Month: September 2016

Kebahagiaan Yang Kutahu – Datuk Stella Chin

Datuk Stella Chin Pengasas StarLadies -Mengajar Bagaimana Untuk Jadi Wanita Serba Boleh

Bercakap tentang Datuk Stella Chin, mungkin ramai yang sudah mengenali. Beliau antara usahawan dan tokoh wanita tersohor di Malaysia dan luar negara. Datuk Stella Chin seorang daripada sebilangan kecil wanita yang menerima gelaran Datuk di Malaysia kerana telah banyak memberikan sumbangan kepada negara.

Datuk Stella Chin seorang penerima Anugerah Sepuluh Usahawan Cina Paling Cemerlang di Dunia dan satu satunya wanita dari Asia yang memenangi Anugerak Oscar dalam dunia perniagaan – Anugerah Stevie bagi empat kategori untuk wanita. Menerima Anugerah Diamond adalah kualiti tertinggi antarabangsa oleh European Society for Quality Research (ESQR).

img_2792img_2786

Pelancaran Buku “Kebahagiaan Yang Kutahu” adalah satu peluang yang baik untuk Ummi pada hari Isnin lalu.  Teruja sangat ketika melangkah masuk ke bangunan Melilia di Bangsar South. Tiba di depan pintu di tingkat 3 bangunan Melilia, sekali lagi Ummi terpegun. Semua decoration dalam bangunan adalah pink dan putih. Kata Datuk Stella :

“Pink adalah kebahagiaan untuk saya kepada wanita. Saya ingin bantu ramai wanita untuk berjaya dalam keluarga dan kerjaya”.

Datuk Stella Chin

Datuk Stella di kurniakan satu sifat tegas bukan keras dan dilengkapi  dengan karisma  “Lembut Bukan Lemah”. Menurut Datuk Stella :

Wanita bahagia era ini perlu pelajari cara untuk mengimbangi kepentingan dan mencari titik keseimbangan dalam kehidupan. Hidup ini tidak semestinya sempurna tetapi anda boleh menuju kearah hidup yang sempurna dan bahagia.

Intipati Buku Kebahagiaan Yang Kutahu

Wanita adalah Starladies, seumpama bintang yang berseri.

Buku ini sangat bagus dan menarik untuk dibaca oleh wanita dan lelaki.  Dalam buku ini, Datuk Stella Chin menekankan bahawa semua wanita adalah Starladies, seumpama bintang yang berseri. Beliau ada tekankan bahawa membantu orang lain adalah menyempurnakan diri kita sendiri. Jadi wanita hebat mestilah banyak memberi dan boleh memberi pelbagai sumbangan wang ringgit mahupun tenaga dan idea.

Wanita bekerjaya mestilah yang gembira dan berjaya.

Masa sessi perjumpaan Datuk ada nasihat tentang menjadi wanita bekerjaya mestilah yang gembira dan berjaya. Bila baca buku dah macam tengok dan tonton kisah cinderella yang mana jadi wanita hebat mestilah ikhlas, berhati mulia dan ada keindahan dalam hidup. Katanya lagi sebagai wanita mestilah berani waima meminta maaf dalam bidang kerjaya. Dalam bekerja ada ganjaran dan hukuman. Bagusnya Datuk dalam buku ini , beliau akan memberikan peluang kepada anak buahnya untuk berterus terang dan membaiki kesilapan. Peluang sebanyak 3 kali diberikan sehingga capai kejayaan.

Sentiasa berpenampilan kemas dan menarik.

Kecantikkan saling berjangkit dan wanita perlu cantik dan kemas. Malah yang utama , Datuk tekankan dalam buku ini. ” Wajah luaran hanya boleh ditunjukkan buat seketika, sebaliknya kecantikkan tulen akan kekal sepanjang hayat”. Jadi mestilah jadi wanita  dan manusia yang baik hatinya.

