Month: February 2014

DILANTIK SEBAGAI KETUA CHAPTER BUKIT SEMENYIH

BERMULA PADA 22 FEB 2014 ditemukan dengan orang yang berjaya dan saya juga di heret aura positif sehingga mendapat pelbagai kebaikkan , alhamdulillah . Syukur atas nikmat Allah s.w.t memberikan ruang untuk bersama-sama mereka yang berjaya. 
Hidup bukannya untuk bersusah payah tetapi kehidupan untuk dinikmati dan dirasai. Insyaallah atas segala nikmat ini akan terus mengorak langkah kearah kejayaan dan dapat menambah nilai lebih ramai orang. Insyaallah .
Doaku :
“Ya Allah sesungguhnya engkaulah maha memberi rezeki, engkaulah yang maha berkuaa ke atas seusatu yang menguasi arash ini. Berikanlah kami kekuatan serta panduan dalam mendekatkan diri kepada mu Ya Allah , agar setiap yang kami kerjakan sentiasa dalam lindunganmu. Andai aku di takirkan untuk bangun menambah nilai orang lain , kau lorongkanlah hati-hati kami dan langkah kami untuk menuju kejayaan.  Kau peliharalah niat kami Ya Allah , semoga setiap yang kami kerjakan mendapat redha mu-Amin”

ALQ – adik suka

http://youtu.be/TBji961D-0g

[ANAK TENANG , JIWA TENANG , MEMBESAR DENGAN SIHAT]

APPLE LEARNING QURAN sangat RINGAN, DAN PENGISIANNYA INTERACTIF SERTA MENYERONOKKAN di samping BERILMU.
======================================

MENGANDUNGI : 

Mengandungi :

 16 ayat surah pendek yang sangat mudah membantu anak menghafaz

 26 Doa harian yang membantu anak-anak kecil “BIJAK DOA”

 6 Lagu nasyid yang sangat “meaningful” dan “energetic” untuk membuatkan anak seronok.

KEISTIMEWAAN :
==========
 MEMPUNYAI WARNA YANG BOLEH DI UBAH-UBAH

 SANGAT MENARIK DIDALAM GELAP -Bercahaya bercorak bintang

 TIDAK MERBAHAYA KEPADA ANAK KECIL

Gabungan warna yang menarik dan reka bentuk yang comel serta PENGISIAN YANG SANGAT “COMEL” serta “PADAT” untuk anak-anak sesuai bagi mengenalkan anak-anak dengan gaya hidup ISLAM, iaitu berzikir dan mengenal siapa Rasul mereka.

Berminat ingin dapatkan APPLE LEARNING QURAN?

CARANYA MUDAH :
===========

SMS SAHAJA ke “012-4430338” kod “ALQ” .

Harga : RM34 SAHAJA

PROMOSI : SATU “ALQ” hanya dengan RM38.00 SAHAJA

[Projek Kampung] :: D’impian Agro

https://www.facebook.com/baharuddin.mohamed Baharuddin Mohamed
[Projek Kampung] :: D’impian Agro

Saya ada formulanya sendiri, kali ini bukan setakat tanam pokok cili. saya cari formula bagaimana boleh menjana pendapatan orang kampung, biar sedikit tapi berterusan.

Sepokok cili boleh hidup lebih dari 6 bulan, hasilnya maksimum dari bulan kedua – ke enam. Sepokok cili boleh menghasilkan 2.5kg atau lebih. Bagaimana saya dapat angkanya setelah saya berpengalaman melaluinya, mungkin ada yang punya pengalaman lain.

Kami menggunakan teknik fertigasi tetapi dengan modal yang minimum, dan usaha memaksimumkan keuntungan. saya punya sekumpulan researcher melakukan nya. Seperti tanaman serai, saya membuat SOP nya supaya dia lebih terang dan jelas.

cuba kira-kira
2.5kg x 3000 pokok = 7.5 tan

7.5 tan x RM10,000 setan (1kg = RM10 tolok harga borong) = RM75,000
– modal sistem dan anak pokok = RM24,000
– upah staf = 7.5 tan x rm2.5 per kg = RM18,750
– racun + baja untuk 6 bulan = RM2000.

keuntungan semusim = RM30,250 bersih.

