Month: February 2016

PREGNANCY KE 4 – DI HKL TOP UP DARAH

REST

Seharian di pejabat semalam rasa sakit dada, sebab memang jenis lasak,jadi tak ambik kisah,ingat biasa-biasa shj.

Balik kerja merempit dn suami Muazam Nawawi , still okay. Syukur.

Jam 730pm, rasa menyerang didada.
Nak bersalin dah ke nii.
Terus angkat beg,pergi hantar anak-anak di rumah mama mereka , dan terus ke HKL.

Rehat disini semalaman, doakan untuk saya segera sihat ya.

#umminani

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

KUASA DAN PENINDASAN

KUASA DAN PENINDASAN
————

Dibawah cerita Puan Felinna, hakikatnya dimana2 kita akan jumpa manusia yang sebegini. Hati!

Yakinlah Rezeki drp Allah swt,bukan drp manusia. Jika hari ini Allah swt pinjamkan Kuasa utk mentadbir, tapi Kita Lalai Dan Riak,Menindas Orang, Yakinlah Juga, ALLAH swt mampu Bagi Pinjaman, Mampu Juga DIA menarik semula apa yang diPinjamkan.

Buat Seikhlas Hati, Niat Kerana Allah swt.
Rezeki Tak Pernah Salah Alamat.

Semoga kita Jadi Pentadbir Yang Amanah Dengan Rezeki Yang Allah swt berikan.

#umminani
#gslef
——–
Kredit kepada Kak Felinna

Nak konsisten solat lebih mudah dari nak menjaga hati dari terus bersangka baik. Ramai org mengaku akan soal ini.

Kita manusia. Dibekalkan banyak sikap. Banyak sifat. Hasad, dengki. Iri. Benci ini antara sikap yg bakal memusnahkan hati.

Orang berjaya saat hati berkata negatif akan cepat cepat istighfar and mula berfikir positif.

Menjadi berjaya haruslah selari luaran dan dalaman. Jangan kita jadi orang berjaya yg menjatuhkan org berjaya lain.

Kehidupan seperti Roda. Kakfel pernah hadapi org macam ni banyak kali. Dijatuhkan. Apa kakfel buat? Doakan shj mereka naik supaya mereka di atas kita dan kita di bawah mereka so mereka dah tak perlu tarik kita jatuh.

Ini antara Rahsia kami suami isteri kekalkan Raffelinna Sdn Bhd 5 tahun di industri. Dan bagaimana kami sentiasa tenang menghadapi banyak issue.

Keyakinan kita bukan kepada sesiapa atau teknik mana pun tapi Allah! Kejayaan datang selepas kita sendiri berjaya menjadi org BERJAYA.

—————

#mencarikejayaan #bisnes

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

REZEKI DAN SIMPANAN ;)

Assalamualaikum.
Kakcik, abg cik,kaklong, adik-adik di mana?

Biar  apa kerjaya kita,business kita,jangan malu untuk mengaku, sebab ianya adalah Rezeki Kita. Ada anak rezeki,anak suami Rezeki. Apa lagi nak didustakan. Bukan Wang Ringgi Sahaja Rezeki

Biar Nampak “miskin” tapi Simpanan Berkepuk. Kerja apa Sekali Pun, Boleh Menyimpan, Asalkan Konsisten.

#umminani

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

BIRTHDAY : MUHAIMIN 3TAHUN PART 2 – GRAND SEASON HOTEL, KL

Alhamdulillah , 2016 angah Muhammad AfeeF Muhaimin cukup 3 tahun pada 3.2.2016. Sekejap sahaja masa berlalu, kini angah dah 3 tahun. Dengan karakter tersendiri, seorang yang garang dan manja memang lain- daripada yang lain.  Angah seorang yang sangat berpendirian, if he say no, result will be no. Tapi kan, kalau dah bodek sikit-sikit, boleh la  nak minta apa-apa pertolongan tu pun kalau menjadi pujukan keatas angah.
Angah bijak dan cergas . Mudah belajar dan sangat proaktif. Syukur setelah 3 tahun berlalu,angah sihat dan tiada sebarang isu dalam membersarkan angah.
Sebagai penghargaan kepada angah, ummi dan abah belikan jam tangan hadiah untuk angah. Bawa makan di Grand Season Hotel , KL pada 8.2.2016 sempena cuti Tahun Baru Cina 2016.
Sebenarnya ummi suka beli coupon di groupon, murah dan berbaloi. 
Sebab CNY , petang tu singgah pejabat sekejap, settlekan reten. 🙂 


Sebab CNY , Isnin petang tu singgah pejabat sekejap, settlekan reten. 🙂 

Mereka dengan kereta idaman abah. 

ANGAH dengan gaya dia tersendiri, Sarah pula jenis tak nak bergambar dan tak pandai nak tengok camera. 