Datuk Stella Chin

Kebahagiaan yang kutahu

Komen Ummi :

Dapatkan buku ini di pasaran . Ada dijual di kedai-kedai buku utama. Rugi bagi yang tidak membaca sedangkan di negara Indonesia dan Taiwan , buku ini adalah antara best seller. Buku yang sangat bermanfaat dan wajar di miliki. Apa yang kit abaca hari ini akan tentukan masa depan kita 10 tahun akan datang. Nak jadi seperti Datuk Stella Chin? Ya? Hujung minggu segera dapatkan buku ini di pasaran.

Ingin dapatkan buku ini email kepada :

 

Artikel Berkaitan : Facebook :  Datuk Stella Chin

Launching Buku Kebahagiaan Yang Kutahu

 

 

Gempak MUFORS Malaysian United For Road Safety

Gempak M.U.F.O.R.S 

Malaysian United For Road Safety Di Kem PLKN Padang Kacong, Bukit Payong Marang Terengganu.

dsp bakri

Hari pertama program ini berjalan lancar dengan sessi pendaftaran bermula pada jam 2.00 petang. Seramai lebih kirang 417 peserta melibatkan peserta daripada SMK Wakaf Tapai, SMK Manir, SMK Telemung, Persatuan Komuniti Kepolisan Durian Burung dan lain-lain seluruh Negeri Terengganu. Wanita terdiri daripada 56 orang dan lelaki 354 orang.

Jpeg

Sessi suaikenal diadakan pada jam 4.00 petang tadi antara pegawai daripada JSPT Bukit Aman dengan peserta.

Alhamdulillah berkat kerjasama semua, program ini dapat berjalan lancar dan peserta juga menunjukkan minat yang mendalam. Selain memberikan taklimat dan maklumat bab keagamaan juga diberikan kepada peserta.

Gempak MUFORS Malaysian United For Road Safety

Pada malam pertama, peserta di berikan taklimat dan perkongsian pemanduan berhemah oleh SM Shaari daripada Unit Pengangkutan Operasi, Jabatan Start Polis Kontijen Terengganu. Ketua jurulatih pemanduan berhemah.

“Pemandu haruskan meletakkan diri sendiri dan pemandu lain bukan dalam keadaan bahaya”.

“Pemandu perlu lebih berhati-hati dan ebih berhemah semasa berada di jalan raya”.

picsart_09-28-09-14-20

Semoga ilmu yang disampaikan pada malam ini boleh menyedarkan peserta pada hari ini agar menjadi penunggang motorsikal yang lebih hebat. Esok hari kedua pasti akan lebih hebat dengan perkongsian daripada moderator terkenal. Tunggu entry saya ya.

D’Kayangan Steamboat Shah Alam Offer Menu Sunday Lunch

dkayangan steamboat

D’kayangan Shah Alam Promosi “Sunday Lunch” 

D’kayangan Steamboat menawarkan menu Grill, Barbeque dan Steamboat yang menarik. Melangkah masuk sahaja ke dalam restaurant memang buat jiwa lebih teruja untuk menikmati makanan yang disediakan. Sebelum itu nak bagitahu, lokasi makan D’kayangan Steamboat Shah Alam amat strategik untuk bersama keluarga. Kalau biasa dengan facebook mesti pernah ternampak pages mereka Steamboat BBQ Buffet D’kayangan .

Jika ada anak kecil bukan satu masalah. Keadaan dalam restaurant selesa dan boleh dijadikan satu lokasi untuk bersama anak-anak dihujung minggu. Anak-anak juga boleh experience sendiri untuk grill makanan. Memang terbaik makan disini.
Jpegdkayangan steamboat

Pelbagai jenis minuman disediakan. Kenapa air yang di utamakan? Sebab bila dah makan sdengan pelbagai sos, pasti kita akan mencari minuman. Nak air sirap , mahupun oren semua ada. Ada juga disediakan minuman panas yang menyelerakan.

Jpeg

D’kayangan Steamboat bukan sahaja sediakan makanan sedap, tetapi makanan sihat dan berkhasiat. Untuk lihat pelbagai menu  disini boleh baca disini. Makanan Sampingan yang disediakan juga  menarik dan mampu memuaskan perut yang inginkan makanan berat.

