Month: July 2016

UCAPAN SEMPENA GATHERING KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

blogger wanita famous

Assalamualaikum. wbth

Terima kasih kepada Puan dan Tuan pengerusi majlis Puan Shiqeen Sattar dari Shiqeen sattar.com dan Tuan Muda Razzey dari razzey.com yang bersedia untuk menjadi pengacara majlis kita pada hari ini.

IMG-20160730-WA0062

Saya, Nooraini Binti Ali atau lebih dikenali dengan Umminani, wakil daripada kelab blogger ben ashaari sangat berbesar hati dengan kehadiran Dato/Datin/Tuan-tuan dan Puan/Puan sekalian untuk bersama-sama ahli komuniti kelab blogger ben ashaari pada hari ini.

IMG-20160730-WA0079

Bersyukur kita ke hadrat ilahi kerana dengan limpah kurnianya dapat sama-sama kita berada dalam majlis yang serba indah pada hari ini. Saya mewakili kelab blogger ben ashaari ingin merakamkan jutaan terima kasih semua penaja yang sangat berbesar hati meraikan kami semua.

IMG-20160730-WA0048

Penaja Lokasi & Makanan UMMIZA CAFE

Penaja Burger SECONDITEM BURGER BANTING

Minuman Rasmi Oleh YEO’S MALAYSIA

Penaja Hamper Utama :

IMG-20160730-WA0060 IMG-20160730-WA0049

COSMODERM

TIGERUS

FATA BESTARI HOLDING , terima kasih banyak-banyak.

Tanpa sokongan pihak penaja, khasnya Ummiza Café, pasti majlis gathering pada hari ini tidak dapat disempurnakan.

LATAR BELAKANG KBBA9 DAN KEAHLIAN

Untuk pengetahuan semua, keahlian kelab blogger ben ashaari ini sehingga kini seramai hampir 120 orang dan latar belakang mereka terdiri daripada pelbagai latak balakang yang istimewa. Ada antaranya seperti saya, government servant, ada yang usahawan malah tidak kurang juga yang masih belajar. Latar belakang yang berbeza inilah yang mewarnai dan memeriahkan kelab blogger ini.  Saya sendiri amat tertarik dengan kelab blogger ini pada awalnya kerana melihat mereka didalam komuniti ini saling memberikan kerjasama yang baik . Ianya dapat dilihat melalui #hashtaq kelab blogger ben ashaari.

Malah kami amat berterima kasih kepada ben , kerana memilih  dan membuka keahlian kepada kami untuk menjadi sebahagian daripada kelab blogger ben ashaari, waima daripada zero knowledge tentang blog sehinggalah menjadi antara blogger yang berpengaruh. Tahniah dan TERIMA KASIH kami ucapkan kepada BEN ASHAARI. (berikan satu tepukkan kepada BEN ASHAARI).

TUJUAN

Kelab blogger ben ashaari pada asasnya mengumpulkan blogger-blogger dari seluruh pelusuk negeri untuk bersama-sama menjadi satu komuniti yang bukan sekadar menulis, tetapi menjadi antara penulis yang berpengaruh, menjadi penyampai dan penyumbang berita yang boleh memberikan manfaat kepada masyarakat di luar sana.

Oleh sebab itu, pengasasnya iaitu BEN ASHAARI sendiri sentiasa menasihati dan membimbing ahli kelab blogger ben ashaari untuk menulis perkara yang baik-baik dan memberikan manfaat kepada pembaca.

Ben sendiri menekankan bahawa,  biarlah  blogger dipandang antara orang yang membantu memberikan informasi yang benar dan menjauhi daripada perkara yang negative. Biarlah tulisan blogger-blogger ini menjadi inspirasi malah jika ditulis kearah kebaikkan diharap ianya menjadi asbab kepada saham akhirat kita semua kelak. AMIN

Semoga kerjasama yang ditunjukkan bukan berakhir disini, tetapi saya mendoakan agar kelab blogger ben ashaari dapat memberikan lebih manfaat kepada ramai orang melalui penulisan di blog dan lain-lain media sosial seperti facebook, instagram dan sebagainya.

Saya juga sentiasa berharap, pihak penaja tidak serik bekerja sama dengan kami semua, malah kami mengalukan jika ada lagi kerjasama yang boleh kita sama-sama laksanakan selepas ini. Saya juga mengalukan lebih ramai usahawan atau pihak yang berminat bekerjasama dengan Kelab Blogger Ben Ashaari tampil atau berhubung dengan kami. Insyaallah, kami cuba memberikan kerjasama yang sebaiknya.


