Month: August 2013

QASIDAH BURDAH AIDILFITRI 25/8/2013

Doakan anak ini menjadi imam di zamannya nanti.

Ya Allah, jadikan anakku pewaris agamamu yang mentaati mu.

Alhamdulillah ,semoga abang menjadi insan terpilih di zamannya nanti.

Tidak ada sesuatu yang meriangkan seorang Umi apabila dpt mendidik anak-anaknya menjadi insan soleh. 

25 Ogos 2013 ; Alhamdulillah rezeki allah s.w.t lorongkan kami hadir dlm majlis ilmu sebegini. Seronok sgt2x..mula2 sampai abg sgtlah excited. Masa bertolak dr rumah kami belom makan lagi . Sampai jer kedatangan kami d sambut oleh En Zaidi (Sifu Sales Power).. Ajak abg makan tak nak mulanya..sbb nk terus selawat katanya..Alhamdulillah selepas di pujuk semuanya okay. Tq Allah kerana melembutkan hati anak ini dan mencintai kekasihmu . Alhamdulillah.

RAYA AIDIL FITRI2013

Cerita raya 2013.Malam ini mak abah dan adik-adik tidur kat rumah kami di Semenyih. 
Seharian sebelum raya masak lauk pauk dan rendang serta ketupat.
 Seronok beraya beramai-ramai. 
Tema kami pilih this year warna biru. Nampak  menarik bila bergambar .  

Ummi dengan along bergambar sebelum pergi solat hari raya. Kami semua solat di Masid Raja Muda Musa di Pekan Semenyih . 

Masa ni Muhaimin baru 8 bulan gitu. baju besar sikti, kami seluar kena potong yer.. hehehe 
okay asal dapat pakai sama. 

Wah, abah bagi duti raya kat along, seronok along. apa nak buat dengan duit raya tu yer ., 

Heheeheh ummi pun dapat. Ni best ni , rezeki dari suami .

Bibik susi dapat duit raya juga. 

Ini potrait raya 2013 .  Semua ada. 

Kami beraya 2013. 

Gambar 2013 – Raya di Muar, Johor . 

KEMANA KITA NAK BAWA MEREKA, SYURGA ATAU NERAKA??

Anda sayang SUAMI, AYAH, ABANG, DAN ADIK anda? Adakah mereka semua layak mencium syurga kerana kita?Adakah mereka punya hak dalam mengatur syurga apakah
pilihan mereka?

Sedar atau tidak..sebagai wanita ,isteri, anak perempuan,kakak, adik ..dsbnya..peranan kita besar.Apa sahaja tindakan kita menentukan di mana orang2 yang kita sayang berada d akhirat kelak.

Audit pakaian kita..cukup kain atau tidak… nampak pakai baju tapi bertelanjang? Rambut? Apakah hukumnya menutp kepala dgn tudung? hnya kita yang tahu..sebab agama mengajar kita sebaik-baik ajaran. Berpakaian mengikut islam…bertutur dsbnya.

Lantas,apakah lembut bicara itu terbaik cara percakapan? kan lebih baik tegas dlm bicara mengelakkan fitnah. Apakah sebagai wanita kita cukup prihatin bahawa kasih kita pada mereka tersayang bukan shj di dunia, tetapi kesannya  sehingga akhirat.

Apa yg kita terdetik d hati, kita cakap, dan tindakan semuanya adalah doa. betul ke betul. Adakah dunia ni terbalik skrg, yang hidup moden , free hair itu lebih baik dr bertudung..yang berpakaian senteng dan melekat di badan lebih alim? Semua itu kita sama-sama kena muhasabah. Yang bersolat itu menunjuk-nunjuk dan yang meninggalkan solat itu anak yang taat? Apakah dunia ini…

What u give..we get back more..faham tak…

The power of love..berapa ramai orang faham ungkapan ini…?

Sama-sama lah kita mencintai waris2 kita sebaik-baiknya. supaya kita bertemu mereka di ‘sana kelak dlm SYURGA ALLAH S.W.T sebaiknya..bukan kita penyebab menarik mereka ke LEMBAH NERAKA. WALLAHUALAM