Jpeg

Jpeg

Jpeg

Promosi Terbaru D’Kayangan Steamboat

Keselesaan pengunjung jadi keutamaan. Disini makanan yang disediakan cukup memuaskan. Ada kuah sup dan tomyam. Jadi nak makan yang mana satu, itu terpulang kepada kita. Ummi pilih untuk merasai kuah Sup untuk steamboat. Yer la, bawa anak-anak mestilah pilih makanan yang sesuai dimakan oleh semua lapisan umur, dari usia Cik Sarah sehingga la Ummi dan Abah.

Dkayangan Steamboat

dkayangan steamboat and grill shah alam

Bukan main excited lagi Along dengan Angah main masak-masak. Tapi sebab mereka ambil experience baru, makan juga boleh tahan banyak. Along makan bertambah-tambah sampai Ummi cakap dengan Along “Dah la ALong, control-control makan”. Risau nanti dalam perjalanan balik ke Semenyih Along letih sebab makan terlampau banyak. Bukti makanan di sini best.

steamboat shah alam

Dkayangan Steamboat

Jpeg

Komen Ummi Untuk D’Kayangan Steamboat

d'kayangan steamboat

Ummi paling suka Sate Ayam dengan bijan. Rasanya memang terbaik lah. Dan ada juga siput buloh, kerang dan pelbagai makanan seafood lain. Ada juga pilihan makanan disini untuk grill , ayam , ikan bakar, sotong dan lain-lain. Menarik sangat. Ada juga disediakan ice cream untuk anak-anak dan a.b.c . Menarik minat budak-budak. Dan pilihan disini keseluruhannya memang berpuas hati. Nak tahu lebih lanjut lawat ke ig  hashtag #dkayangansteamboat atau ig D’kayangan Steamboat. Ummi bagi  4 /5 rating.Sunday Lunch ada promosi harga terbaik. Jangan pergi jika tak suka penjimatan. Okay, terima kasih membaca.

KEKK 2016 Buka Mata Masyarakat Penting Ilmu Kemahiran

KEKK 2016 Buka Mata Masyarakat Penting Ilmu Kemahiran

Hi semua, semalam ini Ummi berkesempatan untuk hadir lagi sekali ke KEKK 2016. Hari Selasa lepas Ummi dah pergi untuk majlis pelancaran. Sebabkan terlalu excited, Ummi dah set masa untuk pergi dalam 3 hari KEKK 2016 diadakan.

Ummi sampai dalam jam 2.00 petang. Masa ini baru bermula acara pentas persembahan yang dikelolakan oleh Noraniza Idris ( NIPVSB). Anak-anak Ummi excited tengok tari menari ini.Kami sempat jalan-jalan ke dewan pameran lain dan saksikan pelbagai lagi pertandingan kemahiran. Apa yang menarik perhatian Ummi, ada pertandingan kemahiran kecantikkan, food serving dan juga elektronik.

Selain itu, yang menarik perhatian Ummi dan anak-anak adalah servis potong rambut oleh pelajar IKBN Kuala Kubu Bharu dengan kos hanya RM1.00. Along Berjaya mengubah penampilan di booth ini. 

Jpeg

Bagi yang datang ke KEKK 2016, ada borang disediakan dan perlukan 6 cop untuk menebus mini mascot. Boleh dapat percuma, syaratnya kena lalukan sendiri aktiviti yang disediakan untuk dapatkan cop.

Baca juga : Noraniza Idris Usaha untuk tambah giat ilmu kemahiran kepada anak muda.

kekk 2016 kekk-2016-2 kekk-2016 noraniza-idris-1 noraniza-idris-2

Persembahan Artis Noraniza Idris Production Venture Sdb.Bhd Penampilan khas yang menarik perhatian petang tadi adalah persembahan daripada Aida Jebat. Masa ini memang “full house” depan pentas utama. Artis lain yang hadir adalah Ayda Jebat, Fedri Yahya, Fadzlee Sufri, Khai Bahar, Eka Sharif, Dalilia Merda dan ramai lagi.

