Month: January 2016

Kebaikkan dan Kesan Juzq30

Selamat pagi.
Salam hujung minggu. Sekadar perkongsian, apa2 yang kita amalkan, hasilnya tak kan nampak dlam sehari dua. Yg penting konsisten.

Anak2 dr Ogos 2013 amalkan #juzq30 sampai skrg baru kesannya nampak jelas. Actually apa2 jer makanan sunnah, atas pilihan kita.

Ustazah kelas arab sendiri cakap, ” seronok ajar mustaqim,mudah dapat,terang hati”. Isunya, yakin dan percaya dgn setiap apa kita amal,makan dan doa.

Hasilnya pasti membuahkan,buah yg baguss.

Dalam berdhuha itu, syukur apa kita ada dan mak ayah doakan anak2 juga ,semoga semuanya dipermudahkan.

Amin

#gslef
#umminani

Nota utk  pesanan juzq30 boleh wassap ke 012 4430338

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

Umminani, Srikandi Mingguan Wanita dan dalam Harian Metro!

Impian tertulis, tapi korang pernah tulis tak? Ummi tak tahu tau bab nak tulis impian sehinggalah join  Imkk Dec 2015 day 1, masa ni belajar tulis impian. 101 impian. Dan biasalah , bila kena tulis tu baru nak pikir apa eh impian aku?? Pernah dak jadi macam tu? Pernah kan? Maknanya impian tak jelas. TAK tahu apa nak capai.. huh! Kecewa lagi tau lambat bab ini. Ketinggalan, rupanya ramai orang berjaya depa boleh buat visualize apa depa nak.
Actually berniat untuk masuk majalah bagi kisah kejayaan dalam business. Namun, perancangan kita tak sebaik perancangan Allah swt. Walau apapun, ummi yakin semua nya aturan terbaik. Ummi kononnya nak masuk ajalah sebabgai usahawan berjaya. Wanita berjaya la dlaam business. Tapi tup-tup masa dapat offet  untuk ruangan Srikandi. Ehm, srikandikah aku…? Terus jawab okay! Walaupun apa kita nak tak apai, tahu allah tu dah aturkan yang terbaik. Dan mungkin inilah sebenarnya. Bermakna Allah swt dah bagi kerjaya! Tapi tak bersyukur, selag ada kerjaya buat sampai berjaya, capai impian dalam kerjaya, dan lepas tu barulah fikir nak buat apa samoingan. JANGAN TAMAK!
Bukan apa,ini untuk meyakinkan bahawa apa kita doa allah swt dengar,bila tiba masa akan capai. Owh ya , Ummi cakap jangan tamak tu bermaksud, jangan la tamak, semua nak. Family nak bagi tumpuan, business nak , kerjaya nak…nanti semua hilang, sebab tak fokus. Sebab tu kalau Allah bagi lambat atau cepat, allah dah atur!. Allah dah susun, cuma kita tak tahu. Jadi kalau masih tak dapat apa hajat tu, keep asking. Doa, mana tau ada rezeki.
Macam UMMI, rezeki masuk majalah ini pun rezeki. Tak semua orang dapat kan? Ehm, jadi bil adah rezeki dapat kena bersyukur. Bil 1678,ruangan Srikandi ummi masuk majalah Mingguan Wanita. Keluaran 3rd weeks of Januari 2016. Ehm, yang Ummi nak cakap, kena berani berimpian. Sekali dah allah izinkan kejayaan depan mata, everyhting akan jalan mudah jer. tak caya, cuba tulis dalam 1 buku, dan setkan impian tu. Hari-hari baca dan doa. Kalau lupa, buka balik lepas 5 tahun, cer tengok dapat ke tak? 80-90% dapat. Jangan percaya kalau tak buat , buat sekarang!

Alhamdulillah.Tq wartawan Zul Akmar. Kisah dipaparkan berkenaan dengan kerjaya sebagai Polis Wanita.  Okay,adik dlm perutt tumpang masuk majalah k. Seronok,2 wishlist tercapai bulan Januari 2016, even doa nak tahun 2015.