INILAH YANG DIKATAKAN,

UMPAMA BELAYAR TELAH SAMPAI DI PELABUHAN

UMPAMA BERKAYUH TELAH SAMPAI DI MUARA

UMPAMA BERJALAN TELAH SAMPAI DI DESTINASI

TIADA UNTAIAN KATA YANG MAMPU DILAFAZKAN

SELAIN

UNGKAPAN RASA SYUKUR

DAN UCAPAN TERIMA KASIH KAMI

BUAT SEMUA ATAS KESUDIAN HADIR

DAN

MEMERIAHKAN LAGI  MAJLIS  YANG  PENUH  KEBERKATAN  INI.

MAWAR MERAH DI ATAS PETI

BUNGA MELUR SAYA KALUNGKAN

TUAN RUMAH BERBESAR HATI

APA YANG KURANG MOHON MAAFKAN

Sekian. Wabillah hitaufiq….

 

DESIGN SENDIRI JE…

Ummi tengah designkan card business dan juga untuk pelbagai kegunaan. Kalau uols tengok kan, antara semua ini mana satu pilihan uols? Bezanya cuma kat  bahagian susun atur ig, fb dan juga tulisan untuk ig : Ummi_nani dan UMMI_NANI .. mana satu uols nampak macam okay ? Memang nak simple jer, tak mau crowded. senang nak attrack mata memandang, dan fokus orang melihat. Boleh ker uols tolong komen?

business card4
PILIHAN NO.1
business card2
PILIHAN NO.2
business card3
PILIHAN NO.3

Tq yer kepada sahabat yang meninggalkan komen di sini. Sangat menghargai ketulusan hati uols.. Ummi nak print card yang sesuai untuk pelbagai kegunaan. Tq uols.

JEMPUTAN KE GATHERING RAYA KELAB BLOGGER BEN ASHAARI 2016

KELAB BLOGGER BEN ASHAARI

KBBA9 akan mengadakan majlis hari raya Aidilfitri 2016 pada esok 31 Julai 2016. Jadi masing-masing ada task masing-masing, dan Ummi bertugas untuk menyediakan kad jemputan. Masa buat kad ini, banyak yang terlepas pandang, tapi dah jemput pun. So, kira halal lah.  Tarikh smeua betul, cuma yang salah tu adalah nama cafe “Restoran Ummiza” sepatutnya “Ummiza Cafe” , dan “Majlis Hari Raya Aidilfitri” sepatutnya “Gathering Kelab Blogger Ben Ashaari” . 

So , mana  yang silap tu mohon ampun dan maaf yer semua ajk yang terlibat. Walau bagaimanapun setakat hari ini kerjasama daripada ahli komuniti kelab blogger ben Ashaari sangat baik. Sebab tu sangat sayangkan kelab ini. Semua blogger memberikan kerjasama dan saling ambil berat satu sama lain. Rugi siapa tak join Kelab Blogger Ben Ashaari tau.. 🙂 

stock-vector-an-islamic-greeting-card-template-for-holy-month-of
KAD JEMPUTAN GATHERING KBBA9
IMG-20160729-WA0004
BANNER YANG DI PILIH AKHIRNYA SANGAT MENARIK

¥So, hasil daripada perbincangan ajk dan semua ahli kelab, akhirnya design ini dimuktamadkan. Gathering Raya Kelab Blogger Ben Ashaari di Jenderam Hulu akan ditaja oleh senarai berikut. Terima kasih kepada semua penaja yang sangat berbesar hati meraikan kami semua.

Penaja Lokasi & Makanan UMMIZA CAFE
Penaja Burger SECONDITEM BURGER BANTING
Minuman Rasmi Oleh YEO’S MALAYSIA
Penaja Hamper Utama :
COSMODERM
TIGERUS
FATA BESTARI HOLDING

Bagi semua yang berminat nak tahu tentang sponsor kali ini boleh  melawat IG mereka seperti di bawah :

@ummizacafe
@yeosmalaysia
@cosmoderm
@dr.tigermilk
@fatabestari
@seconditemburgerbanting

Terima Kasih Rakan Penaja, semoga majlis esok berjalan lancar hendaknya.  Amin

HAPPY BIRTHDAY SAYANG

HAPPY BIRTHDAY SAYANG

IMG_20160725_203520
23 Julai 2016 genap usia Mr Suami ke 32 tahun. “Happy Birthday Sayang”. Alhamdulillah di berikan kesihatan yang baik serta memiliki kesempurnaan kurniaan Allah swt. Tanpa mu siapalah daku …ewah..