NORANIZA IDRIS

KEKK adalah satu program yang wajib hadir bagi semua lapisan masyarakat. Waima anak-anak hadir juga baik. Disini minda anak-anak, pelajar dan juga golongan dewasa dapat diperluaskan.

KEKK jelas memartabatkan profession yang melibat kemahiran. Jelas setiap orang di dunia ada keistimewaan masing-masing. Jadi balik dariapda KEKK 2016 tadi, Ummi ada bincang dengan Mr Suami.

“Anak-anak kita tak boleh di paksa belajar sehingga Universiti. Jika mereka ada kemahiran atau minat bidang kemahiran sebagai ibu bapa kita perlu sokong mereka. Jelas di KEKK 2016 ini, setiap profession akan mengubah nasib dan hidup seseorang .Yang utama ada kehendak dan keinginkan ingin mengubah nasib diri”.

KEKK 2016

Komen Ummi tentang KEKK 2016 Dan Usaha Murni Noraniza Idris Production Ventures Sdn bhd

Inisiatif Kak Ani , Noraniza Idris Production Venture Sdn Bhd, dalam mempromosikan Zapin dan tarian serta penyanyi tempatan di Pentas Utama adalah satu usaha yang perlu di puji bagi memartabatkan industri di mata dunia. Usaha kak Ani dalam memartabatkan industri amat dipuji. Sebagai artis berpengalaman, usaha yang dijalankan amat baik. Kak Ani sendiri adalah seorang artis yang banyak pengalaman, jadi usaha nya kearah untuk menjadikan anak muda yang berminat seni dan kemahiran dalam tari menari adalah satu usaha murni. Tindakan dan usaha artis yang lebih berpengalaman ini amat wajar dan usaha ini perlukan sokongan kita sebagai orang awam dan masyarakat.

Jadi jangan tunggu lagi, hari ini hari terakhir konvensyen diadakan.Datang ramai-ramai dan pelajari ilmu disana. KEKK bukan sekadar konvensyen dan eskpo tetapi persidangan ilmu yang memberi manfaat kepada ramai orang.

Krisis Air Selangor Membebankan

Krisis Air Selangor Satu Beban Yang Perlu Dilalui Saban Tahun

img_20160925_092140

Saban tahun krisis Air Selangor amat membebankan kami. Ini nak cakap menguntungkan rakayat ker? Kos cuci baju sahaja dah puluhan ringgit, ini belum termasuk kos beli makanan dan sebagainya. Adakah isu sungai tercemar dan sebagainya ini logik? Jika ya, apakah kami rakyat marhain ini perlu hadapi isu yang sama setiap tahun?

img_20160925_092113

Kami keluarga kecil yang terdiri daripada 6 orang pun sangat terasa dengan isi air ini. Belum bincang bab lori air tak sampai malah lori air yang sampai jam 2 pagi. Bayangkan letih yang amat mengangkut air dan juga menunggu air sampai.

Kalian yang mungkin berada di kawasan yang tidak alami isu ini anggap biasalah tu tal ada air. Bagi kami luar biasa sangat. Nak masak, cuci pakaian dan nak cuci dan mandi anak-anak susah sangat.

Semoga pihak berwajib betul-betul tangani isu ini. Bukan sekadar isu politik dan hebahan di media yang tiada kebaikkan kepada kami. Sekian.

Mai Cafe 2 Tempat Makan Best Di Perlis

Mai Cafe 2 Tempat Makan Best Di Perlis

Perlis negeri kecil yang sangat istimewa. Bila balik kampung kebiasaannya akan pergi ke Kuala Perlis untuk menikmati ikan bakar. Namun begitu, asyik dengan ikan bakar Mr Suami cakap bosan. Dia nak cari kelainan makan di Perlis. Biasanya memang mak dah masak. Nak cari kelainan lebih lagi, kami mencuba di Mai Cafe 2 yang terletak di Pusat Perniagaan Sena, Jalan Kampung Bakau.  Ini salah satu tempat makan best di Perlis.