‪#‎pusingan‬ kedua penanaman tidak perlu sistem lagi hanya anak pokok sahaja.

pusingan kedua

7.5 tan x RM10,000 setan (1kg = RM10 tolok harga borong) = RM75,000
– modal sistem dan anak pokok = RM6,000
– upah staf = 7.5 tan x rm2.5 per kg = RM18,750
– racun + baja untuk 6 bulan = RM2000.

keuntungan semusim = RM48,250 bersih.

Untung bersih untuk setahun bagi 3000 pokok adalah RM 78,500.

Sepokok boleh untung bersih RM13. jika tanam 20,000 pokok bagaimana.
RM260,000.00

ianya benar kepada sesiapa yang berani mencuba

NASIHAT Dato’ Dr Fadhilah Kamsah KEPADA PARA SUAMI…

Mari kita berkongsi sedikit sebanyak nasihat dari Dato’ Dr Fadhilah Kamsah dalam menghargai isterimu.

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2.Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri.

Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3.Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4.Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5.Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6.Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya.

Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7.Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8.Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik.

Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9.Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10.Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? Sudah kahwin makin menjadi-jadi pulak ye..

11.Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Cuba perihatin dan buat penilaian sebaiknya.. ingat ada perkara diluar jangkauan dan pemahaman lelaki..

13.Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14.Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16.Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18.Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20.Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai.

Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21.Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga.

Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka.

Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23.Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris.

*Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.

Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”

Suami diberi tanggungjawab yang amat besar sebagai pemimpin keluarga. Kepimpinan seorang suami bukan bermakna dia berkuasa melakukan apa sahaja.

Apa yang dimaksudkan sebagai kepimpinan ialah seorang suami yang mampu memberi nafkah zahir dan batin kepada isterinya.

Melayan isterinya serta keluarganya dengan baik, menjadi pelindung kepada keluarganya dan yang paling penting harus menjadi pendakwah dalam keluarganya.

Isteri juga mempunyai peranan dan tanggungjawab dalam keluarga. Ketaatan dan kesetiaan seorang isteri menjamin kebahagiaan rumahtangga yang dibina.

Isteri harus menjaga kehormatan dirinya semasa ketiadaan suami selain ikhlas dan sabar menjaga anak-anak dan harta dalam rumah tangga.

Apabila suami atau isteri tahu dan sedar tanggungjawab masing-masing, pembentukan keluarga sakinah akan tercapai.

Sebuah keluarga yang sakinah bukan sahaja boleh dibentuk melalui peranan isteri dan suami malah meliputi anak-anak dan ahli keluarga yang lain.

THE MORE YOU GIVE THE MORE YOU GET

Anis Choc Moist Cake

Kami mendapat pertanyaan dari seorang kenalan di FB.Beliau tak berapa faham tentang maksud sebenar Prinsip THE MORE YOU GIVE THE MORE YOU GET. Dia ingin tahu bagaimana prinsip ini nak di apply atau digunakan dalam perniagaannya.Beliau dan isteri mempunyai perniagaan bakeri.

Macamana nak explain ni? Persoalan ini sebenarnya Mentor kami Dr Azizan Osman saja yang boleh menjawabnya dengan baik kerana Prinsip ini diajar oleh Mentor kami ini.Tapi saya cuba lah ye, mengikut kefahaman kami..

Sebenarnya prinsip ini adalah simple. Saya pasti yang bertanya tu pun faham maksudnya kalau kita translate bunyinya Lebih banyak kita beri….Lebih banyak kita akan dapat..Betul tak? Mungkin persoalan yang bermain di mindanya, beri apa ya? beri wang ke? beri kuih yang kita jual ke?..