SAMBUT DENGAN MAK DAN ABAH 

IMG_20160723_123048

Seringkali setiap kali birthday Ummi akan sambut dengan suami. Dan tak lupa juga mak dan abah yang membesarkan suami. Sebabkan kali ini ,birthday pada hari Sabtu maka Ummi ambil kesempatan untuk meraikan bersama mak dan abah dahulu. Yer la, jika tak ada mak dan abah mana mungkin Ummi akan bertemu dengan Mr Suami kan..😄

Jpeg

Pagi Sabtu lalu, Ummi dan Mr Suami ajak mak dan abag serta adik ipar meraikan birthday suami (bahagian 1 ) 😊 kat AEON Big Bandar Tun Hussien Onn. Kami jumpa di KFC jam 11.00 pagi.

Yang terlebih seronok bukan si abah, taoi anak-anak. Yer la, 6 kali birthday, 6 kali jugaklah birthday mereka. Hahaha… layan jer la kan..mujur tak minta hadiah sekali. Kalau tak mau kena sediakan lagi 3 hadiah +1 hadiah abah mereka.


GHOSTBUSTER

Tapi siapa yang dapat rasa dilayan kan…bila dengan anak-anak habis lah si abah. So kami decide untuk meraikan bersama berdua-duaan pada hari Isnin semalam.

Jpeg

Macam biasa hantar anak ke rumah pengasuh dan Ummi abah berjalan la…selamat tinggai anak-anak Ummi😀😀. Kami pergi tengok wayang , sebab tak tahu nak layan cerita apa yang best kami hanya menonton GHOSTBUSTER.
Sinopsis cerita nanti Ummi cerita okay(walaupun lambat😀).

Selesai menonton, dah jam 1.30 tengahari, jadi kami solat dulu. Sebab kami hanya habiskan masa di AEON BALAKONG, so Ummi decide nak cari hadiah untuk pengasuh sekali.


BIRTHDAY MAMA  DAN KAK DEE

Jpeg

Birthday mama, 26 Julai dan Kak Dee 27 Julai. Belilah hadiah sekali sebagai tanda penghargaan. kak Dee Ummi belikan jam tangan dan kat Mama tudung De Salma. Okaylah daripada tak beri apa-apa kan.😄

Nak makan besar tak ada lah kali ini, cuma Ummi belanja makan kat Aliff Bistro..hahaha kejamnya isteri solehah!! Bukan gitu, Ummi ada plan lagi baik punya..hahha..jangan salah sangka..kedekut amat si isteri ini yer😂.

Okay apa lagi cerita birthday Mr Suami seterusnya? Nanti okay. Yang romantik sikit. Okaylah..menaip ini pun otw pergi kerja, atas motor..haha sempat kau!! bye

BABY SUSU IBU KINI 4 BULAN DENGAN MILK BOOSTER IBUSURI

BABY SUSU IBU DAH 4 BULAN , IBU MINUM MILK BOOSTER DARI IBUSURI

Ummi seronok sangat, baby Ummi dah masuk 4 bulan 16 hb ni, membesar dengan sihat hanya dengan susu ibu dan Ummi minum milk booster daripada ibusuri.

PicsArt_07-21-10.07.44

Yang bestnya berat baby dah 7 kilo lebih..berat tak berat tu? Bila baby Zakkir dah 4 bulan, seronok Ummi dia dah nak boleh kedepan. Wah kalau ada ibu ibu ada anak kecik macam Ummi mesti ada perasaan sama kan. Walaupun bersalin secara operation, alhamdulillah kami berdua sihat.


SUSU IBU BAGI BABY KENYANG DAN TIDUR SELESA

PicsArt_07-21-10.10.07
Baby Zakkir ni kategori cepat besar juga. ramai yang tanya ummi bagi minum apa? Ummi cakap “Ummi bagi susu ibu sahaja”. Betul, susu ibu sangat membantu. tapi untuk Ummi maintainkan susu, kena rajin sangat pam. Kalau stress tu memang susu drop sangat, tapi Ummi sabarkan hati dan terus berdoa agar susu ibu cukup untuk baby Zakkir. Untuk baby Zakkir, bila baby dah kenyang Ummi pun tidur lena. Sangat mudah nak jaga baby. Baby kurang meragam bila perut kenyang. Isu baby Zakkir kembung perut ke atau angin memang Ummi tak pernah hadapi. Anak-anak Ummi Allah bagi mereka perut yang serasi dengan apa juga yang Ummi makan.