Tempat makan best di Perlis

Tempat Makan Best di Perlis & Suasana Dalam Mai Cafe 2

Suasana dalam Mai Cafe 2 sangat tenang. Pencahayaan yang di tonjolkan amat membuatkan kita sebagai pelanggan selesa nak nak stay lama kat dalam cafe ini. Satu yang Ummi suka adalah tahap keselamatan untuk ibu yang membawa anak sangat baik disini. Keadaan dalam kedai buatkan kita sebagai ibu tak risau untuk anak duduk, berjalan dan makan. Okay bab ini ibu ayah yang ada anak sahaja faham.
Tempat makan best di Perlisimg_2678

Ruang yang luas dan tenang menaikkan lagi nafsu nak makan. Bab layanan memang terbaik. Order yang kita buat akan sampai dalam tempoh menunggu yang tak lama. Sempat  la untuk nak bersembang-sembang dan bercerita dengan pasangan kalau nak jadikan pilihan lokasi untuk dating. Ini untuk suami isteri okay. 🙂
img_2679

Menu  dan harga makanan 

Menu dan harga makanan di sini amat berbaloi. Kiranya kalau nak compare dengan jenama terkenal seperti Secret Recipe dan lain-lain kualiti makanan lebih baik di Mai Cafe. Kena dengan suasana dan juga cara hidangan memang Ummi akan pilih cafe ini jika ada cawangan di KL/ Semenyih.
img_2680 makanan popular di perlis

Chicken Chop adalah menu yang menjadi pilihan ramai di sini. Majoriti pelanggan suka kan Chicken Chop ini. Mungkin mereka dah biasa dengan menu ini dan jadi kesukaan. Dan bagi Ummi dengan Mr Suami, kami sukakan Sesame Chicken. Rasanya lagi Umpp… Boleh bayangakan tak Ummi menggigit rasa ayam yang ada bijan tu… fuh! Memang marvellous. makanan popular di perlisimg_2696Tambahan makan malam kami malam tu, kami order Spageeti. Okay kalau nak rasa , spagetti ini memang terbaik. Rasanya luar biasa sedap. Sos yang lain daripada lain dan amat berbeza dengan jenama terkenal. Harga pula dalam RM11.00 macam tu. Sangat berbaloi untuk nilai poket.
img_2699

Inilah suasana Mr Suami melayan anak lelaki yang hensem. Selesa, kemas dan memang anak-anak pun suka. Cuma lagi best kalau lepas ini ada satu tempat khas untuk anak-anak main. Walaupun mungkin ruang kecil, mereka boleh duduk dan main mainan seperti  lego atau susun-susun barang. Ini mungkin lebih menarik. Dan mak ayah boleh chit chat lama lagi di cafe ini. Hahahah lepas tu order lagi, sebab duk lebih lama.

Okay, siapa nak tahu lanjut boleh telefon : 012-419 9771

Atau pergi terus ke alamat mereka  : No.3, Jalan 1,  Pusat Perniagaan Sena, Jalan Kg Bakau, 01000 Kangar Perlis.

Selamat bercuti dan menikmati makanan di Perlis.

Artikel berkaitan :

Shell Out Di Kota Kemuning, Shah Alam

Mai Cafe Perlis

Aktiviti Di KEKK 2016 Bermula 24-26 September

Aktiviti Di KEKK 2016 Bermula  24-26 September 2016, Di Maeps Serdang

Sepanjang 3 hari Karnival berlangsung, pelbagai aktiviti telah dirancang untuk semua pengunjung. Details untuk program boleh di lawati di instagram KEKK 2016 . Semoga kita semua dapat memberika sokongan dan kerjasama yang baik untuk pengajuran kali ini. Jom ajak sahabat dan rakan taulan ke sana bagi memeriahkan program .

kekk 2016

https://www.instagram.com/kekk2016/

Boleh bawa bersama resume bagi mereka yang ingin memohon kerja yang bersesuaian dan minat yang mendalam. Semoga usaha ini akan membuka lebih peluang kepada masyarakay untuk lebih memandang serius kepada kerjaya kemahiran dan seni.