Assalamualaikum,
Bismillahirrahmannirrahim.
Dengan nama Allah yg maha pemurah lagi maha mengasihani.
Semoga pagi ini adalah permulaan terbaik untuk hari ini.
Selawat dan salam.keatas Nabi Muhammad s.a.w.
Ini sedikit perkongsian untuk ibu bapa dalam memudahkan proses mendidik anak-anak di zaman penuh cabaran.
Jom sama2 mohon kemudahan allah swt untuk sama-sama kita amalkan. Insyaallah.

RIAK DIMEDIA SOSIAL

Riak di media sosial.

Ada orang post gambar nikah grand. Orang kata dia riak.
Ada orang post gambar nikah simple. Orang kata dia riak.
Ada orang post gambar nikah sederhana. Orang kata dia riak.

Bila Dato’ Aliff Syukri Terlajak Laris tunjuk kekayaannya dalam tv, orang kata dia riak. Orang kata dia cuma menjatuhkan imej orang Islam kerana menunjukkan orang Melayu Islam cuma pandai jual kosmetik untuk jadi jutawan.

Bila Dato’ Vida tunjuk kekayaannya dalam tv, orang kata dia riak. Orang kata orang Cina, orang India hasilkan jualan yang ada kreativiti, manfaat, inovasi pada ummat, tapi orang Melayu berlumba-lumba jadi kaya hasil iklankan bahawasanya manusia kena kelihatan cantik dan menarik. Manusia perlu bermuka puteh. Melemahkan orang Islam.

Ada suami isteri yang post gambar mereka dan anak. Orang kata mereka riak. Fynn Jamal post, orang kata riak. Atita Haris post, orang kata riak. Irine Nadia Marcello post, orang kata riak. Kata mereka, nak menunjuk-nunjuk ada anak comel. Macamlah orang lain tak ada anak.

Ada orang post pasal kebajikan, orang kata dia riak. Raja Shamri bina thirdforce, orang kata menunjuk nak jadi YB la tu. Saiful Nang bantu anak-anak yatim, orang kata riak. Syed Azmi bantu gelandangan, orang kata dia riak macam dia seorang saja prihatin nasib mereka yang tidak bernasib baik di Malaysia. Ada orang post pasal kucing, Papa Hero buat rumah kucing terbiar, orang kata riak juga. Oh My Jep pun terkena riak juga.

Masya-Allah. Astaghfirullah.

Sikap orang Malaysia.

Punca kita hasad dengki pada orang tidak lain tidak bukan sebab,

— Sakit hati tengok bilangan followers, likes dan viral. Populariti. Dia LAGI LEBIH DARI AKU.

Itu saja sebabnya.

Ketahuilah rezeki masing-masing sudah tertulis. Seandainya Allah rezekikan kamu dengan bilangan sekian-sekian walaupun sedikit, syukurlah.

Seandainya Allah rezekikan orang lain dengan bilangan sekian-sekian yang melebihi rezeki kamu, maka bersabarlah. Jangan dengki, jangan sakit hati.

“Tidak ada makhluk yang melata di bumi melainkan Allah sudah jamin rezekinya dan juga bilangannya.”

Dia lebih likes, itu rezeki dia.
Dia lebih followers, itu rezeki dia.
Cerita dia viral, itu rezeki dia.
Dia kaya, itu rezeki dia.

Sesungguhnya Allah tidak mengajar kita menghukum orang lain berdasarkan apa yang berada dalam hati seseorang itu. Kita tidak tahu dia riya’. Kita tidak tahu apa dalam hati mereka. Ikhlas atau tidak bukan kerja kita nak menilik hati orang lain kerana Allah saja yang Maha Tahu apa yang tersembunyi dalam hati. Allah Pemilik hati.