MAKANAN BERKHASIAT UNTUK UMMI DAN BABY

PicsArt_07-21-10.08.52
Bagi ibu ibu jika 1st time, atau baby pertama, masa pantang tu makan sahaja apa sahaja yang dianggap selamat. Kalau Ummi bab pantang ni, makan selagi doktor cakap makanan tu okay. So, bila Ummi makan pun okay susu untuk baby Ummi pun okay. Nak tahu susu ibu ini bagus ke tidak, senang je, bayi minum.tak ada alahan. Bagi Ummi sebab tu ibu -ibu perlu minum susu sebagai makanan tambahan kepada ibu dan bayi. Nak minum susu apa? Klik sini.

So, jika ibu-ibu risau baby tak nak menyusu maka banyakkan sabar. Ibu sokong baby dengan beri baby sentuhan dan banyakkan peluk baby supaya baby rasa selesa dan suka minum. Lagi, baby kena cukup tidur untuk tumbesaran sihat. Bila baby dah sihat, Ummi mama ibu semua sihat dan taklah mengantuk untuk pergi kerja kan😊.


PERINGATAN BERKENAAN VAKSIN DAN KEPERLUAN KEPADA BABY

Lagi, bab vaksin, Ummi beri mengikut ketetapan daripada kementerian kesihatan. Sebab ummi bukan pakar. So, harap ibu ibu lain juga berikan yang terbaik kepada anak-anak termasuk cukupkan vaksin mereka. Namun, jika ada yang tak setuju, Ummi doakan baby kalian selamat membesar dengan sihat.

Okaylah, Ummi nak teruskan mengepam susu untuk baby. Jumpa lagi ya. Selamat menyokong penyusuan ibu.

POLIS TRAFIK DI HINA SATU CABARAN

 PERNAH DI HERDIK DAN DIHINA

Selamat pagi rakan-rakan Ummi. Peenah di herdik dan dihina, tapi tak putus semangatvuntuk Ummi terus bekerja. Dan inilah yang Ummi curahkan sempena hari raya lepas. VIDEO yang tak kurang viral sehingga kini. Dalam video ini Ummi berpasangan dengan Shiqeen Sattar Semoga terus bermanfaat kepada ramai orang.

Screenshot_2016-07-19-08-38-02

Hari raya dah makin ke penghujung. Op selamat juga dah berakhir 13 Julai lalu. Ada perkara yang best iaitu ke kemalangan menurun. Namun begitu sejauh mana rakyat sebenarnya sedar bahaya lalulintas? Kebetulan atau memang mereka dah betul-betul berubah.?

IMG-20160719-WA0036

Apapun tak semua yang berubah. Masih ada yang melakukan kesalahan menggunakan laluan kecemasan semasa memandu dan musim perayaan. Mereka yang salah tetap dikenakan tindakan.


Sumber Fb : JSPT

18/07/16 @ Trafik KL
ANALISIS OPS SELAMAT 9/2016 -AIDILFITRI-

Pada 15/07/16, sidang media telah diadakan di Bilik Gerakan JSPT KL oleh YDH. SAC Zazali bin Hashim, JPJKK IPK KL bersama Ketua JSPT KL, YDH ACP Mohd Nadzri bin Hussain berkenaan Analisis Ops Selamat 9/2016 -Alidilfitri- bermula 29 Jun 2016 hingga 13 Julai 2016.

** Sepanjang tempoh OP Selamat 09/2016 Aidilfitri dari tarikh 29 Jun 2016 hingga 13 Julai 2016, sebanyak 2297 kes kemalangan jalan raya telah dicatatkan berbanding dengan 2236 kes bagi OP Selamat 07/2015. Secara keseluruhan, ini menunjukkan peningkatan sebanyak 61 kes (2.7%) bagi kesemua kes kemalangan jalan raya.

> Kes kemalangan maut mencatatkan bacaan sebanyak 6 kes dengan 6 kematian berbanding OP Selamat 07/2015 iaitu 11 kes dengan 12 kematian. Ini menunjukkan kes kemalangan maut mencatatkan penurunan sebanyak 5 kes (-45.5%).