Sampai Hotel dalam jam 710pm, jadi kami solat dulu, baru pergi makan.

Baru nak bergambar berdua-duaan, tak ada chance 🙂

Sarah makan sate banyak. Bersepah  kat bawah tu normal k, kalau ibu-ibu bawa anak-anak kecil pergi makan. tak kira lokasi, as long bawa budak-budak pekerja kena understanding.

This is my favourite. Along tanya, ummi makan udang tak masak ke? 

Ini kesukaan along, butter prawn.

Abah melayan birthday BOY

Semangat cik Sarah makan.

Tengok jer, sebab tak reti nak makan.

Bukan kesukaan, ambik rasa dan baki abah mereka habiskan.

Kesukaan angah ada disini iaitu WATERMELON. sepinggan tak cukup, tambah lagiii.

Last sekali angah meratah ikan yang di stim, sedap ikan tu maniss

Ini gambar kami sekeluarga. Doakan kami kekal di landasan yang betul, Allah swt redha dan anak-anak menjadi anak yang soleh dan solehah.

Untuk Birthday Angah 2016, NO CAKE, NO PARTY, only 5 of us.

Semoga apa yang anak-anak rasai dalam jiwa mereka, membuatkan mereka hidup dalam kebahagiaan dan dikayakan dengan rezeki melimpah ruah.

Doakan kami ya. 

With love :
umminani

BIRTHDAY : MUHAIMIN 3TAHUN PART 1 IOI CITY MALL

Birthday angah 3.2.2013, kini dah 3 tahun.
Alhamdulillah lahir sebagai seorang yang sangat aktif dan ceria. Angah lahir dengan jiwa periang dan suka menyanyi,menari dan tegasss.

Sebab 3.2.2016 abah masih di USM, maka hari ni 6hb februari abah balik,kami sambut part 1 di IOI MALL CITY. Jalan seharian di IO Mall, kami sambut sederhana kali pertama dengan layan anak-anak makan KFC (ayam upin ipin).

Semoga angah jadi anak yang taat,mudah belajar dan khalifah yang  taat pada perintah
Allah swt.

Next sambutan ,esok. 7hb feb di …..

Bye.itu je cerita utk hari ini.
Part 1.

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

MUSEUM CHOCOLATE KOTA DAMANSARA

Hari Khamis lepas 4hb Februari 2016, PERKEP Jabatan KDNKA buat short visit ke #Museumchocolate Terletak Di Kota Damansara.

Dari KL , ambik masa about 30minutes. Okay la sebab masa tu jalan tak sesak kan.
Kami bertolak dari B.Aman jam 1030am.

Kat museum chocolate ni, sesuai untuk bawa anak2 atau rombongan sekolah juga. Lagi best bawa mak2 yan bekerja sekali, untuk memborong chocolate kat bahagian shop. 🙂

Mula-mula masuk, kita akan diperkenalkan dengan jenis chocolate dan sikit pasal sejarah dan perkembangan chocolate.

Nak tahu sebenarnya biji chocolate yang the best quality daripada Afrika Tau. AFRIKA pengeluar terbesar biji Chocolate.
Disana la proses drp tanaman, pungut, dan buang biji serta pengeringan dibuat. Cuaca di Afrika sesuai untuk chocolate.

Lepas tu baru export ke negara Eropah untuk proses seterusnya sehingga jadi chocolate sedap, macam ferrero rosche dll.

Untuk lawatan ke museum ini jam 12tghari dan jam 3pm ada demo buat chocolate. Untung kami dapat makan chocolate free. Lepas briefing tu, sebiji chocolate yg ummi makan tu kosnya RM3.00 ..hahahah ku telan 3 biji dah RM10.00.

Sebelah jer, ada kedai borong.
Hahahah, bawa duit banyak yer nak membeli. Sini original chocolate,imported dan ada yg dibuat di Shah Alam.. kalau nak yan hand made untuk majlis kahwin, tunang dll boleh tempah ya.

Boleh tgk di IG DETAILS K.

Ummi beli sikit2 oun habis RM127.00, hahaha untuk Mr Suami belikan MARS dan Ferrero rosche. Yang Italy tau, bukan made in Thailand. Nak beli nak sedap, beli yang made in Italy. Cer try.

Opss.lupa nak cakap,chocolate sini HALAL, sini miliknya Islam dan Melayu. Ada gambar selfie ummi dengan owner 🙂

Okayla, ni jer story mory kamibp lawawatan ke Museum Chocolate. SUPPORT them as they are Muslim Entrepreneur.

#umminani

 

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

TIPS PARENTING – BOLEH AMAL UNTUK IBU-IBU SEMUA

After isyak, kami memang tak tonton tv.kami tgk jer tv tu buat hiasan.