“Setiap kebahagiaan yang sengaja dipamer usah disangka Allah tidak akan menduganya.”

Usahlah kita merasa dengki dengan kelebihan orang lain lagi. Kerana kita tak tahu, adakah benar yang mereka dapat itu rezeki, atau cuma istidraj?

Istidraj adalah hukuman. Allah bagi dia lebih, lebih dan lebih lagi di atas kekufuran dan kemaksiatan yang dia buat. Kita tak tahu.

Yang kita patut respon adalah pada mungkar yang dipamer. Misalnya, kita tak setuju cara pengiklanan produk-produk kosmetik yang menampilkan aksi ghairah dan tak tutup aurat, kita tegur dan nasihat.

Kita tak setuju terlalu banyak gambar personal dikongsikan, bimbang akan dimanipulasi pihak tertentu, kita tegur dan nasihat.

Kita tak setuju pada cerita-cerita kebahagiaan couple seperti duk screenshot perbualan whatsapp kekasih padahal belum nikah. Cerita sambut birthday kekasih. Itu semua haram. Walaupun page-page besar promotekan kesweetan yang hancing itu, tidak menjadikan ianya halal.

Tegur bukan untuk menjatuhkan. Nasihat bukan untuk downkan.

Ada Muslim yang berjaya, kita bangga.
Ada anak Melayu yang berjaya, kita tumpang gembira.
Ada kawan kita yang sedang bahagia, kita doakan mereka makin bahagia dan berdoa moga dengan doa yang kita panjatkan itu, Allah juga bahagiakan kita.

Akhir kata, meskipun kita cuba bersangka baik, kita pun berharap moga-moga mereka dan kita bersikap sederhana. Tidak terlalu mempromosi diri, tidak terlalu mengangkat diri. Kerana ikhlas sukar dicari, riya’ sentiasa mencari peluang di hati.

Kebahagiaan atau kekayaan yang kita ada, semua bukan milik kita.

Semua milik Dia.

Bila bukan milik kita, kenapa kita nak sombong sangat dabik dada?

Sekain.

— Penulis Misteri,
Abg Bikai the spoileretoszinsofsofsofsof

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

V.A.K

Dengan tulisan, kita boleh bedah siasat apa ciri VAK, karektor, emosi, simpati atau empati hinggalah kepada penulisan bersifat ego atau rendah diri seseorang.

Part last tu mudah detect oleh mereka yang miliki firasat tinggi, dekat dengan ulama dan belajar tasawuf.

Hanya ada 2 orang saja yang tegur dan call terus bila tulisan saya di fesbuk tidak kena walau 1 perkataan atau ayat. Cepat-cepat baiki silap.

Dalam seni close sales online pulak, kita perlu detect ciri VAK prospek dan padankan dengan diri kita. Fungsinya untuk apa?

Tackle minda separa sedar dia. Lagi mudah close jika kita tau adakah dia orang visual, audio atau kinestatik. Bagaimana nak tau mereka ada ciri tu melalui PM?

Visual = I see, saya nak tengok gambar produk.
Audio = Oh saya pernah dengar tu.
Kinestatik = ehm, saya rasa…, Wah bestnya.

Penulisan memang boleh paparkan siapa diri kita sebenar.