>Kes kemalangan cedera parah sepanjang OP Selamat 09/2016 adalah sebanyak 2 kes. dan Op Selamat 7/2015 juga mencatatkan bacaan yang sama iaitu sebanyak 2 kes.

>Kes kemalangan cedera ringan mencatatkan bacaan sebanyak 5 kes berbanding OP Selamat 07/2015 iaitu 15 kes. Ini menunjukkan kes kemalangan cedera ringan mencatatkan penurunan sebanyak 10 kes (-66.7%).

>Kemalangan rosak sahaja mencatatkan bacaan sebanyak 2284 kes berbanding OP Selamat 07/2015 iaitu 2208 kes. Ini menunjukkan kes kemalangan rosak sahaja mencatatkan peningkatan sebanyak 76 kes (3.4%).

>Kemalangan sepanjang tempoh OP Selamat 09/2016 Aidilfitri berlaku pada kadar purata 153 kes sehari berbanding 150 kes bagi tempoh OP Selamat 07/2015.

GALLERY MEMANTAU SEPANJANG OPS SELAMAT 9/2016

Ini antara koleksi Ummi ketika bertugas di lapangan sepanjang Ops Selamat Hari Raya Aidilfitri tahun ini. Semoga di permudahkan juga pada masa akan datang dalam menjalankan tugas dan diberikan kesihatan yang baik.

Live update : Klik Sini (live video)

Link Facebook Update: Klik Sini

IMG_20160710_134229 IMG_20160711_131737
IMG_20160711_111353 PicsArt_07-10-06.09.47 IMG-20160628-WA0022

RAYA LAGI SEBELUM HABIS SYAWAL

BERHARI RAYA LAGI SEBELUM HABIS SYAWAL

Jpeg

Sabtu lepas Ummi dengan suami dan anak-anak berhari raya sakan tu dengan kawan-kawan. Awal pagi dah setting nak pergi beraya, lepas dah breakfast terus keluar. Kiranya memang nak beraya sakan lah. Jam 10 pagi kami singgah dulu rumah mak a.k.a rumah tok depa. Singgah beraya, sebab raya hari tu dah beraya kat Perlis tak sempat nak beraya dengan tok dan opah depa. Cuma masa sebelum balik tu dah singgah la, mood raya belum sampai masa tu. So, Sabtu hari tu mood berhari raya dah mai… apa lagi, jalan sakan kami semua.


REUNION EX OC UITM ARAU,PERLIS

IMG_20160716_231648
Selepas tu, kami terus gerak UiTM Puncak Alam, rumah terbuka Pn Noridah HEP masa kat UiTM Perlis. Masa dulu, kami geng pembantu mesra siswa memang close sangat dengan HEP, tu sebab sampai la ni masih berhubung. Geng-geng OC ni pula, antara student penting yang melancarkan minggu mesra siswa zaman di UiTM. Sebut sahaja beberapa nama yang famous, seperti Fakran, Pak Sheikh pasti sampai pak guard kenal.

IMG_20160716_151554

Kami tak dapat lupakan zaman jadi OC masa Perlis Banjir dulu. Masa tersebut, menerima kehadiran pelajar baru dengan sampan. Sangat nostalgia. Gambar tak ada pula dalam simpanan, cuma dalam ingatan masih segar. Siapa ingat?

Sekarang dah berjumpa, masing-masing dengan keluarga. Anak dah besar-besar semua. Bagusnya wassap ini, dapat himpunkan kami dalam 1 group dan faedahnya, ada yang dapat dirujuk bergantung kepada kepakaran masing-masing. Ada baiknya reunion ini, cuma kena jaga adab dan batasan.Insyaallah jika ada batasan ukhwah tu lebih lama dan di berkati.


GEGAR RUMAH EZZA AZLAN

Ezza Azlan , salah seorang blogger juga yang mana buat open house juga hari Sabtu lepas. Ini wajib Ummi hadirkan diri. Mana boleh terlepas, sebab kak Ezza Masak setahun sekali jer..hahaha ada video life tgk kat link ini.

IMG-20160717-WA0004

Dengar gelak tawa kami, tau la meriah ke tidak. Disini bukan sahaja KBBA9 berkumpul, tapi kami juga mengeratkan silaturrahim antara kami dan keluarga. Thanks kak Ezza, next time plan buat BBQ eh…. sebab suasana kejiranan kak Ezza best. (u take note yer kak Ezza).