Prinsip ini sebenarnya bukan untuk digunakan di dalam perniagaan semata-mata..Ianya berkait rapat dengan kehidupan kita.Sebenarnya, apa saja perbuatan kita atau percakapan kita atau pemikiran kita sehari-hari mempunyai pengaruh yang besar terhadap bisnes kita.Bermakna, kalau kita menggunakan prinsip ini sama ada secara sedar atau tidak dalam kehidupan seharian kita,maka automatically ia akan allign atau selari dengan bisnes kita.Bagaimana attitude kita sebenarnya di luar,kalau jenis yang pemarah,sudah pasti staff dan customer akan dapat tempiasnya dan sudah pasti bisnes pun tak berjalan lancar.

Kita perlu faham dan gunakan prinsip ini dalam hidup kita.Apa saja yang kita boleh beri kepada setiap orang, bukan saja dari segi materialistik, tetapi juga perhatian, LOVE, idea, perkongsian,beri kegembiraan, dan sebagainya…kita berilah…sebanyak-banyaknya..kerana sudah pasti Allah akan beri balik dengan lebih banyak lagi..Pernah dengar dan pernah rasa tak orang kata kalau kita kasihankan orang..pasti Allah akan mengasihani kita kembali, dan Dia akan beri kita lebih banyakkk kebaikan kepada kita lagi…

Kalau kita beri LOVE dengan ikhlasnya kepada ramai orang, in return kita akan rasa hidup kita sangat bahagia dan menggembirakan.Kalau kita beri perhatian kepada ibu kita seorang saja pun contohnya, hidup kita tidak akan kesunyian sampai bila-bila..Begitu juga kalau kita menyakiti seseorang, kita akan lebih hebat disakiti..Kalau kita buat bisnes dengan menipu orang,pasti kita akan ditipu dengan lebih teruk lagi..Kalau kita mainkan perasaan orang, kita akan dipermainkan pula..

Begitulah prinsip ini sama seperti ‘Law’. Sama ada kita percaya atau tidak, yakin atau tidak, suka atau tidak, ia tetap akan berlaku dalam kehidupan kita.Pasti akan berlaku.

Sama juga dalam bisnes,lebih banyak kita beri LOVE dan kasih sayang serta perhatian kepada ‘produk’ kita atau bisnes kita..sudah tentu dia akan sayangkan kita,dia pun akan menjaga kita..Kalau kita beri LOVE kepada staff kita, mereka akan bekerja dengan baik..Kalau kita beri senyuman kepada customer kita, mereka akan sukakan produk kita,jualan kita akan menjadi berlipat kali ganda..Kalau kita bayar zakat perniagaan, sudahAnis Choc Moist Cake pasti lebih banyak keberkatan yang Allah akan beri dalam perniagaan kita..

Segala-galanya berkait rapat dan mempunyai hubungan antara kehidupan dan alam perniagaan.Masing-masing bergantung antara satu sama lain.Kita tak boleh menjadi A dalam hidup kita, tetapi menjadi B pula dalam bisnes kita.Jika ini berlaku, ia tidak allign.Jika tidak allign,bisnes tidak akan berjaya.Seperti kata Mentor kami Dr Azizan Osman, GIVE…GIVE..GIVE…YOU WILL GET MORE..MORE…& MORE!!…Itu janji Allah!!

(Jutaaan terima kasih kepada Mentor kami Dr AZIZAN OSMAN yang mengajar PRINSIP yang sangat berguna ini yang setiap hari kami semakin faham dan faham..Semoga Allah membalas jasa anda)

ALLAH MAHA KAYA.

~Jom kita beristighfar dan berselawat dan mengingati Allah SWT..  ~

DOA KETIKA SEDEKAH

Ini antara doa yang boelh di praktikkan ketika bersedekah. Insyaallah

“Ya Allah, aku berikan yang terbaik untuk Mu. Aku tak tahu macam mana Kau akan gantikan duit ini untukku. Tapi, aku sudah menjalankan tanggung jawabku. Sekarang, aku serahkan pada Mu untuk mengaturkan sesuatu untuk aku.”

“Ya Allah, aku bersyukur dengan nikmat yang Kau berikan kepadaku. Terima kasih kerana memberi ‘pulangan’ kepada aku dengan begitu pantas. Hari ini, aku berikan sumbangan aku lagi untuk masjid ini. Semoga Kau berikan yang lebih baik buat aku selepas ini.”