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338

Cara Marziana Shukri berGuru

Assalamualaikum smile emoticon
Pagi ni saya nak share Cara Saya berGuru
Saya mula berguru mengenai bisnes oktober 2012. Seminar pertama saya adalah Fesbuk Power.
Biasanya, saya akan kenalpasti dahulu apa benda yang saya perlu untuk improve bisnes saya kemudian baru saya akan fikir2 untuk cari kelas yang berkaitan.
Contohnya, tahun 2012 saya baru ja terjun dunia bisnes online, dan saya terus nak dapatkan hasil yang lebih besar bila dah nampak peluang.
Mulanya saya cuba cara sendiri dengan tengok page dan profile orang yang saya rasa bisnes dia sama ngan saya tapi banyak postage. Masa tu saya tak tengok dia ni berapa lama dah buat, tapi saya tengok apa dia buat maksudnya ayat macam mana dia post, pukul berapa, macam mana dia menarik orang masuk wall dia dan beli dengan dia.
Bila saya cuba kaji, saya rasa lambat sebab saya tak tau keseluruhannya, Allah Maha Mengetahui, tetiba saya nampak Dr Azizan & Bryan dekat NLKO dan saya attend yg free dulu.
Then bila saya nak buat keputusan hadir ke seminar, saya akan minta pendapat suami saya dahulu .
walaupun saya tau dia akan setuju tapi saya tetap akan tanya dia dulu. Sebenarnya bukan tanya, sebab bila saya dah betul2 nak join saya akan cerita sebab munasabab yang dia kena setuju jugak walaupun seminar tu saya tak kacau kewangan dia.
sebab saya nak pendapat serta restu suami.
Seterusnya adalah , saya akan skodeng facebook dia, komen2 dia, sebelum join seminar. Saya nak kenalpasti apa yang saya akan dapat daripada dia bila masuk kelas nanti.
Bila hari saya nak travel (kalau memerlukan travel) kalau tak, pagi seminar tu saya akan mula dengan Niat.Terutama ketika musafir, saya akan berdoa semoga Kelas yang saya nak masuk ni Allah permudahkan saya faham dan saya dapat apa yang saya cari kemudian balik, saya boleh praktikkan.
Saya berpegang pada apa2 perkara yang baik, bila bermula dengan niat InsyaAllah Allah permudahkan. Kalau kita dah niat pi kelas ni nak tengok skit dia ni nak ajaq apa la… kita akan dapat apa kita niat ja la!
Ni yang wajib saya buat adalah, selepas kelas apa perkara yang saya MESTI praktikkan terus! Sebenarnya bagua bila join seminar yang mahal, sebab saya akan lebih bertanggungjawab untuk praktikkan sehingga dapat lebih daripada yuran saya tadi!
Biasanya saya akan buat sehingga saya dapat balik atau lebih yuran tersebut barulah saya join seminar yang lain yang kosnya mgkin tggi.
Dan seperti biasa, saya takkan join kalau saya tak tau apa yang saya akan dapat di situ. Biasanya saya tak pm tanya speaker tersebut, saya akan baca testimoni dan modul serta tya kwan2 kalau ada yg pernah join.
Tapi percayalah bila kita mula dengan
Niat tadi pasti akan dapat jugak sesuatu dari kelas tersebut.
Selepas seminar biasanya lama2 saya akan terdengar gosip2 atau cerita2 yg kurang best mengenai guru tersebut.
Apa yang saya buat?
Kat sini saya pentingkan diri saya.
Apa saja masalah dia, saya taknak tau terutama masalah peribadi dia sebab bagi saya guru pun orang biasa yang ada buat silap dan ada sejarahnya sendiri.
Saya tak berminat nak melibatkan diri, yang saya tau ilmu yang dia sampaikan saya dah guna atau masih guna dan memberi kesan yang bagus contohnya bisnes semakin maju.
Selain tu, saya berpegang pada hormati guru. Saya tak nak bercakap buruk mengenai guru tersebut walaupun ada yg bercakap kurang sedap mengenai saya.
Saya juga pernah mengajar, apa yang saya taknak mereka yg belajar dgn saya buat, saya tkan buat benda yg sama.
Prinsip saya, saya takkan buat apa yang saya tak suka orang buat dekat saya.
Kita shortlistkan semula point penting ya
1- kenalpasti ilmu apa yang diperlukan
2- Cuba kaji atau belajar daripada seseorang
3- kalau tak puas hati n rasa ada nak tambah lagi cari guru . Biasanya Allah permudahkan bila kita terdetik dalam hati.(Law of Attraction)
4- tanya pendapat org terdekat atau restu suami/isteri.
5- Niat
6- Praktikkan terus untuk dapatkan at least nilai yuran seminar tersebut.
7-Hormati guru.
8- Ni saya tambah, doakan guru tersebut bila teringat dia.