Jpeg

Dapatlah kami rasa masakan special kak Ezza hari sabtu lepas iaitu Mee Kari Special. Sedap oooo…2 kali kut Ummi dengan Mr Suami menambah … maaf lah yer, sebab sedap sangat dah lupa diet.

IMG_20160716_234140 IMG_20160716_234034 IMG_20160716_234612

Gegar lagi rumah kak Ezza , bila banyak pot menarik untuk kami bergambar. Sana -sini nak snap gambar sebenarnya walaupun bateri dah menampakkan 5%.
Tengoklah, ini beberapa gambar suasana di rumah kak Ezza. Kak Nina yang menunggu hari nak bersalin pun sampai kat rumah kak Ezza. Katanya tak per, hospital dekat, kalau dah nak bersalin. Dah macam adik beradik di rumah kak Ezza, sakan juga lah berayanya. Bersembang tu yang best. Tambahan kak Ezza dan suami memang sporting. Tak lah janggal sangat sehingga bersopan santun gitu… Memang habis hilang sopan hahaha Minta Maaf sekali lagi ya tuan rumah. 😄😄


MENZIARAH TUAN JASNI DAN KELUARGA

IMG-20160716-WA0028
Last hari tu kami singgah ke Kuang, Sg Buloh rumah ASP Jasni. Sahabat lama Mr Suami sejak dari Sg Petani. Mendengar cerita mereka, rasa tak cukup masa. Sampai pun disini dah jam 645 petang. Sebab dah lama Mr Suami dan Tuan Jasni tak berjumpa, lama jugalah mereka berbual. Dan ingat Tuan Jasni ini, antara orang pertama yang tahu kami bercinta pada 2008 tu, masa Ummi praktikal kat Balai Sg. Petani. Dah nak pencen pun dia. Semoga selamat semuanya.

PicsArt_07-18-04.21.08

Dan, berakhirlah jalan-jalan raya kami hari tu Jam 1130 malam. Sampai rumah Ummi dan anak-anak dah keletihan. Terus tidur , mujur dah solat sebelum balik. Semoga ukhwah kita dan silaturrahim yang terbina kekal selamanya. Insya Allah. Amin.

YAKIN TAK DENGAN SEDEKAH?

YAKIN TAK DENGAN SEDEKAH? 

Yakin tak dengan ganjaran bersedekah? Pernah dengar kan orang selalu cakap, sedekah itu lebih baik disaat tiada atau masa rasa tak cukup. Baru-baru ini Ummi alami sendiri. Cukup terkesan dengan apa yang Allah swt beri.

Melihatkan baki kat akaun bank, simpanan menyusut. Tapi hati ini dah nekad untuk belikan sesuatu untuk ayah(suami kepada pengasuh anak-anak) sehelai tshirt raya.


Jpeg
JpegSERONO

Bukan apa-apa sekadar nak berkongsi rasa seronok sahaja berhari raya. Sebab tahun ini ayah sendiri dah tak ada bagi tahun ke 3, jadi apa salah belikan untuk ayah lain pula. Ayah berusia 56 tahun,so Ummi sendiri rasa macam ayah Ummi.

Balik kerja terus cakap kat Mr Suami

“Sayang jom singgah Aeon belikan tshirt kat ayah.”

“Sayang nak pakai bajet mana?” soal suami.

Tak pe,memang dah ada bajet. Jawab Ummi. Balik kerja singgah sekejap dan kami dapat 1 tshirt maroon untuk ayah.

Masa ini beri memang tak harapkan apa-apa balasan mahupun ganjaran. Sebab memang nak bagi. Dah nekad nak bagi.

2 hari berlalu….. tiba-tiba jumpa seseorang semalam, Ummi di panggil dan satu sampul raya di berikan. Katanya Duit Raya. MasyaAllah, ingatkan biasa-biasa sahaja jumlahnya.

Buka jer sampul, Ummi tengok note biru beberapa keping. Kira punya kira, okay sejumlah wang.

Pagi ini duk teringat duit raya lagi. Baru tersedar yang jumlahnya 10x ganda daripada nilai tshirt yang Ummi belikan pada ayah. Masyaallah.

