunway Pyramid. It offers full table service and is the place where the famous and delicious Ayamas Roasters and a variety of chicken meals can be experienced and savoured.
  • The name change also serves to broaden its appeal locally by renovating the menu and offering Local / Asian dishes. It is also poised to springboard to overseas market and to be known as a Malaysian brand – hence the name RASAMAS
  • As June 2016, Rasamas have 9 outlets nationwide which is in Klang valley we have 4 outlets, Nothern 2 outlets & east coast 3 outlets.

Rekreasi Minda di Batu Feringgi

Terasa rindu dengan pantai setelah hampir 2 minggu balik dari Kl setelah bercuti di Pantai Tok Jembal, Terengganu.

Kini kami memilih Batu Feringgi sebagai lokasi percutian singkat. Terasa minda sangat lapang dengar deruan ombak memukul pantai.

Jpeg
Anak-anak lagi seronok, sebab depa memang kaki pantai. Nampak keseronokkan depa di mata seorang ibu.

picsart_10-24-06-42-57Kali ini bawa mak bercuti bersama setelah lama tak bawa. Bukan kesibukkan menjadi alasan, tapi atas kekangan masa. Ummi kalau boleh memang nak bawa mak jalan-jalan selalu. Doakan ya.picsart_10-24-07-00-43

Cik Sarah berlapang dada. Terapi minda juga kot Hahaa, terapi sebab Ummi selalu tegah banyak benda agaknya. Okay, nak jalan-jalan lagi ke Night Market Batu Feringgi. Nanti Ummi cerita lagi apa ada disana ya.