Cepat baca Almulk. Nanti dah malam gini mengantuk, huruf pun salah sebut.
Along angah buat kerja masing. Si along tunjuk dia tengah belajar jawi.
Alhamdulillah seminggu baru p kelas Bahasa Arab ,nampak peningkatan.

Doa jer ,sebab Allah akan bagi yang Terbaik Untuk Kita Semua.

#tipsummi
#umminani
#parenting

Lets follow ig @afeefamaisarah utk view koleksi telekung cantik, kemas dan selesa di pakai. #telekungalkauthar

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

KELUARGA TANPA BIBIK

Happy weekends dengan anak-anak tanpa suami disisi sebab masa ini Mr Suami 
di USM , PJJ USM 2016. 
Teringat one of ummi punya lictire masa kecik2.
Posing sakan kakak seorang ni.
Maisarah takut nak masuk dalam ni.
Semalam 31 Januari 2016, dah habis sebulan kita semua lalui tahun 2016.

Pejam celik pejam celik dah nak.masuk bulan Februari. Kami sekeluarga juga pejam celik dah 2 bulan tanpa bibik.

Sebenarnya nak share sikit, baik buruk ada bibik ni.

Positif :

※ Ibu bekerja atau berniaga ke apa sahaja la, ada bibik memang mudah sebab semua kerja bibik buat. Dan kita sendiri akan rasa leisure kan, setuju kan? Dari bab jaga anak dari subuh sampai nak tidur.

※ Kain baju berbakul jangan dikata, memang bibik lipat,basuh dan kemaskan.

※ Rumah nampak macam sentiasa bersih dan kemas.

※ Nak apa barang pun ” bibik, tolong ambik bla…blaa…blaa…..”

※ Balik pasar, bik cuci ikan, kemas barang itu ini dalam rak yer. Bla…bla…bla.aa

※ Dalam kereta, bik pangku adik ni. Maknya boleh rest and tidur dalam kereta sat. Setuju ?

NEGATIF:

※ Tanpa sedar, ummi,mama,ibu jadi kurang kreatif untuk aturkan masa. Sebab masa banyak kan

Jadi terlebih “rajinn”.hahahaha, sebab semua serah kat bibik. (I cakap kat diri sendiri k).

※ Tanpa sedar bil api average bibik ada Rm250.00 Sebulan,bil air RM40.00( Selangor). Now tanpa bibik sebulan bil elektrik hanya RM100.00 (2016) dan bil syabas (air) RM10.00 sahaja, cuci kain tipa2 hari , tiap-tiap malam juga. 😉

※ Astro wajib wpun basic Rm42.00 Kut bibik jemu kann. Baikkan majikan 🙂 . Puji diri sendiri . 😛

※ Sabun 3kg tak cukup sebulan, compare bibik tak ada,basuh kain jumlah sama, 3 kg ni nak habiskan pun tak tau bila, cecah 2 bulan lah.

※ Minyak masak 1kg, 2bulan cukup. Kalau ada bibik,bibik kan rajin masak 1 botol Ikg sebulan.

※Belum kira perbelanjaan makan minum kena sediakan, bahan basah seminggu sahaja Rm100.00. Untuk yang dirumah saja,di pejabat lain.

※ Belum kira aurat suami lagi. (Ehmmmm). Yerl a, tinggal serumah kan. Nampak memang mudah, tapi bab balik kepada Islam, we should think …and think.

※ Belum kira makan minum hujung minggu outstation dll. KFC, Chiken Rice Shop etc. Bukan kedekut, but must include dlm bajet bulanan k.

Wah tu dia senarai positif negatif.
Anak2 insyaAllah lebih berdikari sebenarnya bila mereka tak ada bibik. Komunikasi dengan orang luar jadi lebih baik,kerana hidup tanpa kebergantungan.

Malah,akan saling bantu membantu, no more , “biiikk, ambik angah ni..ambik angah tuu”. (Ini experience k.) Adik beradik iaitu anak-anak akan jadi lebih didiplin dan berdikari.

What so ever, pilih yang terbaik.kami ada pengalaman ada bibik dan sekarang tanpa bibik lebih baik sebenarnya. Yakin dan percaya dengan ketentuan Allah swt. Dan apapun, redha. Allah swt Ya Baari Maha Pengatur yang terbaik untuk kita semua.

Jadi nak bibik ke nak hantar anak2 di rumah pengasuh pilihan kita. And please, for me, avoid drp ambik MAK jadi bibik kita.

MAK tu dah penat. Usia 50an biarlah mak pergi belajar mengaji,usrah, belajar dan join kawan-kawan,daripada hadap anak-anak kita. Just my advice. Selagi kita tak percaya dengan Allah swt dan tak percaya orang ,selagi tu kita akan perhambakan mak ayah kita.  Avoid pls.

Just 2cent 🙂
Okay la

Ni sahaja bab hidup tanpa bibik. Hehehehe

#umminani
#akakpolissolehah

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338