Allah balas segera. Menyesalnya tak belikan yang lagi mahal😂. eh! Bukan tamak, tapi Allah ajar Ummi agar beri sesuatu tu ikhlas. Bila ikhlas Allah sendiri bagi tak perlu nak minta.

Syukur sangat.Bukan susah nak tenang dan kaya. Teringat kata-kata Datuk Dr Prof Muhaya “ADA→ BERI→ DAPAT” , Jangan berkira-kira dengan Allah swt, sebab DIA tidak pernah berkira-kira dengan kita pun.

Motivasi pagi ini. Dan juga ingatan untuk diri sendiri. Okaylah, sebelum mula kerja, jom sedekah sendi kita dengan solat DHUHA. 😊😊😊 Salam Jumaat.

BERSALIN CEASER KE NORMAL?

BERSALIN CEASER KE NORMAL?

Bila tiba saat nak bersalin, ada yang pening, risau dok pikir nak bersalin ceaser ke normal. Tak Kurang yang memilih untuk ceaser sebab katanya tak sakit berbanding bersalin secara normal. Malah ramai orang cakap:

“Penat ooo bersalin! sakit ooo! Tak mau dah…merana !”

Tapi sebab sakit tu lah kita ibu-ibu di bersihkan daripada dosa-dosa kecil.


BERSALIN PENGHAPUS DOSA KECIL

Dalam satu hadis, Rasulullah s.a.w bersabda “Apabila seorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosanya seperti mana ibunya melahirkannya”. Masyaallah besarnya ganjaran daripada Allah swt untuk sekalian kita yang bergelar ibu. Hadis ini merujuk kepada wanita solehah. Setiap kali kita bersalin, dosa-dosa kecil kita akan gugur, dan kembali bersih daripada dosa.

Jika kita takut mati ketika bersalin ,risau gemuk lepas bersalin sama-samalah kita bertaubat, kerana ganjaran yang Allah swt janjikan lebih besar tak ternilai dek akal mengira. Masyaallah. Bersyukur disaat kita sedang bermain dengan anak dan melalui proses kehamilan ,masih ada rakan kita yang meninginkannya.


4 ANAK 7 TAHUN USIA PERKAHWINAN

IMG_20160706_102442

Sepanjang hampir 7 tahun usia perkahwinan Ummi, Ummi diberi peluang bersalin sekali normal dan 3 kali ceaser oleh Allah swt. Namun, Ummi bersyukur tiada satu pun yang memudaratkan malah menyakitkan. Semuanya berlaku secara baik dan tiada tinggalkan kesan yang buruk. Ummi sehingga kini, memilik 4 cahaya mata, Alhamdulillah sihat dan masih dapat jalankan tugas seperti biasa.


Artikel berkaitan:
BERSALIN & BERPANTANG PART 1
BERSALIN & BERPANTANG PART 2
BERSALIN & BERPANTANG PART 3

BERSALIN & BERPANTANG PART 4

Bab pantang, Ummi bukan 100% ikut amalan tradisional, tapi berpantang inut kemampuan. Hanya anak pertama dan kedua mak jaga, dan yang lainnya berpantang sendiri. Alhamdulillah dengan set Ibusuri juga banyak bantu Ummi ketika berpantang.


CEASER ATAU NORMAL?

Kembali kepada cerita bersalin. Waima nak bersalin di air atau secara normalahupun ceaser semuanya pilihan kita. Pilih yang mana selamat dan kita yakin. Sebab kita kena usaha juga untuk bersalin ini. Sebab tu ada isu bersalin dengan doktor lelaki atau wanita. Ummi sendiri memilih untuk bersalin swasta dengan doktor perempuan bagi anak sulong dan kedua. tapi bila emergency anak ke 3 ,Ummi kuatkan azam berdoa supaya dapat doktor perempuan di labour room. Ummi dapat apa Ummi doakan walaupun dalam keadaan kecemasan. Sebab yang gerakkan sesuatu tu Allah, bukan kita. Minta sahaja daripada Allah swt. Yakin!


BERSALIN DALAM AIR

PicsArt_07-14-09.45.31

KENYATAAN AKBAR DAN KOMEN KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA (KLIK SINI)

LAGI : Klik link

Water births have no proven benefit and could be dangerous: Study highlights risk of infection and breathing problems for babies.