===> Bila suami/Tunang/ kekasih partner bisnes kita.

Marziana Shukri

===> Bila suami/Tunang/ kekasih partner bisnes kita.
Awas! Status ini panjang! boleh klik share dulu untuk baca next time smile emoticon
Saya bukanlah background family berbisnes. Orang yang bertanggungjawab membuatkan saya terjebak dalam berniaga adalah syam.😆
Bermula daripada kami couple , dia galakkan saya berniaga dalam kolej dulu dan nak tau apa benda pertama yang disuruh jual masa tu?
KERONSANG!
😅
Yang bestnya, saya simpan dalam bilik ja, sampailah membe yang kepochi sikit masuk bilik nampak, dia tolong riuhkan dekat orang lain😅😅😅 kemudian barulah saya berani sikit sikit.
Sales mmg saya tak sentuh masa tu, saya bagi sepenuhnya pada syam, saya hanya bantu ja sebab masa tu syam belum dapat kerja tetap.
Dan dia masukkan sepenuhnya profit tersebut dalam tabung kahwin
Sekejap ja tempoh jual keronsang tu sebab saya taknak dah, orang pakat panggil “mar keronsang”😓
bila dah bertunang, saya bagi idea untuk kerja partime sedangkan saya dah pun kerja sebagai nurse dan syam pun dah kja di TNb. Syam bantah untuk kerja partime dan suggest meniaga.
“sekali lagi No!”
😁😆😁
Mungkin dah memang dijodohkan untuk berbisnes, masa ni la saya terjebak dalam MLM tanpa pengetahuan dia dan bila dah dapat tau last2 dia jadi downline saya😝
Bila bisnes mlm sekali, saya banyak tengok contoh upline yang sama2 sekali husband n wife . Syam banyak sokong saya walaupun banyak meeting dia tak hadir😅
Namun, langit tak sentiasa cerah. Saya memang tak bergaduh besar dengan syam sepanjang kami tunang, namun akibat Saya masuk MLM dan buat loan tanpa tanya pendapat dan tanpa pengetahuan dia, rupanya ada tersimpan sakit dalam hati dia.
Saya masih ingat di saat dia minta saya stop dulu buat MLM sebab tempoh nak kahwin kami tak lama dah dan sales saya semakin drop. Dan ada satu hari dia plan berjumpa dengan insan yang dia percayai untuk minta bantuan dalam bidang bisnes.
Apa yang saya ingat adalah, dia meluahkan segalanya ketakpuashati pada saya kepada orang dipercayainya dihadapan saya sehingga saya menangis teresak2.
Sejak dari hari tersebut saya sendiri ada tersimpan sakit hati dalam diri.
Tambahan pula, kami ditipu pula dengan insan yang dipercayainya itu dan ia melibatkan duit saya.
Kami sedar ditipu bila kami dah berkahwin. Bila diri masing2 ada something dalam hati yang tak puas hati sejujurnya ia melibatkan rumah tangga.
Belum cukup setahun kami berkahwin, hampir setiap minggu bergaduh dan masing2 malas nak memujuk. Kenapa saya cerita ni?
Saya nak pasangan yang baru kahwin tau, sebelum dan selepas kahwin tak sama! Syaitan akan tetap menghasut kita. Terutama bila dalam hati kita masih ada tak puas hati, rasa sakit hati, salahkan orang , ia lagi senang mengganggu hubungan suami isteri dan semestinya bila jadi macam ni, Ingat rezeki senang nak masuk?
Hari yang betul2 kami berdamai dan lepaskan apa yang tersimpan dalam hati adalah ketika IMKK 2013. Sales saya tak mencanak naik lepas tu, namun saya dapat kebahagiaan dalam hubungan.
Sejak kes MLM dulu, setiap apa produk saya nak jual, saya akan explain dulu pada syam. Bukan sebab dia nak bagi modal ke apa. Tapi saya nak restu. Saya nak dia tahu kenapa saya nak buat tu dan apa impian saya.
Apa yang penting bagi saya dalam dapatkan keredhaan suami untuk berbisnes adalah “comunication” . Setiap hari dia balik kerja, saya akan ceritakan progress bisnes saya, contohnya sales macam mana, banyak ke barang pos, ada masalah ejen ke, dan kadang kala dia akan bagi idea untuk selesaikan masalah saya.
Ketika saya berniaga dari rumah sorang2, saya banyak juga menerima pm isteri2 yang suami tak sokong dia nak buat bisnes dan ada yg suami dia tak tau pun apa dia jual😅.
Masa tu saya start banyak bersyukur kerana at least syam tak macam tu, walaupun dalam hati masa tu kan best kalau sama2 buat bisnes sekali.😅 Sebab saya banyak tengok contoh2 yang berbisnes suami isteri dan sangat berjaya contohnya felinna & rafie, kak anis& abg junaidi.
Tips saya untuk dapatkan keredhaan suami adalah “bercerita” . Ramai isteri aspek, “ala takkan tak faham kot suami aku ni”