Lanjut boleh dapatkan info di sini : Artis Yang Hadir KEKK 2016

Ummi akan kesana lagi pada hari Ahad jam 2.30 petang. Jom kita beramai-ramai kesana ya. Jom kita memeriahkan dan juga menimba ilmu untuk mendalami kefahaman tentang kemahiran dan seni budaya.

Artikel Terdahulu : Pelancaran KEKK 2016 di MAEPS Serdang

Pusat Rawatan Bekam Dan Resdung Terbaik Di Perlis

Masih Mencari Pusat Rawatan Bekam Dan Resdung  ?

Dulu Ummi membesar di Perlis , tapi tak tahu di mana nak dapatkan rawatan bekam dan resdung. Di sini rupanya ada, Pusat Rawatan Bekam Dan Resdung Ams Wellness. 

pusat bekam perlis

Melangkah masuk ke Ams Wellness adalah satu rezeki. Di negeri Perlis, tak ramai yang menyediakan perkhidmatan bekam. Jadi kalau nak tahu, Ams Wellness yang terletak di pekan Arau adalah salah satu tempat yang menyediakan perkhidmatan bekam dan resdung. Bagi Ummi ini yang selesa, di yakini dan di percayai.

Lokasi Ams Wellness terletak diatas kedai capati beralamat di No 30B Tingkat Atas Jalan Empat Kompleks Tok Arau, 02600 Arau, Perlis.ams-wellness

Ummi berbekam disini dengan rasa amanya. Ruang menunggu yang disediakan pasti membuatkan kita rasa asyik dan dapat merehatkan diri sementara menunggu giliran.

Di Ams Wellness disediakan perkhidmatan bekam dan resdung untuk lelaki dan wanita. Elok sangat, boleh bekam atau ambik rawatan sekali gus suami isteri. Perawat disini semuanya terlatih dan sangat menyenangkan pelanggan. Tak percaya? Wajib cuba. Berani cakap sebab ini lokasi pilihan utama di Perlis untuk perkhidmaran bekam dan resdung.ams-wellness-3

Owh service yang disediakan antaranya seperti dalam poster. Ummi biasanya memilih untuk bekam. Bekam itu sunnah, baik untuk aliran darah di tubuh kita.

Kalau rasa muka gatal-gatal dan resdung, Ummi pilih untuk ambik rawaran resdung disini. Boleh juga bekam jerawat. Tiada kesan yang memudaratkan wajah, malah bertambah segar dan sihat.ams-wellness-2ams-wellness-4

Okay untuk maklumat lanjut boleh berhubung dengan pasangan suami isteri ini. Mereka pemilik AMS Wellness. Dengan bantuan staff disini, pasti kalau anda cuba sekali akan datang lagi. Biasa kita cuci muka luaran sahaja, kini kita ubah keadah dengan mendapatkan rawatan untuk kesihatan dan bersihkan dalaman. Pusat Rawatan Bekam Dan Resdung

Yang berada di Perlis, boleh bawa mak ayah yang kecing manis atau diabetis atau migrain cuba mendapatkan rawatan disini. Mana tahu, berbalik kepada cara alami akan mengubah tahap kesihatan orang tersayang termasuk diri sendiri. Betul?Galleri Testimoni Ams Wellness yang Ummi ambil daripada facebook mereka. Nak tahu call Ams Wellness dan booking hari ini.😄

Artikel Berkaitan  : Bekam Wajah  di Arau Perlis

Pusat Rawatan Bekam Dan Resdungbekam di perlis

Alamat Kedai : No 30B Tingkat Atas Jalan Empat Kompleks Tok Arau, 02600 Arau, Perlis

Link Page : AMS Wellness Centre -Perlis Tel  – Puan Farah  016-523 8769

Tips ajar anak belajar fokus dengan bermain

mainan kayu

Tips Anak Belajar Fokus Dengan Bermain.