So, bab nak bersalin dalam air, Ummi tak nak komen lebih. Pilihan kat tangan kita. Buat keputusan yang baik untuk zuriat yang kita kandung 9 bulan 10 hari. Bukan senang nak capai 9 bulan dan selamat. Kalau tak jadi apa-apa alhamdulillah. Kalau sebaliknya menyesal tak sudah. Jadi, doa banyak-banyak bagi ibu yang nak bersalin dalam masa terdekat dan pilih hospital serta doktor yang anda yakini. Kalau tak boleh memilih, teruskan doa dalam tahajjud dan doa setiap masa. InsyaAllah Allah swt akan permudahkan.

VAKSIN DAN KENAPA PENTING KEPADA ANAK?

VAKSIN DAN KENAPA PENTING?

FB_IMG_1468217786734

28 Jun 2016 Ummi berkesempatan untuk hadir majlis berbuka puasa Kementerian Kesihatan bersama pengamal media bagi tahun 2016. Majlis kali ini diadakan di Seri Pacific Hotel KL. Jemputan VVIP semestinya adalah YB Menteri Kesihatan Malaysia iaitu YB Dato S. Subramaniam. Majlis diadakan bagi meraikan rakan-rakan media kementerian kesihatan sepanjang kerjasama yang diberikan. Pada sessi sidang media juga, YB Menteri ada mengulas tentang pemberian vaksin dan kenapa penting kepada anak-anak. 

KLIK SINI ULASAN YB MENTERI KESIHATAN

Bila dapat tahu tentang bahaya bila tak cukup vaksin pada anak, Ummi nekad pastikan anak-anak Ummi lengkap dengan Vaksin seperti di syorkan.

Baca Pula di fb Puan Felinna, terus rasa nak war-warkan lagi kepada rakan-rakan Ummi agar jangan pandang enteng tentang pemberian vaksin kepada anak-anak kita.

Sedikit info:

Tujuan imunisasi merupakan upaya yang dilakukan untuk memberikan kekebalan pada bayi dan anak dengan memasukkan vaksin ke dalam tubuh agar tubuh membuat zat anti untuk mencegah terjadinya penyakit tertentu. Inilah yang dimaksud dengan pentingnya imunisasi bagi anak bayi buah hati kita semuanya.

Berikut jadual pemberian vaksinasi imunisasi yang pokok yaitu :
Bayi Umur < 7 Hari : Hepatitis B (Hb)0.
1 Bulan : BCG, Polio 1
2 Bulan : DPT / HB1, Polio 2.
3 Bulan : DPT / HB2, Polio 3.
4 Bulan : DPT / HB3, Polio 4.
9 Bulan : Campak.

#RaifFathullah

KLIK SINI BACAAN LANJUT TULISAN PENDAPAT PUAN FELINNA
Semoga kita semua dalam lindungan Allah swt, dan apa juga keputusan rujuk pada yang lebih pakar.


REZEKI KOMUNITI KBBA9

IMG-20160628-WA0060

Bagi Ummi peluang kami berbuka puasa bersama KKM adalah satu peluang yang amat baik. Tambahan komuniti KBBA9 yang hadir adalah terdiri daripada blogger yang ada anak-anak kecil dan menjada anak-anak saudara yang masih kecil. Jadi,inilah peluang untuk kami semua menambah ilmu pengetahuan dan keyakinan tentang pemberian vaksin juga.

Selain itu, bila komuniti Kbba 9 berjumpa, memang macam dah tak ingat dunia. Macam-macam cerita nak berkongis, daripada tips parenting sehingga business. Tu sebab KBBA9 bukan biasa-biasa. Masing-masing ada kepakaran masing-masing dan mahir dlm tugas dan tanggungjawab mereka.

Kami yang hadir rasa bertuah sangat sebab terpilih untuk hadir dan beramah mesra dengan ahli dan staff Kementerian Kesihatan yang hadir.

Semoga kami semua juga dapat panjangkan pengetahuan yang ada untuk dikongsikan bersama rakan-rakan lain di luar sana demi kelangsungan hidup anak-anak kita semua kearah yang baik.


ARTIKEL BERKAITAN :

shiqeensattar.com/suntikan-vaksin-lima-serangkai

cikza.com/2016/07/iftar-bersama-yb-menteri-kesihatan-bersama-pengamal-media-2016

shehanzstudio.com/2016/06/iftar-bersama-yb-menteri-kesihatan-dan-pengamal-media-2016-di-zende-seri-pacific-hotel.html


GALLERY

FB_IMG_1468392443204 FB_IMG_1468392237911 FB_IMG_1468392403401