suami plak anggap “isteri aku ni paham kot”
Paham apa bendanya kalau masing2 tak luahkan apa benda yang nak isteri faham?
Sebab kes ni la banyak salah faham akan berlaku.Saya dulu sampai dalam akaun saya ada berapa pun saya update pada suami. Dan saya siap bagitau apa saya nak buat dengan simpanan tu.
masa syam masih bekerja, dia pernah luahkan pada saya, dia nak saya ada di saat dia balik rumah. Isteri2 sekalian, kita memang surirumah yang hebat bila berbisnes dan sangat masyuk. Namun apabila suami kita bekerja, dia bukan nak apa sangat, di nak bila dia balik atau tengah tengok tv, kita duduk satu sofa dengn dia dan teman dia ja.
Time2 yang bagus untuk komunikasi dengan suami dan korek apa yang dia nak adalah ketika mood dia ok atau tenang . Kalau saya biasanya sebelum tidur ketika tengah lali , atau ketika travel dalam kereta, atau ketika bercuti 😊
setiap orang mungkin masa berlainan, masa ni lah masa terbaik bagitau apa yang kita nak .Saya selalu juga akan pesan pada suami doakan kejayaan saya dan Impian saya tercapai terutamanya sebelum dia pergi semayang jumaat.
Dan sekarang bila sama2 berbisnes ada perkara yang lebih besar untuk kami selain komunikasi iaitu persefahaman. Namun Alhamdulillah, ilmu ni kami mula belajar sama2 sebelum syam resign dan fokus bisnes sama2.
Ilmu kenali diri ini wajib suami isteri belajar, bukan salah seorang saja. Kalau diri kita , kita tak cukup kenal sukar untuk kita nak memahami pasangan kita terutamanya.
Dalam bisnes suami isteri dua perkara penting bagi saya adalah komunikasi dan persefahaman. Persefahaman takkan dapat tanpa ilmu dan komunikasi.
Jujur, kami tiada terlalu korporat ketika di ofis, sebab saya sama macam apa yang dikongsikan elle dan zada, boleh ke kalau kat opis bergaduh, kemudian balik rumah nak buat baik? sangat susah bagi kami. so kami kena ok di opis, ok di rumah, kalau ada yang tak ok kena setle cepat2, sebab ia akan ganggu tugas kerja dan mood.
Honestly, suami takkan sama seperti kita! Dia adalah pelengkap kita !
Maksudnya kekurangan kita, kelebihan dia, kekurangan dia adalah kelebihan kita. Bayangkan bila ia bergabung dan meletops?
tahun 2014 ketika saya bisnes sorang2 dirumah nak achieve 500k setahun pun rasa tak tau nak perah otak kot mana😅😅😅
Tahun 2015 bila kmi fokus berbisnes sekali, brain storm. Alhamdulillah kami achieve 1.4m!
3 kali ganda berbanding bisnes sorang2.
Pesanan saya daripada kisah saya adalah
1- komunikasi , belajar bercerita dengan suami, dan suami bercerita kepada isteri serta belajar juga kalau boleh cara bercakap yang bberkesan😁
Means kalau suami tu garang macam singa, belajar cakap guna ayat NLP, pukau suami utk perkara baik tak pa😉
Saya memang tak banyak cakap dengan orang luar, tapi dengan suami saya boleh cakap non stop😆😆😆
2- Persefahaman, Elakkan tanam dalam diri”takkan tak faham2 lagi?” “takkan tak tau kot”
sebab ni lah yang akan jdi pergaduhan nanti .
3- Solat Berjemaah , setiap hari kena ada satu waktu berjemaah, kalau tak setiap hari, setiap minggu, kalau tak setiap minggu, setiap bulan.
Atau bila nak baca quran/ yasin,duduk baca bersama2 suami.
4- Belajar dan fahami character suami. Best ilmu sebegini sebab ia bukan sekadar tarikh lahir sebenarnya, tapi kita boleh tau macam2 termasuklah kenapa suami aku ni jenis tidur macam ni😉
5- Dalam bisnes, ada tugas masing2 dan kalau ada salah tegur dengan cara yang baik. Macam mar,memang mar jaga marketing dengan sales & finance.Syam akan jaga operation,admin, dan hr. Tapi apa2 keputusan kami tetap akan berbincang dan bila ada marketing strategy akan presen juga kat dia untuk dia tau.
6- Keberkatan, Apa saja kita buat, kita nak keberkatan daripada Allah. Berusaha buat apa yang Allah nak, dan berusaha tinggalkan apa yang Allah larang. kami akan ingat mengingati dan akan ada komunikasi untuk perbaiki dan tingkatkan kualiti iman kami.
saya harap perkongsian panjang berjela ini mendapat manfaat pada semua 😊
Doakan kami semoga bisnes semakin maju 2016 ni dan impian kami dimakbulkan dengan mudah??
komen sikit tanda baca sampai habis