Dalam mendidik anak-anak , Ummi ada kala akui memang jadi singa. Bukan apa, mendidik anak-anak ni manja sangat pun tak elok. Biar ada rasa hormat dan kasih sayang. Pada masa yang sama, Ummi tidak manjakan mereka dengan mainan yang terlalu kerap. Pilihan mainan juga ada hadnya. Kali ini Ummi  ingin kongsikan tips anak belajar fokus dengan bermain. Yer, bermain boleh tingkatkan fokus anak untuk belajar. Tips ajar anak belajar fokus Ummi kongsikan kali ini  sebanyak 3 tips. Boleh kan?

mainan kayu
Mainan Kayu Untuk Anak

Ummi ada belikan anak-anak mainan kayu. Seperti dalam gambar adalah mainan kayu untuk memancing. Mereka perlu memancing untuk dapatkan ikan yang mereka nak.Jadi, nampak kan bagaimana anak-anak usia 2-5 tahun belajar untuk duduk dan fokus?  Baca sampai habis ya, di bawah Ummi sediakan tips anak belajar fokus hanya dengan bermain.

Bukan mudah untuk letakkan anak-anak di satu tempat dan minta mereka fokus. Namun begitu, jika kita duduk bersama dan biasakan diri dengan mereka, insyaallah anak-anak boleh duduk diam dan bermain.

Pada masa itu, anak akan biasakan diri untuk duduk dalam satu tempoh masa. Fokus! Kesannya, ibu-ibu akan dapat lihat sikap anak-anak sama sebegini apabila mereka duduk untuk membaca.

mainan kayu

3 Tips Anak Belajar Fokus Dengan Bermain.

1: Sediakan anak-anak mainan yang boleh beri mereka tumpuan untuk bermain. Contohnya mainan kayu memancing.

2: Sediakan mainan yang berwarna. Warna akan menarik minat anak untuk bermain dan duduk serta beri fokus. Pada masa yang sama kita telah tarik minat visual anak untuk bermain dan fokus.

3: Temankan anak bermain dan tunjukkan permainan tersebut. Apabila ibu dan ayah bersama anak bermain, mereka akan lebih faham dan walaupun duduk dalam tempoh sekejap tetapi impaknya besar keatas minda separa sedar anak-anak.

Tips ajar anak belajar fokus

Artikel berkaitan : Diuji Apabila Anak Bangun Malam

Jadi, mulai sekarang kita sebagai ibu bapa perlu bijak untuk memilih mainan anak-anak. Biarkan mereka bermain dan mendapat manfaat daripada permainan. Bermain dan berseronok sangat memberikan impak tinggi epada minda anak-anak.

cara ajar anak fokus

Ummi doakan anak-anak ibu dan ayah semua mudah untuk fokus dan cemerlang dalam bacaan al-quran dan pelajaran. Semoga kita semua menjadi ibu ayah yang sentiasa memberikan manfaat kepada anak-anak demi masa depan mereka.

Train To Busan Selit Nilai Kasih Sayang

Mingguan Wanita Ex Oc UiTM Arau Merapat Ukhwah

mingguan wanita

Ex Oc UiTM Arau Merapat Ukhwah di Majlis Reunion 2016

Alhamdulillah kami semua dapat berkumpul bagi satu sessi reunion bersama dengan rakan-rakan seperjuangan satu ketika dulu. Semasa di UiTM Arau, kami antara pelajar yang banyak membantu HEP untuk menguruskan kemasukkan mahasiswa baru.  Nak tahu lebih lanjut dapatkan majalah Mingguan Wanita bagi keluaran Edisi 23-29 September 2016.  Kesibukan tidak menghalang untuk merapatkan ukhwah antara kami semua.

fb_img_1474425885159

Reunion ini adalah sessi perjumpaan OC atau orientation commitee ex UITM Arau (pembantu mesra siswa) dari tahun 2004-2006.