TIPS BRANDING DIRI DENGAN MEDIA

Next tips #BRANDINGYOURSELF dari Tuan Azhar Jalil ialah:

6) GET INTERVIEW

Memang perlu kejar glamour jika nak branding diri. Salah satunya cari jalan untuk ditemuramah. Cara mudah:

a) Emelkan event atau aktiviti syarikat kepada wartawan-wartawan. Contohnya pelancaran produk, perasmian kedai atau apa sahaja. Dapatkan contact atau emel wartawan diruangan di  dalam surat khabar. Ada rezeki, In Shaa Allah ada wartawan yang akan datang.

Sekiranya, tiada wartawan yang datang, jangan putus asa. Selepas event buat sedikit laporan ringkas berkenaan event tersebut dan emel sekali lagi kepada mereka. Rezeki itu rahsia Allah. Usaha dan usaha.

b) Tips yang seterusnya ni lagi senang. ‘Interview Diri Sendiri’. Guna phone pun boleh. Make sure latar belakang dan suasana yang professional. Jangan tengah rekod ada bunyi anak menangis pula. Contoh boleh tengok kat YouTube. Ramai yang dah buat.

Ke’poyo’an itu sekali sekala perlu untuk serlahkan self branding. Nak berjaya tiada ‘Tapi’. Yang ada hanya ‘Mahu’ atau ‘Tidak’.

CikYun doakan yang baca tips ni dipermudahkan usaha untuk Self branding olehNya. Aamiin.

Sapa mau tips lagi?

Say ‘i’

Copy paste dr 🌼CikYun’S🌼

#GSLEF

♡ Umminani ♡ 012- 443 0338