“Setelah tamat belajar,masing-masing membawa haluan.kerjaya dan keluarga . Ada yang menyambung pelajaran ke peringkat master dan phd. Dan ada yang meneruskan perjuangan dengan bekerja. Ketika kami di UiTM Arau, kami antara mahasiswa terpilih yang membantu pengurusan HEP untuk mengelola pelajar baru selama 1 minggu. Namun begitu, persediaan menerima mahasiswa baru mengambil masa selama 2 minggu awal kebiasaannya. :Jadi kamilah antara sukarelawan yang membantu pihak pentadbiran UiTM Arau secara sukarela.”

Susah payah kami ketika belajar dan menguruskan event besar seperti perasmian majlis orientasi pelajar baru banyak mematangkan kami semua. Dan Alhamdulillah, pengalaman lepas sangat membantu kami semua kini dalam menguruskan kerjaya masing-masing.

.
Tujuan diadakan adalah untuk mengeratkan silaturrahim sesama kami. Perpisahan kami sekian lama, tidak pernah putus walaupun kami berada di lain-lain tempat. Majlis berlangsug 17 julai 2016 , ketika masih lagi dalam suasana raya. Kemeriahan dapat dirasakan dan niat kami untuk bertemu kembali di permudahkan. malah dapat berukhwah bukan sahaja kami ex pembantu  mesra siswa ,(oc), tapi majlis  ini merapatkan juga ahli keluarga kami semua.

Reunion diadakan di rumah Puan Noridah Suleiman Timbalan Pendaftar Kanan UiTM Cawangan Selangor Kampus Puncak Alam di Kolej Raflesia 1 UiTM cawangan Selangor Kampus Puncak Alam. Hanya di foyer dan rumah tamu , reunion kami tetap berjaya diadakan. Bagi kami, majlis ini berlangsung dengan sempurna. Bukan mudah untuk kumpulkan kami semua dlm satu masa. Namun,atas ke akraban semua dan perancangan yg  singkat dapat juga di laksanakan.

Matlamat Reunion Kami Tercapai
Ya, ukhwah mak ayah drp zaman universiti telah berkembang sehingga anak2 dan cucu. Malah, yang lebih baik, networking ini dapat membantu rakan2 dalam perniagaan juga secara tidak langsung. Saya sendiri secara tidak langsung membantu sahabat ex oc UiTM Arau melalui penulisan di blog www.umminani.com . Saya war-war2 kan dan menulis serta mempromosikan perniagaan dan kepakaran mereka melalui penulisan.

Seronok sebab, sentiasa mengimbas kenangan lalu dan sekarang ibarat extended famili. mengetahui n mengambil berat, saling bertukar idea memandangkan pekerjaan masing masing adalah berbeza. Kepakaran dalam bidng masing-masing secara tidak langsung membantu kami semua.

Malah ada yang menjalankan perniagaan ,ini adalah satu networking ysng terbaik. dan ada yang beroleh rezeki drp silaturrahim ini. Perancangan selepas ini, kami cuba mengaturkan reunion di UITM Arau Perlis. Dimana Uitm Arau menjadi lokasi pertama pertemuan kami. susah payah kami suatu ketika dahulu telah menjadikan kami akrab dan bersatu sehingga kini. Kami merancang untuk mendapatkan penyertaan lebih ramai ex Oc Uitm arau bagi majlis reunion akan datang. Insyaallah.
fb_img_1474425874896 UiTM Arau

Selain itu ,  bagi reunion akan datang kami cuba untuk berbincangan dengan pengurusan uitm Arau bagi menyertai majlis orientasi pelajar bagi bagi pengambilan akan datang. Insya Allah. Saya yakin dan percaya  ini pasti mengimbau kenangan paling hebat.

Artikel Berkaitan :

Umminani.com di Media Akhbar Ruangan blog Harian Metro